Σαν σήμερα εκδίδεται ο Δράκουλας

Σαν σήμερα εκδίδεται ο Δράκουλας

Ο Ηγεμόνας της Βλαχίας, ο Γιος του Δράκου και η φλέβα του Στόκερ.

Στις 26 Μαΐου του 1897 εκδίδεται ο «Δράκουλας», ένα μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Αβραάμ Στόκερ. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι εμπνευσμένο από τον Βλαντ Τέπες, τον ηγεμόνα της Βλαχίας του 15ου αιώνα, ο οποίος ήταν γνωστός και ως Βλαντ ο Παλουκωτής, ή Ανασκολοπιστής, από την ιδιαίτερη μεταχείριση που επεφύλασσε στους αιχμάλωτους Οθωμανούς στρατιώτες, τους κατακτητές της πατρίδας του.

Να πούμε πως το «Ντράκουλα» ήταν το πατρώνυμό του – Ντράκουλα σημαίνει ο «Γιος του Δράκου», κάτι που ήταν λογικό, μιας και ο ευγενής Βλάχος ήταν ιππότης του Τάγματος του Δράκου, ένα τίτλο που κληρονόμησε από τον πατέρα του, με έμβλημα ένα δράκο κρεμασμένο από ένα σταυρό.

Σημειωτέον πως από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το πόνημα του Στόκερ, μια αληθινή δρακουλομανία ξέσπασε παντού, και στις δύο ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, Αμερική κι Ευρώπη. Βιβλία, ταινίες – ό,τι βάλει ο νους σας, αρκεί να είχε κάποιον απέθαντο, με κυνόδοντες, που κοιμόταν σε ένα φέρετρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα έβγαινε παγανιά για να τραφεί από το αίμα των ζωντανών.

Άπειρες οι παραλλαγές αυτού του χαρακτήρα, από σκληρή πορνογραφία, μέχρι ξεκαρδιστικές κωμωδίες και βλάσφημες παρωδίες, που συνεχίζουν να παράγονται για 121 χρόνια απ΄την έκδοση του αρχικού βιβλίου. Φαίνεται πως ο Στόκερ κυριολεκτικά χτύπησε φλέβα.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα