Η ζωή και η εκπαίδευση στο Καστελόριζο μέσα από τα μάτια 17χρονης μαθήτριας

Η ζωή και η εκπαίδευση στο Καστελόριζο μέσα από τα μάτια 17χρονης μαθήτριας

Πώς περιγράφει την εκπαιδευτική διαδικασία και τη ζωή στο ακριτικό Καστελόριζο 17χρονη μαθήτρια (Vids)

Επιθυμώντας να ανοίξει τα φτερά της και να φύγει από το ακριτικό Καστελόριζο, η 17χρονη Ελένη Καραβέλατζη θέτει υψηλούς στόχους και μετρά αντίστροφα για την επόμενη χρονιά, χρονιά που θα κρίνει και την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο.

Με το Γυμνάσιο και το Λύκειο να αποτελείται από μόλις 17 παιδιά, η Ελένη είναι η μία από τους δύο μαθητές που στελεχώνουν την τάξη της β’ Λυκείου.

“Το να είναι κάποιος μαθητής σε ένα τόσο μικρό σχολείο έχει σίγουρα θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία”, επισημαίνει στην κάμερα του NEWS 247.

Στα θετικά, όπως οι περισσότεροι μαθητές στα σχολεία της Χάλκης και του Καστελόριζου, εντάσσει το γεγονός πως δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να αποκτούν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις.

“Αν προσπαθούν, δεν μπορούν να έχουν κενά. Είναι ιδιαίτερα τα μαθήματα, ούτε καν φροντιστήριο που άλλοι πληρώνουν για αυτό και σε εμάς παρέχεται δωρεάν”, επισημαίνει.

Αναφέρεται μάλιστα στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εκτός των ωρών του σχολείου, τονίζοντας ότι με τους καθηγητές τους είναι σαν οικογένεια.

“Αφού αρχίσουμε να γνωριζόμαστε καλά, υπάρχει μία άλλη σχέση. Δεν είναι η ψυχρή σχέση του μαθητή με τον καθηγητή. Αυτό είναι μοναδικό. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα εγώ προσωπικά. Είναι το ιδανικό. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό”, υπογραμμίζει.

Η σκέψη της φυγής από το Καστελόριζο είναι εδώ και καιρό στο μυαλό της, μετρώντας ήδη αντίστροφα. “Διαβατήριο” οι πανελλαδικές εξετάσεις της επόμενης χρονιάς.

“Θέλω να φύγω για σπουδές και μετά καλώς εχόντων των πραγμάτων για να δουλέψω κάπου αλλού στην Ελλάδα και ίσως να επιστρέψω εδώ όταν θα κάνω οικογένεια”, επισήμανε στο NEWS 247.

Όσο για τη ζωή στο Καστελόριζο για έναν νέο άνθρωπο επισημαίνει πως όπως κάθε μέρος έτσι και εκεί έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

“Ένα παιδί εδώ μπορεί να έχει αρκετό χρόνο για τον εαυτό του και το διάβασμα. Δεν έχει την πίεση που έχουν τα παιδιά στις μεγάλες πόλεις. Δεν θα έχει συνέχεια το άγχος.

Έχει μάθει να προσπαθεί για το καλύτερο και να δουλεύει. Από παιδί έχει πάρα πολλές ελευθερίες. Μπορεί να βγει έξω και να παίξει χωρίς να φοβηθούν οι γονείς του”, υπογραμμίζει.

Στα αρνητικά από την άλλη πλευρά εντάσσει τα όσα μπορούν να συνδέονται με μια μικρή και κλειστή κοινωνία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός πως δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας.

“Είμαστε μακριά από προβλήματα που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Είναι μοναδικό που μπορούμε να εισπνέουμε καθαρό αέρα και να βλέπουμε ουρανό. Γενικά νομίζω ότι είναι ένα πολύ ωραίο μέρος για να ζήσει κάποιος ανεξάρτητα από τις δυσκολίες.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι μοναδικά και δεν μπορεί να τα βρει κάποιος σε ένα άλλο μέρος”, θα σημειώσει θέλοντας να κλείσουμε τη συζήτηση με ένα θετικό μήνυμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα