Πόσα θα πληρώσετε για να νοικιάσετε φοιτητικό σπίτι για το παιδί σας;

Πόσα θα πληρώσετε για να νοικιάσετε φοιτητικό σπίτι για το παιδί σας;
Eurokinissi

Το NEWS247 παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό τιμών ενοικίασης για γκαρσονιέρες και δυάρια στις πιο περιζήτητες φοιτητουπόλεις

Το άγχος και η αγωνία των μαθητών για τις πανελλήνιες τελειώνει με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όμως, ταυτόχρονα, αρχίζει ο Γολγοθάς για τους γονείς. «Πού θα μείνει το παιδί μου;» ή «τι ενοίκιο πρέπει τώρα να πληρώσουμε;», είναι μόνο μερικές από τις πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις-απορίες που έχει κάθε οικογένεια, αν φυσικά το παιδί της δεν περάσει στον τόπο διαμονής.

Γι’ αυτό και το NEWS247 μίλησε με μεσίτες, έμπειρους στην αγορά και σας παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για το πού κυμαίνονται οι τιμές ενοικίασης για γκαρσονιέρες και δυάρια στις πιο περιζήτητες φοιτητουπόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Σπίτι στην Αθήνα

Όνειρο για κάθε φοιτητή είναι να εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για μία θέση σε ένα από τα πιο περιζήτητα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Όμως, σε περιόδους κρίσης, οι γονείς σκέφτονται πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και αναζητούν τις πιο συμφέρουσες λύσεις.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Στου Ζωγράφου οι τιμές έχουν πέσει αρκετά. Για παράδειγμα, μια γκαρσονιέρα παλιάς κατασκευής, σύμφωνα με τη μεσίτρια Όλγα Νούκα, κοστίζει από 150 έως 170 ευρώ. Οι πιο καινούργιες, είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αφού οι περισσότερες είναι νοικιασμένες. Όμως, αν κάποιος σταθεί τυχερός, θα βρει κάποια περίπου στα 200 ευρώ. Στα δυάρια η τιμή κυμαίνεται από 200 έως 220 ευρώ, ενώ τα ενοίκια για τα καινούργια κυμαίνονται περίπου στα 300 ευρώ. Πάντως, πολλοί φοιτητές, σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς, νοικιάζουν το Σεπτέμβριο ένα σπίτι και το καλοκαίρι το αφήνουν.

ΚΥΨΕΛΗ

Στην Κυψέλη, όπως λέει ο μεσίτης, Ιάκωβος Σαχάς, καινούργια διαμερίσματα δεν υπάρχουν. Έτσι, όσοι φοιτητές επιλέξουν την περιοχή για να μείνουν, θα πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν μόνο διαμερίσματα σε πολυκατοικίες κατασκευής του ΄80 και του ΄90 καθώς και παλαιότερων ετών. Σε αυτές, μία παλιά ανακαινισμένη γκαρσονιέρα, μπορεί να στοιχίσει από 160 έως και 180 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες που ζητούν ακόμη και πάνω από 200 ευρώ. Τα δυάρια, σε πολυκατοικίας κατασκευής ίδιας χρονολογίας, κυμαίνονται από 220 έως 250 ευρώ. Γύρω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όμως, οι τιμές είναι πιο ακριβές μέχρι και 50 ευρώ. «Όλοι κάνουν παζάρια αλλά πολλοί ιδιοκτήτες δεν ρίχνουν εύκολα τις τιμές ενοικίασης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μεσίτης.

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Στο Νέο Κόσμο, όπου μένουν πολλοί φοιτητές της Παντείου (κι όχι μόνο), σύμφωνα με το μεσίτη, Βαγγέλη Μακρή, μία παλιά και σε καλή κατάσταση γκαρσονιέρα κατασκευής 1980-1990 στοιχίζει από 150 έως 180 ευρώ, ενώ η τιμή για μια αντίστοιχη σε καινούργια κατασκευή (σε πολυκατοικία μέχρι 10 ετών) αρχίζει από 220 και μπορεί να φθάσει και τα 250 ευρώ. Στην ίδια περιοχή, η τιμή για ένα παλιό δυάρι μέχρι 55 τ.μ., κατασκευής 1980, σύμφωνα με το μεσίτη, κυμαίνεται από 220 έως 250 ευρώ ενώ για ένα καινούργιο αρχίζει από 250 και μπορεί να φθάσει έως τα 300 ευρώ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Στον Πειραιά, όπως αναφέρει ο μεσίτης, Νίκος Αθανασίου, μια γκαρσονιέρα κατασκευής μέχρι 10 ετών αρχίζει από 200 και φτάνει μέχρι τα 250 ευρώ. Από 170 έως 220 ευρώ στοιχίζουν οι γκαρσονιέρες σε πολυκατοικίες (τουλάχιστον) 25ετίας. Σύμφωνα με το μεσίτη που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ένα παλιό δυάρι μέχρι 55 τ.μ. κυμαίνεται από 220 έως 250 ευρώ, ενώ ένα καινούργιο στοιχίζει από 280 έως 300 ευρώ. «Συνήθως, οι τιμές σε ένα δυάρι και μια γκαρσονιέρα δεν έχουν και πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτό που διαφοροποιεί την τιμή είναι ο όροφος που βρίσκεται το κάθε διαμέρισμα», σημειώνει ο μεσίτης.

 (νεόκτιστη γκαρσονιέρα 36τμ, 4ου ορόφου)

(δυάρι 4ου ορόφου στο κέντρο του Πειραιά, 35ετιας)

(επιπλωμένο διαμέρισμα 50τμ, 1ου ορόφου, 35ετιας)

Οι τιμές στις μεγάλες φοιτητουπόλεις

ΠΑΤΡΑ

Μία από τις πλέον περιζήτητες περιοχές για τους φοιτητές είναι η αχαϊκή πρωτεύουσα. Ενδεικτικά, οι τιμές για τις γκαρσονιέρες, όπως αναφέρει η μεσίτρια Καθρέπτα Εριφίλη Στεφανίδου, κυμαίνονται από 150 έως 200 ευρώ. Οι τιμές είναι περίπου ίδιες και για τα καινούργια και για τα παλιά με μικρές αποκλίσεις. Τα παλιά δυάρια κοστίζουν από 230 έως 250 ευρώ ενώ τα καινούργια αρχίζουν από 280 και η τιμή τους μπορεί να φθάσει τα 350 ευρώ. «Η τιμή καθορίζεται, βέβαια, και από την εικόνα του σπιτιού. Αν δηλαδή είναι ανακαινισμένο, επιπλωμένο και πάντα μπορεί να γίνει μία υποχώρηση στην τιμή», αναφέρει χαρακτηριστικά η μεσίτρια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη συμπρωτεύουσα δεν υπάρχουν καινούργιες πολυκατοικίες. Οι περισσότερες είναι ανακαινισμένες, σύμφωνα με τους μεσίτες. Έτσι, οι τιμές για μια ανακαινισμένη γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 250 έως 300 ευρώ ενώ για μια πιο παλιά από 150 έως και 200 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα δυάρια και γι’ αυτό οι τιμές ξεκινούν από 300 ευρώ και μπορούν να φθάσουν πάνω από 350 ευρώ για ένα πλήρως ανακαινισμένο σπίτι. «Στο κέντρο οι τιμές δεν πέφτουν γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση», αναφέρουν οι μεσίτες και γι’ αυτό συμβουλεύουν τους φοιτητές να μείνουν περιφερειακά, όπως για παράδειγμα, στο Ιπποκράτειο ή στο Φάληρο για να έχουν (τουλάχιστον κατά 50 ευρώ) χαμηλότερο ενοίκιο.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Οι γκαρσονιέρες στην Κομοτηνή που βρίσκονται κοντά σε στάσεις και στο κέντρο της πόλης κυμαίνονται από 200 έως 250 ευρώ, ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις που η τιμή τους είναι κάτω από 200 ευρώ, μόνο που είναι αρκετά παλιές. Στις καινούργιες, η μέση τιμή είναι 250 ευρώ. Τα δυάρια στις παλιές πολυκατοικίες αρχίζουν από τα 240 και μπορούν να φθάσουν και τα 270 ευρώ ενώ καινούργια μπορεί να βρει κάποιος μέχρι και 300 ευρώ, ίσως και παραπάνω. Σύμφωνα με τους μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ελάχιστοι έχουν ρίξει αρκετά τις τιμές ενοικίασης των σπιτιών τους καθώς η Κομοτηνή συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό φοιτητών και, επομένως, τα σπίτια έχουν μεγάλη ζήτηση.

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Οι τιμές σε παλιές γκαρσονιέρες του Ηρακλείου κυμαίνονται από 150 έως 200 ευρώ. Αρκετοί, όμως, νοικιάζουν πιο καινούργια σπίτια (35 τμ.) και επιπλωμένα με αποτέλεσμα η τιμή, αυτομάτως, να ανεβαίνει τουλάχιστον στα 250 έως 280 ευρώ. Τα δυάρια, σύμφωνα με τον μεσίτη, Γιώργο Βλαστό, αρχίζουν από τα 200 με 220 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και τα 350 ευρώ, αν είναι σε καινούργιες πολυκατοικίες. «Κοντά στο πανεπιστήμιο οι τιμές είναι πιο χαμηλές. Όμως, οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν και εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο. Οπότε, τους βγαίνει πιο ακριβά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μεσίτης.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Οι τιμές για να νοικιάσει ένας φοιτητής σπίτι στα Ιωάννινα, δεν είναι και τόσο φθηνές. Σύμφωνα με μεσίτες στην περιοχή, μια γκαρσονιέρα κατασκευής 1980 έως 1995 κοστίζει από 200 έως 240 ευρώ, ενώ η τιμή για μια καινούργια σε πολυκατοικία 10 ετών ξεκινά από 250 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τα 300 ευρώ. Οι τιμές για ένα παλιό δυάρι υπολογίζονται από 250 έως 270 ευρώ ενώ για ένα καινούργιο, σίγουρα, κάποιος θα πληρώσει πάνω από 300 ευρώ. Υπάρχουν, φυσικά, και οι συνοικίες εκτός κέντρου, όπου μπορεί να βρει κάποιος σπίτι τουλάχιστον 50 ευρώ φθηνότερα. Όμως, οι φοιτητές, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πληρώσουν και εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους στο πανεπιστήμιο και στο κέντρο της πόλης.

 

Φοιτητική στέγη με ένα κλικ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Jobres δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να μπορούν να αναζητούν κατοικία και εργασία αλλά και να δημοσιεύουν αγγελίες συγκατοίκησης.

Τον ιστοτόπο δημιούργησε ο καθηγητής Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ, Ιωάννης Μαυρίδης, με σκοπό να αποφεύγουν οι φοιτητές τη δημιουργία πολλών λογαριασμών για διαφορετικές υπηρεσίες και να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό μέσα από αυτό, όπου θα τους παρέχονται πολλές υπηρεσίες.

Η αναζήτηση εργασίας πραγματοποιείται με βιογραφικά των φοιτητών και αγγελίες με πράγματα που τους ενδιαφέρουν. Στη συνέχεια, οι πιθανοί εργοδότες τους θα έχουν πρόσβαση στη σελίδα και θα αναζητούν τους κατάλληλους υποψήφιους για την κάλυψη της θέσης. Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή στέγης.

«Εκτός από τους φοιτητές μπορούν να δημοσιεύουν αγγελίες με σπίτια και ιδιοκτήτες ακινήτων και μεσιτικά γραφεία για να κάνουμε πιο εύκολο το έργο των νέων», αναφέρει στο NEWS247 ο καθηγητής, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι μεσίτες να δεχθούν τη νέα τεχνολογία και να βάλουν περισσότερες αγγελίες στη σελίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα