To Βερολίνο υποδέχθηκε τον Βαρουφάκη σαν rock star

To Βερολίνο υποδέχθηκε τον Βαρουφάκη σαν rock star

Τo NEWS 247 στα βήματα του Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο. Η αφήγησή του για το "Forget It" από τους θεσμούς, η υποδοχή του στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση με τον Σόιμπλε και το κλίμα γύρω από την επίσκεψη του εν μέσω πυρετωδών διαπραγματεύσεων (Pics + Vids)

Του Χρήστου Δεμέτη

Συλλογικότητες αλληλέγγυες προς την Ελλάδα, απλοί Γερμανοί πολίτες και Έλληνες του Βερολίνου βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το Ίδρυμα Boeckler στο Βερολίνο όπου και εκδήλωσαν τη συμπαράσταση τους στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έδωσε διάλεξη για το ελληνικό ζήτημα.

Οι διαδηλωτές ύψωσαν πανό κατά της λιτότητας και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Από νωρίς το απόγευμα κάμερες, δημοσιογράφοι και δίκτυα από τη Γερμανία και όχι μόνο, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Γαλλικό Καθεδρικό ναό όπου και έλαβε χώρα η εκδήλωση.

“Αλλαγή για την Ελλάδα, αλλαγή για την Ευρώπη, Αλλαγή για όλους”, “Σταματήστε την λιτότητα”, ήταν τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών.

Έλληνες που βρέθηκαν στο σημείο μας είπαν πως στόχος τους είναι να αλλάξουν την εικόνα που έχουν οι Γερμανοί για τον μέσο Έλληνα. “Δεν θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήρθα να δω τον κ. Βαρουφάκη γιατί στηρίζω τη χώρα μου. Δεν είναι μια χώρα τεμπέληδων όπως πολλοί ακόμη θεωρούν εδώ”, μας είπε Ελληνίδα που ζει στην πόλη.

Αρκετοί διαδηλωτές εμφανίστηκαν μάλιστα και με μπλουζάκια στα οποία είχαν γράψει “καλωσήρθες Γιάνη”, ενώ η αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη ήταν ασφυκτικά γεμάτη.

 

“Η Eυρωζώνη χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ολοκληρώσει εν τέλει τη νομισματική ένωση. Θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο, ώστε να αποφύγουμε μια επανάληψη της κρίσης”, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης στην ομιλία του με θέμα: “Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ε.Ε.”.

“Υπάρχει δυνατότητα για μια συμφωνία. Μπορεί να επικυρωθεί μέσα σε μία μόλις βραδιά, έστω κι αν αυτή κρατήσει πολύ. Οι αρχηγοί κρατών θα μπορούσαν απλά να εργαστούν έως τις 4 το πρωί ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία”.

Για την Ευρωζώνη είπε:

“Μην πιστεύετε στην ιδέα ότι η Ευρωζώνη είναι μια ιστορία για τα εργατικά μυρμήγκια στον Βορρά και τα τεμπέλικα τζιτζίκια στο Νότο”, ενώ έκανε παραβολή με τη θυσία της Ιφιγένειας την οποία και παρομοίασε με τη χώρα μας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “οι δανειστές πρέπει να μοιραστούν το φταίξιμο για την κρίση”.

“Παιδιά λιποθυμούν από ασιτία στις τάξεις τους και Ναζί… ναι, Ναζί βγαίνουν έξω από ξυλουργεία στους δρόμους”, είπε, κάνοντας ακόμη μια αναφορά σε έργο τέχνης, αυτή τη φορά στα “Σταφύλια της Οργής” του Στάινμπεκ.

“Χρειαζόμαστε μια συμφωνία γρήγορα για να αποφύγουμε ένα ατύχημα, το οποίο η ιστορία θα σημειώσει ως μια αποτυχία της πολιτικής τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου εμού, του Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ, του Δρ. Σόιμπλε και του κ. Γιούνκερ”, δήλωσε πάντως, δίνοντας μια πιο “ενωτική” νότα στην ομιλία του.

“Εάν συνεχίζετε να πιέζετε το λαό μας προς τη μιζέρια, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μεταρρυθμιστούμε”, πρόσθεσε.

Και έκανε και την εξής παραδοχή: “Πράγματι το σύστημα των συντάξεων είναι μη εξυπηρετούμενο, θέλουμε να το μεταρρυθμίσουμε. Αλλά οι περαιτέρω περικοπές είναι μεταρρύθμιση; Δεν το πιστεύω. Μόνον ένας χασάπης θα μπορούσε να πετσοκόψει κάτι.”.

 

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι προτάσεις των θεσμών αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα, όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται υψηλότερους φόρους, αλλά αποτελεσματικό σύστημα είσπραξής τους.

Κάλεσε μάλιστα τους εταίρους να βοηθήσουν στην δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας και να συμβάλουν με την διάθεση ειδικευμένου προσωπικού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί σε μια νύχτα και να σημάνει και την οριστική λήξη της κρίσης.

Forget it Γιάνη

“Στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχα, έκανα μια πρόταση στους ομολόγους μου: “Οι μεταξύ μας διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν αρκετό χρόνο διότι αμφισβητούμε την ίδια τη λογική των 5 χρόνων μνημονίων στην Ελλάδα. Αλλά συμφωνούμε σε μια σειρά θεμάτων. Συμφωνούμε στη φοροδιαφυγή, συμφωνούμε στη διαφθορά. Συμφωνούμε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Συμφωνούμε ότι υπάρχει ολιγαρχία στην Ελλάδα κι ολιγοπωλιακές πρακτικές που πρέπει να τερματιστούν. Συμφωνούμε ότι πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία. Γιατί δεν συμφωνούμε, λοιπόν, σε 3-4 νομοσχέδια που θα περάσουν στο Κοινοβούλιο; Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε αυτήν την εξουσία. Γιατί δεν συμφωνούμε επ΄αυτού και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις;”, αφηγήθηκε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε:

“Πήρα αυτήν την απάντηση από τους θεσμούς κι από το Eurogroup: “Ξέχνα το! Θα πρέπει να υπάρξει μια πλήρης αξιολόγηση. Όλα θα πρέπει να αποφασιστούν από κοινού με τους θεσμούς και μόνο τότε θα περάσετε ό,τι θέλετε από το Κοινοβούλιο σας”.

Τέλος, έκανε πάλι λόγο για την εκφώνηση ενός λόγου από την Άγκελα Μέρκελ μέσα στην Ελλάδα που θα εμπνεύσει και θα αλλάξει τις αντιλήψεις για την επόμενη μέρα ως προς την πορεία της χώρας εντός του ευρώ.

 

Δεν ήρθα στο Βερολίνο για να διαπραγματευθώ τις δικές σας θέσεις

Για εποικοδομητική και ιδιαιτέρως φιλική συζήτηση με τον Β.Σόιμπλε έκανε λόγο ο Γιάννης Βαρουφάκης μετά τη σημερινή τους συνάντηση στο Βερολίνο, που προηγήθηκε της ομιλίας του στο Ίδρυμα Boeckler.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δεν διαπραγματεύτηκε με τον Γερμανό ομόλογό του αλλά συζήτησε και ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης μέσα τις επόμενες μέρες.

“Ο δρ. Σοιμπλε και εγώ είχαμε μία μακρά, παραγωγική συζήτηση. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την Ευρωζώνη και είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία ειναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ” δήλωσε ο κ. Βαρουφακης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών, “βρέθηκε κοινός τόπος ως προς την δομή του προβλήματος, όμως υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος”.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε στον ομόλογό του ότι “δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευθώ μία λύση που θέλετε εσείς. Δεν θα διαπραγματευθώ τις δικές σας θέσεις”.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός φέρεται να είπε στον κ. Σόιμπλε ότι “ήρθε η ώρα να αναλάβουν οι πολιτικές ηγεσίες τις ευθύνες τους» για να συμπληρώσει ότι «οι ηγεσίες της Ευρωζώνης πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα