Οδοιπορικό στον πλανήτη Σώρρα

Οδοιπορικό στον πλανήτη Σώρρα

Με 184 γραφεία σε όλη την Ελλάδα ο Αρτέμης Σώρρας και η "Ελλήνων Συνέλευσις" προκαλούν ερωτήματα που ξεφεύγουν από τη σφαίρα της γραφικότητας και ζητούν επιτακτικά απαντήσεις. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS247

Με μία ρητορική που συνδυάζει αρχαία Ελλάδα, αθεΐα, χριστιανισμό, μυθολογία, συνωμοσιολογία και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, ο Αρτέμης Σώρρας και η Ελλήνων Συνέλευσις έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τον τόπο με γραφεία και να μοιράζουν υποσχέσεις πως μπορούν να πάρουν πάνω τους όχι μόνο το ελληνικό χρέος αλλά και τα χρέη του καθενός μας χωριστά σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Η εποχή όμως είναι πολύ δύσκολη για να μπορεί κανείς παίζει με την ψυχολογία και την αγωνία πολιτών που γίνονται ευκολόπιστοι όταν δεν μπορούν να βρουν διέξοδο στα οικονομικά τους προβλήματα.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερο ακούγεται ο ρατσιστικός λόγος του Αρτέμη Σώρρα με αποκορύφωμα το παραλήρημα ύβρεων σε δηλώσεις του κατά των Παραολυμπιονικών την περασμένη Πέμπτη.  Παράλληλα, ομιλίες του μετατρέπονται σε περίεργες τελετές, όπου διαβάζονται όρκοι πίστεως ακόμη και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους.

Όσο μεγάλη κι αν είναι η δόση γραφικότητας, τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να θέτουν σοβαρά ζητήματα και να προκαλούν ερωτηματικά, τα οποία επιχειρούμε να απαντήσουμε, με τη βοήθεια των ειδικών.

Που βρίσκει ο Αρτέμης Σώρρας τα λεφτά;

Η δική του απάντηση είναι ομολογουμένως αποστομωτική: “Όποιος ρωτά πού βρίσκει ο Σώρρας τα λεφτά είναι ζώο”. Αν ψάξει ωστόσο κανείς τις ιστοσελίδες της οργάνωσης θα βρει πολλές θεωρίες, όπως ότι είναι κάτοχος κάποιων δαχτυλιδιών αμύθητης αξίας και βρίσκεται πίσω από τις κυβερνήσεις της παγκόσμιας σκηνής (!). Και δεν είναι ότι δεν πιστεύουμε τις θεωρίες αυτές απλά αναρωτιόμαστε γιατί με τέτοια περιουσία και δύναμη  καταδέχεται να ζητά εγγραφή 10 ευρώ και μηνιαία συνδρομή 5 ευρώ από τα μέλη του ή να χρεώνει εισιτήριο στις ομιλίες του, όπως μαθαίνουμε ότι έκανε πρόσφατα στην Αρχαία Ολυμπία.

Για την ιστορία, ο Αρτέμης Σώρρας μπήκε στη ζωή μας το 2011 λέγοντας ότι κατέχει 600 δισ. από μετοχές της “Τράπεζας της Ανατολής”, μία τράπεζα που δεν υπάρχει από το 1932 οπότε υπεγράφη σύμβαση συγχώνευσης μέσω εξαγοράς της από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (η σύμβαση  εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση 72186/5-11-1932). Στις 5 Απριλίου 2013, το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν οι ελληνικές Αρχές στις 29 Μαρτίου 2013, απάντησε ότι τα χρεόγραφά που κατέχει ο Αρτέμης Σώρρας δεν είναι έγκυρα και ότι σε κάθε περίπτωση η διακίνησή τους πρέπει να κινητοποιήσει την Αστυνομία. Δυστυχώς όμως, στην ελληνική πραγματικότητα, το θέμα των 600 δισ. ξεχάστηκε κι έτσι ο “σωτήρας” Αρτέμης επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο υποσχόμενος αυτή τη φορά τρισεκατομμύρια.

 

Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η ιστοσελίδα της “Ελλήνων Συνέλευσις” διαλαλούσε περήφανα τη σχέση του Αρτέμη Σώρρα με τον “διεθνή παράγοντα” Βλάντιμιρ Κόμπζαρ, Διοικητή της “Αlpha Omega Station”, που διαχειρίζεται κάποια αστρονομικά αποθέματα πλούτου με σκοπό την “ παγκόσμια αναδόμηση προς όφελος του κόσμου και της ανθρωπότητας”! Σε δημοσιεύματα του Reuters και των The Moscow Times ο Βλάντιμιρ Κόμπζαρ φέρεται να έχει συλληφθεί για οικονομικές απάτες αλλά αυτό καμία σημασία δεν έχει στον πλανήτη Σώρρα.

Με τη νέα ρητορική της διαγραφής χρεών, ο Αρτέμης έχει ήδη ανοίξει 184 γραφεία σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε πόλεις του εξωτερικού όπως η Νέα Υόρκη και η Μελβούρνη, ενώ η πολιτική του κίνηση μετρά ήδη χιλιάδες μέλη. Στις εφορίες φτάνουν καθημερινά εκατοντάδες εξώδικα, τα οποία μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδες και τα γραφεία της “Ελλήνων Συνέλευσις”, από πολίτες που έχουν πειστεί πως αυτός είναι ο τρόπος να ξεχρεώσουν στην περίοδο της κρίσης.

Μπορεί ένα εξώδικο να απαλλάξει τους Έλληνες από τα χρέη τους;

Το εξώδικο με το οποίο ο Αρτέμης Σώρρας υποστηρίζει ότι γλιτώνει κανείς τα χρέη, αναφέρει ότι έχει σε λογαριασμό 600 δισ. και ο πολίτης που το υπογράφει έχει νόμιμο μερίδιο σε αυτό το αστρονομικό ποσό (να σημειώσουμε ότι η περιουσία του Bill Gates ανέρχεται μόλις σε 75 δισ. δολάρια). Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αποθέματα χρημάτων ύψους 115,5 τρισ. με τα οποία ο Αρτέμης Σώρρας λειτουργώντας “για λογαριασμό όλων των Ελλήνων” (θεωρεί πως όλοι μας συναινούμε και του δίνουμε το ελεύθερο) θα αναδομήσει την Ελλάδα.

Δεν έχει νομική ισχύ το εξώδικο που μοιράζεται στις εφορίες

Όσο κι αν θέλουν κάποιοι να τον πιστέψουν, εφοριακοί και δικηγόροι επισημαίνουν στο NEWS247 ότι όχι απλώς το έγγραφο που μοιράζει δεν έχει απολύτως καμία ισχύ αλλά είναι και επικίνδυνο για τον πολίτη που το υπογράφει.

“Οι προσαυξήσεις και τα χρέη όλων στις εφορίες τρέχουν κανονικά, όπως και οι κατασχέσεις που γίνονται όταν έρθει η ώρα τους. Χάνουν το χρόνο τους οι άνθρωποι που κάνουν εξώδικα αλλά και οι υπάλληλοι που ασχολούνται με αυτά. Δεν έχουν καμία απολύτως ισχύ. Απλώς καθυστερούν τις ήδη δύσκολες διαδικασίες” τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Απόστολος Αρσένης.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Στέλιος Μανουσάκης, προσάπτει στον κύριο Σώρρα σκοπιμότητα “να δημιουργήσει ντόρο γύρω από το όνομά του χωρίς κανένα νομικό αποτέλεσμα”. Ο κύριος Μανουσάκης εξηγεί πως “η αναδοχή χρέους από τρίτο πρόσωπο, είναι μία νομική διαδικασία πάρα πολύ δύσκολη. Θα χρειαστεί να πάει ο ίδιος να μπει  εγγυητής. Δεν προβλέπεται πουθενά να γίνεται αναδοχή χρέους με εξώδικο. Αν ήταν έτσι θα φορτώναμε τα χρέη μας σε οποιονδήποτε είναι εχθρός μας!”

Αν ήταν έτσι θα φορτώναμε τα χρέη μας σε οποιονδήποτε είναι εχθρός μας!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα τραπεζικού δικαίου, Γιώργος Νικολακόπουλος, ξεκαθαρίζει πως “δεν υπάρχει απολύτως καμία νομική βάση στο επιχείρημα του να μην πληρώσει κανείς φορολογικά βάρη με βάση μία αξία που δεν υπάρχει ή που δεν είναι αποδεκτή από το παρόν κρατικό σύστημα” και προσθέτει: “Η περιουσία του καθενός έχει αποτιμηθεί στις υπάρχουσες συναλλαγές και νόμισμα. Δεν μπορεί κάποιος να μην πληρώνει ένα χρέος με βάση κάτι αβέβαιο ή με μία υπόσχεση ότι κάποιος τρίτος θα του το πληρώσει. Πρέπει να γίνει πραγματική καταβολή σύμφωνα των χρημάτων από το τρίτο πρόσωπο στο υπάρχον νόμισμα και όχι υπόσχεση. Μελλοντική αναδοχή δεν δέχεται το δημόσιο”.

Το Δημόσιο μπορεί να κινηθεί εναντίον του πολίτη που υποβάλλει εξώδικο

Επιπλέον, ο κύριος Νικολακόπουλος επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει το εξώδικο για τους πολίτες που πέφτουν στην “παγίδα” του Αρτέμη Σώρρα : “Στέλνοντας εξώδικο είναι σαν να λέει κανείς στην εφορία “δεν πληρώνω”. Αυτομάτως η υπηρεσία έχει στα χέρια της ένα έγγραφο που βεβαιώνει ότι το χρέος δεν θα πληρωθεί, επομένως ωθείται γρηγορότερα στα αναγκαστικά μέτρα και κατασχέσεις, κάτι που σε άλλη περίπτωση μπορεί να έκανε πολύ αργότερα”.  Όσο για το έγγραφο αυτό καθ’ αυτό με τον τρόπο που είναι γραμμένο μπορεί ακόμα και να αποτελεί αφορμή για μήνυση στον πολίτη που το στέλνει. “Μπορεί να θεωρηθεί ως συκοφαντικό προς το Δημόσιο – μπορεί ακόμα και να γίνει μήνυση στον πολίτη για δυσφήμιση ή εξύβριση”, αναφέρει ο κύριος Νικολακόπουλος.

Είναι εκτός νομικών ορίων η δράση του Αρτέμη Σώρρα; 

Εκτός από το να υπόσχεται στον κόσμο διαγραφή χρεών και να ανοίγει γραφεία ΜΚΟ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη αλλά και στο εξωτερικό, ο Αρτέμης Σώρρας τον  τελευταία καιρό κάνει ομιλίες και σε αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οπαδοί του φαίνεται ότι πλήρωσαν κανονικά εισιτήριο για να παρακολουθήσουν την ομιλία του στην Αρχαία Ολυμπία και έδωσαν φυσικά κι ένα (διόλου ευκαταφρόνητο) αντίτιμο στην οργάνωση.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Ιάσωνας Φωτήλας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την τελευταία ομιλία του Αρτέμη Σώρρα μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας είπε:  “Είναι απορίας άξιον πώς ξαφνικά τον βλέπουμε να μπαίνει στο χώρο για να κάνει οποιαδήποτε τελετή με κοινό 300 ανθρώπους, τη στιγμή που αναγνωρισμένα Σωματεία ζητούν το χώρο και τους απαγορεύεται η είσοδος από το υπουργείο. Απορούμε αν έγινε με άδεια από το υπουργείο και γιατί. Αν πάλι δεν έγινε με άδεια, αναρωτιόμαστε πώς το υπουργείο σκοπεύει να προλάβει στο μέλλον αντίστοιχα γεγονότα”.

Μπορεί ο εισαγγελέας να παρέμβει αυτεπάγγελτα;

Σε μία ευνομούμενη πολιτεία, πως μπορεί κάποιος να κάνει ανενόχλητος τελετές και ομιλίες σε αρχαιολογικούς χώρους, να εκφράζει ρατσιστικό λόγο κατά των ατόμων με αναπηρία και να παραπλανεί το κοινό ότι μπορεί να αποπληρώσει χρέη; Φαίνεται πως ο εισαγγελέας έχει αρκετούς λόγους να δράσει αυτεπαγγέλτως στην περίπτωση του Αρτέμη Σώρρα…

Ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος εξηγεί: “Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το θιγόμενο πρόσωπο πρέπει να κάνει μήνυση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει από πολίτες ή από τον σύλλογο των Παραολυμπιονικών. Όμως, με τα σημερινά δεδομένα, ο εισαγγελέας θα μπορούσε να κινηθεί αυτεπαγγέλτως στην περίπτωση του κυρίου Σώρρα ισχυριζόμενος ότι καλεί τους πολίτες σε απειθαρχία των νόμων όταν τους παρακινεί να μην πληρώνουν φόρους ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση που είναι θεσμοθετημένη. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και παρακίνηση κατάλυσης του πολιτεύματος. Επίσης υπάρχει σίγουρα θέμα διασποράς ψευδών φημών που δημιουργούν κοινωνική αναταραχή και διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη. Θα μπορούσε να του ασκηθεί ποινική δίωξη για αυτά τα αδικήματα”.

Σχετικά με τον ρατσιστικό λόγο που εκφράζει, ο κύριος Νικολακόπουλος επισημαίνει ότι ο ο Αρτέμης Σώρρας “δημιουργεί ταραχές και υποκινεί τη βία μέσω των λεγομένων του”, γεγονός που επίσης θα μπορούσε να κινήσει αυτεπάγγελτη διαδικασία. “Και σε αυτό το κομμάτι ενέχεται το θέμα της διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης και της ασφάλειας των πολιτών. Επίσης ακόμη και ο νόμος περί προστασίας των μνημείων φαίνεται να έχει καταπατηθεί αν ο Αρτέμης Σώρρας δεν είχε άδεια να μπει στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, που από ό,τι φαίνεται δεν είχε. Απλώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, την ώρα δηλαδή της εκδήλωσης. Εκ των υστέρων και μετά από τόσες μέρες θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω τακτικής διαδικασίας για την παραβίαση των κανόνων προστασίας αρχαιοτήτων και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Μέχρι στιγμής πάντως, ο κύριος Σώρρας συνεχίζει να δρα ανενόχλητος προχωρώντας ακόμη και σε απειλές εναντίον προσώπων. Ο δημοσιογράφος Ελευθέριος Ρήνος από την Ρόδο, κατήγγειλε στο NEWS247 ότι έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του  Αρτέμη Σώρρα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα