Η… δεύτερη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

Η… δεύτερη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς Alexandros Michailidis / SOOC

Στην απόφαση να προχωρήσει στην ψήφιση του πρώτου Μνημονίου φέρεται να είχε καταλήξει ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Με ποιον συνέγραψε την ομιλία

Με δυο ομιλίες -ή ,τουλάχιστον, με μια ομιλία και ένα σχέδιο με σημεία δεύτερης ομιλίας- είχε πάει στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός τότε της ΝΔ, κατά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και άλλα στελέχη, όπως ο Χάρης Καστανίδης, είχαν προτείνει στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών για την ψήφιση του Μνημονίου, ώστε να καταστεί συνυπεύθυνη και η αξιωματική αντιπολίτευση. Το αίτημα απορρίφθηκε τελικά, με την αιτιολογία ότι η κυβέρνηση δεν παραχωρεί κυριαρχία της χώρας για να απαιτείται στην ψηφοφορία αυξημένη πλειοψηφία, ενώ (όπως τότε έλεγαν στενοί του συνεργάτες) ο Γ. Παπανδρέου “ήθελε να περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, με την ιστορία να του το αναγνωρίζει πολύ σύντομα”. Ωστόσο το αίτημα για έγκριση του Μνημονίου με 180 ψήφους -που το λιγότερο θα διασπούσε τη ΝΔ, που ούτως ή άλλως είχε απώλειες στην ψηφοφορία- έμενε πάνω στο τραπέζι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Αντώνης Σαμαράς, Πρόεδρος τότε της ΝΔ, είχε καταφερθεί με σκληρά λόγια εναντίον του Μνημονίου. Όπως, όμως, αποκαλύπτουν σήμερα τα “Παιχνίδια Εξουσίας” -και …διάψευση δεν δέχονται- στις συζητήσεις που έγιναν σε πολύ στενό κύκλο στη Συγγρού (που ήταν τότε η έδρα της ΝΔ), η ηγεσία του κόμματος -και μπροστά στον κίνδυνο να χρεοκοπήσει η χώρα- είχε αποφασίσει να υπερψηφίσει το Μνημόνιο εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου θέσει ως προϋπόθεση την αυξημένη πλειοψηφία.

Ο Αντ. Σαμαράς, μάλιστα, είχε συζητήσει το περιεχόμενο της ομιλίας του με ορισμένα κορυφαία στελέχη που εμπιστευόταν και, εν συνεχεία, με τον (μετέπειτα Επίτροπο) Δημήτρη Αβραμόπουλο συνέγραψε ομιλία, που είχε μαζί του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Υ.Γ.: “Συζητήσεις είχαν γίνει, ομιλία δεν είχε γραφεί” έλεγε πρόσφατα σε συνομιλητή του ο πρώην πρωθυπουργός, πλην, όμως, τα “Παιχνίδια Εξουσίας” επιμένουν απολύτως στην ακρίβεια της σημερινής αποκάλυψης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα