Τρούμπα: Η διαβόητη γειτονιά του Πειραιά

Τρούμπα: Η διαβόητη γειτονιά του Πειραιά
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η τρόμπα για τα ατμόπλοια, τα κόκκινα φανάρια και ο Έκτος Στόλος.

Η Τρούμπα, η παλιά κακόφημη γειτονιά του Πειραιά, πήρε το όνομά της από μία τρόμπα. Τη δεκαετία του 1860, στη συμβολή της σημερινής λεωφόρου 2ας Μεραρχίας με την παραλιακή οδό, κατασκευάστηκε μια στέρνα με μία τρόμπα, ή τρούμπα, δηλαδή αντλία, ώστε να ανεφοδιάζονται σε νερό τα ατμόπλοια του λιμανιού. Αυτή η τρόμπα ξυλώθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, όταν έγιναν έργα ανάπλασης των προβλητών.

Να πούμε πως στη Τρούμπα λειτουργούσαν από τις αρχές του 20ου αιώνα πολλά κακόφημα μπαρ, οίκοι ανοχής και καμπαρέ, για την εξυπηρέτηση των πληρωμάτων των πλοίων, που κατέπλεαν στον Πειραιά. Αν και η Τρούμπα έμεινε στη λαϊκή συνείδηση, ως η γειτονιά της απόλυτης διαφθοράς και ηθικής εκπτώσεως, η αλήθεια είναι πως όχι πολύ μακριά, στα Βούρλα της Δραπετσώνας, λειτουργούσε μέχρι πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια μικρή πόλη πορνείων, που μπροστά της η Τρούμπα φάνταζε σαν παρθεναγωγείο, λέμε τώρα.

Η Δικτατορία, τον Σεπτέμβριο του 1967, ανακάλεσε όλες τις άδειες των πορνείων, αφήνοντας ωστόσο κάποια καμπαρέ να λειτουργούν ακόμα. Κάπου έπρεπε να ανακουφίζονται και οι ναύτες του Αμερικανικού Έκτου Στόλου. Σήμερα, στην περιοχή δεν συχνάζουν οι ιμπεριαλιστές, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, αλλά οι κόκκινοι καπιταλιστές Κινέζοι, ενώ η παλιά τρόμπα παραμένει εξαφανισμένη.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα