“Οι θεσμοί έχουν έρθει για να κλείσουν”

“Οι θεσμοί έχουν έρθει για να κλείσουν”
Από την αίθουσα του Eurogroup, Φωτογραφία Αρχείου Alexandros Michailidis / SOOC

"Εντός, εκτός και επί τα αυτά" η στάση του ΔΝΤ, που επικεντρώνει κυρίως ως προς τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. “Εφικτή” η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επιμένει αρμόδια πηγή, ανοιχτό αν θα κλείσει η τέταρτη διαπραγμάτευση στις 24 Ιουνίου ή θα απαιτηθεί και το Eurogroup της 12ης Ιουλίου

Πολύ λίγα προαπαιτούμενα έχουν κλείσει έως σήμερα, αρμόδια όμως πηγή επιμένει πως “είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, “τα περισσότερα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κλείσουν έως τις 10-12 Ιουνίου” ώστε να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Όπως, άλλωστε, επιμένουν οι πληροφορίες, λόγω των καθυστερήσεων της χώρας μας, η αξιολόγηση δεν αποκλείεται να κλείσει στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, τελευταία πραγματικά στιγμή αν η Ελλάδα θέλει να βγει από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου.

“Οι θεσμοί έχουν έρθει με διάθεση να κλείσει η συμφωνία” τονίζει χαρακτηριστικά αρμόδια κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι δεν πιέζουν ιδιαιτέρως. Ακόμα και το ΔΝΤ κρατά μια πολύ προσεκτική στάση (“εντός, εκτός και επί τα αυτά” αναφέρεται χαρακτηριστικά), καθώς επικεντρώνει στην απόφαση που πρέπει να λάβει στο άμεσο μέλλον για συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει το τελευταίο διάστημα με το Βερολίνο.

Απειλή η …Ιταλία!

Οι Ευρωπαίοι, όπως όλα δείχνουν, επιθυμούν να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, όχι μόνο γιατί δεν επιθυμούν επιπλέον προβλήματα ενόψει των ευρωεκλογών και παράλληλα με το Brexit, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: Η δημιουργία ακροδεξιάς και αντιευρωπαϊκής κυβέρνησης στην Ιταλία, φέρνει τις Βρυξέλλες μπροστά σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική περίοδο, που ουδείς μπορεί να προβλέψει τι εξελίξεις θα υπάρξουν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα