Στο λιμάνι οι δύτες. Στο μηδέν τα ιστορικά κτίρια

Στο λιμάνι οι δύτες. Στο μηδέν τα ιστορικά κτίρια

Αν και η κατάσταση στο νησί της Κω ομαλοποιείται εμφανώς, ιστορικά κτίρια πρότερα του 1930 που υπέστησαν μερικές ή ολικές ζημιές, κόβουν ακόμη την ανάσα. Δύτες για υποβρύχιες λήψεις στο λιμάνι. Τι δηλώνει ο αντιδήμαρχος του νησιού (Pics)

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω, μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό δύο επισκεπτών του νησιού και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων πέντε.

Σαράντα ώρες μετά, αρκετές είναι οι μετασεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων αρκετές έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και έφτασαν τα 4 Ρίχτερ, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες και αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού. Να σημειωθεί ότι ανάλογος σεισμός σημειώθηκε το 1933 (6.9 Ρίχτερ), με 178 νεκρούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί κάτοικοι προτίμησαν και την Παρασκευή να κοιμηθούν εκτός των κατοικιών τους, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών έστησαν αντίσκηνα σε πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, προαύλια σχολείων και στην κεντρική αγορά του νησιού.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο εκτίμησε την κατάσταση και καθόρισε τις προτεραιότητες από πλευρές των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στη συνεδρίαση, το παρών έδωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης και οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Μάνος Κόνσολας και Κώστας Καραμανλής (ΝΔ).

Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και ότι σύντομα στο νησί πρόκειται να εγκατασταθεί δίκτυο από πέντε νέους σεισμογράφους και τρεις επιταχυνσιογράφους για να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια, εξακολουθεί να εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού, που δεν πραγματοποιεί δρομολόγια, ενώ από την Παρασκευή γίνεται  αυτοψία από ειδικούς λιμενολόγους του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, μηχανικούς – καθηγητές του Πολυτεχνείου και ιδιώτες επιστήμονες, προκειμένου να προβούν οι Αρχές του νησιού στη λήψη άμεσων μέτρων για την έστω προσωρινή λειτουργία του λιμανιού.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιείται νέος κύκλος από υποβρύχιες λήψεις από δύτες που κατέφθασαν από Ρόδο (ένα φουσκωτό με τέσσερις δύτες), προκειμένου να υπάρξει  σαφής εικόνα της ζημιάς. Προσωρινά τα πλοία που φθάνουν στο νησί προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου και από εκεί, οι ταξιδιώτες με ΚΤΕΛ μεταβαίνουν στην πόλη της Κω.

 

Ωστόσο, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες και οι ενστάσεις τόσο των τοπικών φορέων, όσο και των κατοίκων και τουριστών για τη θλιβερή εικόνα σχεδόν 48 ώρες μετά, στα περισσότερα ιστορικά κτίρια της παλιάς πόλης που παραμένει απαράλλαχτη από το θλιβερό βράδυ της 21ης Ιουλίου. “Πότε θα αποκατασταθεί η εικόνα του πιο τουριστικού δρόμου; Τα μπάζα πρέπει να μαζευτούν. Δεν είναι εικόνα αυτή για θερινό θέρετρο. Έτσι μου έρχεται να τα μαζέψω μόνος μου”, ενίσταται μέσω του News 24/7 ο αντιδήμαρχος του νησιού Θεόφιλος Μουζουράκης.

Στον αντίποδα, διαφορετική είναι η γνώμη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του υπουργείο Πολιτισμού που προσγειώθηκε στο νησί το μεσημέρι του Σαββάτου. “Ακόμη γίνεται καταγραφή. Και μάλιστα, οι εκτιμήσεις θα κινηθούν ανάλογα με τη χρονολογία του κάθε κτιρίου. Άλλη υπηρεσία θα αναλάβει την ευθύνη για την βυζαντινή περίοδο, άλλη για την μεταβυζαντινή και ούτε καθεξής. Ακόμη όμως έχουμε δρόμο”, σημειώνουν μέλη των αρμόδιων κλιμακίων.

Και όσο οι ενέργειες στο κέντρο της πόλης καθυστερούν, αυξημένης επικινδυνότητας και σίγουρα απροσπέλαστα από πεζούς παραμένουν η Καμάρα στην πλατεία Ελευθερίας, το μουσουλμανικό τέμενος στην πλατεία Πλατάνου, αλλά και ο μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου.

Ταυτόχρονα, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των κτισμάτων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό στο Δωδεκανήσιο νησί, για τα επόμενα δύο χρόνια, ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις της, σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα οικόπεδα εντός των οποίων βρίσκονται κτίσματα με ζημιές.

Επίσης, η κ. Παπανάτσιου, δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση (εξάμηνη σε πρώτη φάση) για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ υπενθύμισε πως ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 31/7 για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την κατοικία ή την επαγγελματική τους έδρα στην Κω.

Καμία πρόβλεψη προς το παρόν για ιστορικά κτίρια:

6,6 , 22 2017. , ( ) 01:32 . , . . . . , -

(Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου)

(Χαλάσματα κοντά στη ΔΕΗ, στο λιμάνι)

(Απροσπέλαστο το λιμάνι για τους πεζούς, απαγορευτικές ταινίες κατά μήκος)

 

(Μουσουλμανικό τέμενος στην πλατεία Πλατάνου)

(Καμάρα στην πλατεία Ελευθερίας)

(Τα απομεινάρια στο Bar Street που άφησε πίσω του ο φονικός Εγκέλαδος)

(Και το δημαρχείο)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα