Παράδεισος… δεν είναι για όλους

Παράδεισος… δεν είναι για όλους
Φωτογραφία αρχείου AP

Από όποια εκδοχή της κι αν δεις τη λέξη "Παράδεισος", σημαίνει "Κήπος". Ποια είναι όμως η προέλευσή της;

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τα περίφημα «Paradise papers», να πω κι εγώ πως δικαίως οι εξέχοντες φοροφυγάδες έχουν παρκάρει τα λεφτουδάκια τους σε παραδεισένιους προορισμούς, καθότι ο Παράδεισος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Παράδεισος σημαίνει, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, τον κήπο, στον οποίο ο Θεός εγκατέστησε τους Πρωτοπλάστους, τον Αδάμ και την Εύα, και από τον οποίο εκδιιώχθηκαν όταν έγινε μια στραβή μ’ ένα μήλο, ένα φίδι και κάτι τσιτσιδώματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που δεν θα την πούμε τώρα.

Θεολογικώς, ο Παράδεισος είναι ο περίλαμπρος νοητός ουράνιος χώρος, στον οποίο, κατά τη χριστιανική παράδοση, εγκαθίστανται οι ψυχές των δικαίων μετά θάνατον – το αντίθετο της Κόλασης. Γενικά, είναι ένας τόπος μεταθανάτιας ευδαιμονίας, ο οποίος όμως ποικίλλει από θρησκεία σε θρησκεία – ενώ στον Χριστιανισμό οι ευδαίμονες νεκροί ,οι κατά κυριολεξίαν μακαρίτες, σεργιανούν σε κάτι λειβάδια δοξολογώντας τον Κύριο με οσίες, αγίους και αγγέλους για παρέα, οι μουσουλμάνοι τον έχουν κάνει σαφώς πιο ενδιαφέροντα, με τα καλλίγραμμα ουρί, τα πιλάφια και τα λοιπά.

Τέλος πάντων, ο καθείς και ο Παράδεισός του, και αυτό ισχύει βεβαίως για τους φοροφυγάδες, και γενικώς τους πολύ πλουσίους, που έχουν τόσα πολλά λεφτά, που είναι αδύνατον να τα χώσουν μεσ’ στο στρώμα, ή στο κουτάκι του καφέ στο πάνω ράφι, κάτι που κάνουν κάποιοι αφελείς, προνοώντας για την ευημερία του κλέφτη που θα τους ψειρίσει. Τέλος πάντων, ο παράδεισος, όπως είπαμε, είναι στην ουσία ένας κήπος. Πράγματι, η λέξη παράδεισος προέρχεται από την αρχαία περσική λέξη «pardez», που σημαίνει «κήπος» – η εβραϊκή λέξη για τον Παράδεισο είναι «pardes».

Ηθικό δίδαγμα: ο Παράδεισος δεν είναι για όλους – κάποιοι είναι καταδικασμένοι να πάνε στην κόλαση, και να φορολογηθούν κατά νόμον.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα