Η απελευθέρωση των “οκτώ” θα δοκιμάσει τις σχέσεις με τον Ερντογάν

Η απελευθέρωση των “οκτώ” θα δοκιμάσει τις σχέσεις με τον Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Εντός των ημερών η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης της ελληνικής δικαιοσύνης. Οι προβληματισμοί της Αθήνας.

Θέμα εβδομάδων, ίσως και ημερών, είναι η καθαρογραφή της απόφασης και η επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής δικαιοσύνης για απελευθέρωση και πολιτικό άσυλο στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι οκτώ βρίσκονται σε ασφαλές μέρος , υπό δρακόντεια μέτρα φρούρησης, υπό τον φόβο της απαγωγής ή της εκτέλεσής τους από τούρκους πράκτορες. Κατ’ ουσίαν,  όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», παραμένουν «κρατούμενοι» με τη …θέλησή τους, καθώς φοβούνται για τη ζωή τους. Η δε δικαιοσύνη φέρεται να καθυστέρησε να καθαρογράψει την απόφαση, προκειμένου αυτή να μην συμπέσει με την προεκλογική περίοδο της Τουρκίας και καταστούν σφοδρότερες οι αντιδράσεις της Άγκυρας κατά της χώρας μας. Όλα όμως δείχνουν ότι η απόφαση θα εκδοθεί πριν τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 10 και 11 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν δείχνει να έχει πάρει προσωπικά το θέμα των οκτώ και αναμένεται οι αντιδράσεις του, όταν ανακοινωθεί η απελευθέρωσή τους, να είναι σημαντικές, χωρίς ωστόσο να μπορούν ακόμα να προβλεφθούν απολύτως. Το ερώτημα είναι εάν, με τον αέρα της εκλογικής του νίκης, ο τούρκος Πρόεδρος θα θελήσει να βγάλει το αγκάθι των οκτώ από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με σφοδρές πλην όμως ελεγχόμενες αντιδράσεις  ή εάν θα το καταστήσει σημείο για μεγαλύτερη ένταση. Την Αθήνα απασχολούν ιδιαιτέρως και οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την απελευθέρωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ο φόβος ότι θα παραταθεί η κράτησή τους ως αντίποινα είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Υ.Γ. 1: Οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, λαμβάνοντας πολιτικό άσυλο, διερευνούν ήδη το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου εκτιμούν ότι θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχουν βρει…

Υ.Γ.2: Η ΕΛΑΣ , που ήδη διαθέτει σημαντικότατες δυνάμεις για την φρούρησή τους, δεν εγγυάται ότι υπάρχει δυνατότητα πλήρους ασφάλειάς τους όταν αφεθούν ελεύθεροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα