Καϊλή στο NEWS 247: Εργαζόμαστε για μια πιο δημοκρατική οικονομία

Καϊλή στο NEWS 247: Εργαζόμαστε για μια πιο δημοκρατική οικονομία

Λίγο πριν την ομιλία της στην 4η Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μιλά για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Θετικά νέα από το μέτωπο των Βρυξελλών φέρνει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή στην 4η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) τη Δευτέρα 22 Μαΐου στην Αθήνα, με θέμα “Επενδύοντας στο Αύριο: Η Ιδιωτική Πρωτοβουλία στην Αιχμή της Ανάκαμψης”.

Η επικεφαλής για την Ελλάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο εισηγήθηκε εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας Ενέργειας και Έρευνας,  αλλαγές στο νομοσχέδιο για την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το επονομαζόμενο και ως Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, που  όμως κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του ωφέλησε τις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης εις βάρος των πιο αδύναμων. Οι αλλαγές υπερψηφίστηκαν την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, ανοίγοντας τις πόρτες  για επενδύσεις στην Ελλάδα, κάνοντάς τες πιο ελκυστικές ακόμη και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και διασφαλίζοντας διαφάνεια και ευελιξία στην πρόσβαση στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει το σχέδιο.

“Τους τελευταίους μήνες, εργάστηκα με την ομάδα συνεργατών μου σε βάθος, ώστε να εντοπίσουμε τα λάθη της εφαρμογής του Σχεδίου Γιούνκερ ως σήμερα. Στη συνέχεια πετύχαμε  να εκθέσουμε τα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων και χωρών, αλλά και να τους εξαναγκάσουμε σε συμβιβασμούς” είπε η Εύα Καϊλή στο NEWS 247, εξηγώντας πως κατά την πρώτη φάση εφαρμογής, 15 χώρες πήραν το 91% του πακέτου, την ώρα που το υπόλοιπο 9% πήγε σε μόλις 13 χώρες.

“Κατάφερα να υπερψηφιστεί η πρόταση μου με ευρύτατη πλειοψηφία. Έθεσα προτεραιότητα την στήριξη των χωρών που οι επενδύσεις έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, με γεωγραφική ισορροπία, με ευελιξία, αλλά και την δυνατότητα να δημιουργούνται πλατφόρμες και εργαλεία με ανάμειξη χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων, ώστε να γίνεται πιο ελκυστικό για την κινητοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου” πρόσθεσε η ευρωβουλευτής τονίζοντας πως η ίδια δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει τις επιδοτήσεις, ούτε τα ταμεία στήριξης των χωρών, αλλά να ενισχύσει τα κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις με εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Να βοηθηθεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Η κυρία Καϊλή επεσήμανε παλιά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δίνοντας παράλληλα κίνητρα για διασυνοριακές συνεργασίες. “Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν πολλά. Το πιο γνωστό είναι το Horizon 2020 που αφορά κυρίως καινοτομία και έρευνα σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Το γνωστό μας ΕΣΠΑ, επίσης, αλλά πολλές φορές γίνεται τόσο φωτογραφικό όταν φτάνει στα υπουργεία, που είτε δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του, είτε μένει αδιάθετο! Ακριβώς γι’ αυτό, το EFSI, γνωστό ως Σχέδιο Γιούνκερ, με την εισήγηση μου διορθώθηκε ώστε να βοηθηθεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να δώσει κίνητρα για διασυνοριακές συνεργασίες, για επενδύσεις που όχι απλώς θα απορροφούν κονδύλια, αλλά θα ενεργοποιούν συνεργασίες που θα δημιουργήσουν υποδομές για νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη”.

 

Υπερφορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές σκοτώνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής υπέδειξε ως παράγοντες που “σκοτώνουν” την ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα, την υπερφορολόγηση και τις βαρύτατες ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα “να κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες ανοίγουν;

Μέσα σε αυτό το ζοφερό οικονομικό κλίμα, οι Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αξιοποιούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία; “Μερικοί ναι. Υπάρχει ωστόσο έλλειμμα ενημέρωσης, ενώ και η γραφειοκρατία επιδεινώνει την κατάσταση” απαντά η Εύα Καϊλή και προσθέτει: “Με μια ιδεοληπτική κυβέρνηση, που είναι εχθρική στην ελληνική επιχειρηματικότητα, δεν μπορείς να δεις φως στο τούνελ εύκολα. Πάντως, από τη δική μου πλευρά, ανοίγω κάθε ευκαιρία ώστε να υπερκεραστεί κάθε κυβέρνηση που δημιουργεί εμπόδια, και να μπορεί κανείς να απευθυνθεί και απευθείας στην Ευρώπη το EFSI, το EIF, το Horizon2020”.

Δύναμη και έλεγχος στους πολίτες

Ορμώμενη από την εμπειρία της ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (STOA), η Εύα Καϊλή αναφέρθηκε τέλος στις νέες τεχνολογίες, έναν τομέα που αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία και στον οποίο η χώρα μας πρέπει να “τρέξει” προκειμένου να μην μείνει πίσω.

“Είμαστε δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις στην ψηφιακή εποχή και οικονομία” επεσήμανε. “Την ώρα που η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες είναι υψηλή και μάλιστα αναμένεται να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας γύρω από την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό εισηγήθηκα την άρση των γεωγραφικών εμποδίων για το ηλεκτρονικό εμπόριο ήδη σε όλη την Ευρώπη και στηρίζω πρωτοβουλίες για δωρεάν μαθήματα κώδικα, coding, κυρίως για κορίτσια, ώστε να εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό και να έχουν ανοιχτές ευκαιρίες μπροστά τους. Επίσης διόρθωσα τη νομοθεσία με τροπολογίες υπέρ της καινοτομίας στον τραπεζικό κλάδο, ώστε νέες επιχειρήσεις μέσω του διαδικτύου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα των τραπεζών για να προσφέρουν φθηνότερες υπηρεσίες με ελάχιστα κόστη στις συναλλαγές. Περί τα 130 δισεκατομμύρια είναι το κόστος κάθε χρόνο για τις συναλλαγές μας… Έστω και μια μικρή διαταραχή στον κλάδο από κάτι νέο θα είχε εξαιρετικά οφέλη για όλους μας, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί αποκέντρωση από τις τράπεζες σε άλλες έξυπνες επιχειρήσεις χωρίς τα υψηλά κόστη των μεσαζόντων. Μια νέα πιο δημοκρατική οικονομία στο μέλλον θα επιστρέφει την δύναμη και τον έλεγχο στους πολίτες”.

~~~

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), που φέτος συμπληρώνει τριάντα χρόνια ενεργού παρουσίας και δράσης στην Ελλάδα, οργανώνει την 4η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψή της με θέμα “Επενδύοντας στο Αύριο: Η Ιδιωτική Πρωτοβουλία στην Αιχμή της Ανάκαμψης”, στο Ξενοδοχείο King George, στο Σύνταγμα, τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 (αίθουσα Ballroom).
Η Εύα Καϊλή θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα “Εξωστρέφεια στην Πράξη: Τροφοδοτώντας, Ενισχύοντας και Αναδεικνύοντας τις Δυνατότητες του τόπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα