Σε 5 επιπλέον χρόνια στη σύνταξη οι στρατιωτικοί

Σε 5 επιπλέον χρόνια στη σύνταξη οι στρατιωτικοί
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ / ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Στα 40 πραγματικά έτη υπηρεσίας θα συνταξιοδοτούνται οι στρατιωτικοί. Τέλος στις πρόωρες αποστρατείες λόγω επετηρίδας. Κατάργηση μισθολογικών προαγωγών και ένταξη στο νέο καθεστώς, όσων συμπλήρωσαν 25ετία έως το τέλος του 2012

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, που έχει στη διάθεσή του το “Έθνος” και φέρει την υπογραφή του Ταξίαρχου Λ. Ιωάννου, αναφέρεται πως με την είσοδο του 2012 θα ισχύσει το νέο συνταξιοδοτικό και μισθολογικό καθεστώς για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες, το ΓΕΕΘΑ ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία, έως τις 16 Δεκεμβρίου να έχουν έτοιμες τροπολογίες προς άμεση ψήφιση στη Βουλή, ώστε από 1ης Ιανουαρίου του 2012 να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος περί “Υπηρεσιακής Εξέλιξης και Ιεραρχίας των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων“.

Με το εν λόγω έγγραφο διαμορφώνεται το νέο καθεστώς στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών. Πιο συγκεκριμένα:

* Δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται στα 40 και όχι στα 35, όπως ισχύει σήμερα, πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, μαζί με τα πλασματικά έτη.

* Δεν θα γίνονται πρόωρες αποστρατείες. “Η υπηρεσία δεν θα αποστρατεύει τους στρατιωτικούς με δυσμενή κρίση, πλην ελαχίστων περιπτώσεων λόγω σοβαρής έλλειψης των προσόντων τους”.

* Καταργούνται οι μειωμένοι χρόνοι προαγωγής των αποφοίτων ΑΣΣΥ, σε σχέση με των αποφοίτων ΑΣΕΙ. Επί της ουσίας καταργείται η δυνατότητα προαγωγής τους στον προβλεπόμενο καταληκτικό τους βαθμό.

Με την καθυστέρηση των χρόνων προαγωγής και το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και του χρονοεπιδόματος, οι στρατιωτικοί αναμένεται να δεχθούν νέες μειώσεις κυρίως στους μικρότερους βαθμούς.

Συγκεκριμένα, ένας Εθελοντής Μακράς Διάρκειας (ΕΜΔ) ως Ανθυπασπιστής με 25 χρόνια υπηρεσία σήμερα λαμβάνει μισθό αντισυνταγματάρχη.

Εάν καταργηθούν οι μισθολογικές προαγωγές, τότε μειώνεται ο μισθός του κατά 5 κλιμάκια, που σημαίνει πως ο μισθός του “παγώνει” για μία δεκαετία.

Σύνδεση βασικού μισθού και επιδομάτων με τον βαθμό

Το προτεινόμενο μισθολόγιο των στρατιωτικών, που ήδη έχουν επεξεργαστεί τα Γενικά Επιτελεία, προβλέπει:

* Σύνδεση του βασικού μισθού  και των Ειδικών Επιδομάτων με τον Διοικητικό Βαθμό των στελεχών και όχι τους τυχόν μισθολογικούς βαθμούς, ώστε να υπάρχει άμεση σχέση με την πραγματική παροχή εργασίας.

* Απλοποίηση του μισθολογίου με την ύπαρξη τριών μόνο Ειδικών Επιδομάτων, που έχουν σχέση:

– Με τα χρόνια υπηρεσίας των στελεχών

– Με την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος

– Με τη θέση που κατέχει το στέλεχος και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτήν

* Σύνδεση της εργασίας με την παραγωγικότητα των στελεχών

* Χορήγηση επιδομάτων οικογενειακής παροχής, εορτών και αδείας, με τους ίδιους όρους που καταβάλλονται στους υπαλλήλους του Δημοσίου

* Διατήρηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους του ύψους των συντάξεων στα ίδια περίπου επίπεδα με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού μηνιαίου μισθού ενεργείας με βάση το οποίο ορίζεται η σύνταξη στο 75%

* Ενσωμάτωση των Παγίων Οδοιπορικών στο μισθολόγιο, καθόσον στα υπολογιζόμενα ποσά έχουν περιληφθεί και οι ημέρες εκτός έδρας ανά βαθμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα