Η ελληνική κρίση μέσα από τα μάτια τουριστών

Η ελληνική κρίση μέσα από τα μάτια τουριστών

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, τα συνεχή δημοσιεύματα, η συμπόνοια και το μεγάλο αλλά. Τι δηλώνει στο NEWS 247 τουρίστρια από τον Καναδά (Vid)

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα τα τελευταία χρόνια, τα διεθνή βλέμματα έχουν στραφεί στη χώρα και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες.

Ποια είναι όμως η εικόνα που έχουν σχηματίσει για εμάς; Η Margaret Whelan βρέθηκε από τον Καναδά στο ακριτικό νησί της Χάλκης και εξήγησε στο NEWS 247 πώς εκλαμβάνονται από τον κόσμο τα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα.

Τα δημοσιεύματα για το πόσο δύσκολη είναι η ζωή στην Ελλάδα δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Υπάρχει συμπόνοια αλλά από την άλλη πλευρά απευθύνεται ένα κατηγορώ για την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε.

Στα μάτια τους είμαστε οι ονειροπόλοι που δεν είδαμε αυτό που μας περιμένει και δεν κάναμε τίποτα για να το αποτρέψουμε. Απλά συνεχίσαμε να ζούμε με δανεικά.

Τα αφιερώματα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στους νέους και το πόσο δύσκολο είναι το μέλλον για αυτούς. “Μαθαίνουμε πως επιστρέφουν στις οικογένειές τους γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά”, επισημαίνει η Margaret Whelan.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της μετανάστευσης ως λύσης στα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα, αναφέρει πως και ο Καναδάς αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει κλείσει την πόρτα στους μετανάστες.

Η εικόνα των διαδηλώσεων και της οργής των πολιτών κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα δεν έμεινε εντός συνόρων, αλλά “ταξίδεψε” και στον Καναδά.

“Το γεγονός παρουσιάστηκε με ρεπορτάζ από τα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη για την Ελλάδα παρά για την Ισπανία ή την Ιταλία.

Φαίνεται πως η κρίση επηρεάζει περισσότερο την Ελλάδα. Υπάρχει πείνα. Πέφτετε και ακολουθούν Ισπανία και Ιταλία, αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα για εσάς”, υπογραμμίζει.

Μπορεί, όπως εξήγησε στο NEWS 247, να δείχνουν συμπόνοια για τις δοκιμασίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αλλά υπάρχει η άποψη ότι θα έπρεπε να έχουμε δει αυτό που ερχόταν και να εργαζόμασταν σκληρότερα για να το αποτρέψουμε.

“Θεωρούν ότι είστε πολύ χαλαροί και ότι θα έπρεπε να εργάζεστε σκληρότερα. Πριν ακόμα συμβεί αυτό πίστευαν ότι ήσασταν ονειροπόλοι και ότι έπρεπε να εργάζεστε σκληρότερα. Έχετε διαφορετική φιλοσοφία ζωής αλλά αισθάνονται ότι θα έπρεπε να περιμένετε αυτό που συνέβη”, επισημαίνει.

Έχουν σχηματίσει ουσιαστικά την εικόνα ενός λαού που εργαζόταν λίγο, δανειζόταν χωρίς μέτρο και συνέχιζε να ζει σαν να μην υπάρχει αύριο.

“Εκτιμούν ότι θα έπρεπε να φροντίσετε τους εαυτούς σας. Δεν έπρεπε να δανειστείτε τόσα πολλά χρήματα. Θα έπρεπε να σταματήσετε νωρίτερα. Ζούσατε πολύ καλά”, παρατηρεί.

Οι ώρες εργασίες και οι άδειες που παίρνουν οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξουν δραστικά, ενώ αναφορικά με τα επεισόδια επισημαίνουν ότι είναι αντιπαραγωγικά γιατί δημιουργείται ένα ακόμα πρόβλημα που θα πρέπει να πληρώσουμε.

Αντίθετα από την εικόνα που έχει σχηματίσει ο κόσμος από τα διεθνή δημοσιεύματα, η στάση ζωής των Ελλήνων είναι που έφερε τη Margaret Whelan στη χώρα μας, όπου και απολαμβάνει, όπως μας εξήγησε, τους χαλαρούς ρυθμούς σε αντίθεση με την “αυστηρή” και γεμάτη άγχος καθημερινότητά τους.

“Είναι σαν θεραπεία να έρθεις στην Ελλάδα. Ηρεμώ και απολαμβάνω τη ζωή” είναι τα λόγια με τα οποία μας αποχαιρέτησε για να συνεχίσει το δικό της οδοιπορικό στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα