Κραυγή αγωνίας για την 16χρονη που έγινε σύμβολο του Παλαιστινιακού αγώνα

Κραυγή αγωνίας για την 16χρονη που έγινε σύμβολο του Παλαιστινιακού αγώνα
FILE - In this Dec. 28, 2017 file photo, Ahed Tamimi is brought to a courtroom inside Ofer military prison near Jerusalem. A senior Israeli official on Wednesday said he led a secret investigation into 16-year-old Palestinian protest icon Ahed Tamimi and her family, in part because their appearance, including "blond-haired, freckled" children in Western clothes, made them seem less like real Palestinians. (AP Photo/Mahmoud Illean, File) AP

Η δικηγόρος της ανήλικης Ahed Tamimi που παραμένει προφυλακισμένη επειδή χαστούκισε πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες, μιλάει στο News 24/7 για την υπόθεση και για τις συνθήκες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017. Όπως κάθε Παρασκευή, στο Nabi Saleh, ένα μικρό χωριό της Δυτικής Όχθης στο οποίο ζουν περίπου 600 άνθρωποι, οι κάτοικοι διαδηλώνουν ενάντια στον ισραηλινό στρατό κατοχής. Αυτή τη φορά υπήρχε ένας παραπάνω λόγος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει πρόσφατα την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η 16χρονη Παλαιστίνια Ahed Tamimi, βλέπει κατά τη διάρκεια της έντασης τον 15χρονο ξάδελφό της Μοχάμεντ να σωριάζεται στο έδαφος έχοντας δεχτεί πλαστική σφαίρα στο κεφάλι. Αργότερα την ίδια ημέρα, έξω από το σπίτι της βρίσκονται δύο πάνοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες. Κινείται προς το μέρος τους και τους φωνάζει. Τους κλωτσάει και τους χαστουκίζει όσο εκείνοι την κοιτούν. Η μητέρα της Ahed μεταδίδει ζωντανά το περιστατικό στο Facebook. Μετά από τη διένεξη η κατάσταση εξομαλύνεται.

Στις 04:00 τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου, αυτοκίνητα του ισραηλινού στρατού φτάνουν έξω από το σπίτι των Tamimi ενώ κοιμούνται. Στρατιώτες κατεβαίνουν και εισβάλουν στο σπίτι συλλαμβάνοντας την 16χρονη Ahed. Το στρατοδικείο της απαγγέλει 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους στρατιώτες αλλά και υποκίνηση σε βία, καθώς το βίντεο που κατέγραψε η μητέρα της έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.  Ακόμη της απαγγέλουν κατηγορίες και για άλλα πέντε περιστατικά αντίστασης στους Ισραηλινούς στρατιώτες που έλαβαν χώρα μέχρι και δύο χρόνια πριν και τα οποία οι ίδιοι οι στρατιώτες δεν είχαν καν καταγγείλει. Οι ποινές που επισύρουν οι κατηγορίες μπορεί να φτάσουν και τα 10 χρόνια φυλάκισης.

CORRECTS NAME OF PHOTOGRAPHER TO MAHMOUD ILLEAN -- Ahed Tamimi is brought to a courtroom inside the Ofer military prison near Jerusalem, Monday, Jan. 15, 2018. Tamimi, 16, was filmed in December pushing, kicking and slapping Israeli soldiers, who stood by silently. Her father said the girl was upset after her 15-year-old cousin was shot in the head with a rubber bullet. (AP Photo/Mahmoud Illean) AP

 

Διαφορετική δίκη ανάλογα με την εθνικότητα

Η Gaby Lasky, δικηγόρος της 16χρονης Ahed, μιλώντας στο News 24/7 εξηγεί:

«Ο στρατιωτικός νόμος λέει πως οποιοσδήποτε πει ή κάνει κάτι που μπορεί να προκαλέσει αναταραχές μπορεί να κατηγορηθεί για υποκίνηση. Ο νόμος στο Ισραήλ είναι πολύ διαφορετικός από τον στρατιωτικό νόμο στην κατεχόμενη περιοχή της Παλαιστίνης. Αυτή είναι η ουσία. Καταργείται απολύτως η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία των διαδηλώσεων για τους Παλαιστίνιους. Κατηγορούν την Ahed πως με την κίνησή της προσκαλεί όλους τους υπόλοιπους να προβούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις και βίαιες ενέργειες. Αυτό είναι απολύτως ψέμα. Προσπάθησαν να μεταφράσουν τι λέει την ώρα του περιστατικού, ενώ η ίδια δεν ζητάει από κανέναν να κάνει το ίδιο».

Όπως τονίζει η Ισραηλινή δικηγόρος, ακόμη και αν κάποιος Παλαιστίνιος πει πως οι τιμές του φαγητού είναι υψηλές στην περιοχή, μπορεί να θεωρηθεί ότι η φράση του θα προκαλέσει αναταραχές και να κατηγορηθεί έτσι για υποκίνηση σε βία. «Είναι γελοίο», λέει. Την ημέρα που έγινε το περιστατικό, οι στρατιώτες δεν θεώρησαν ότι ήταν απαραίτητο να τη συλλάβουν και δεν έγραψαν καν αναφορά για ό,τι έγινε. «Μόνο αφού το βίντεο έγινε viral στο διαδίκτυο, κάποιοι στο Ισραήλ το εξέλαβαν ως εξευτελιστικό για τον στρατό. Και ήταν αυτή η αίσθηση του εξευτελισμού που οδήγησε στην απόφαση να τη συλλάβουν».

Στις 17 Ιανουαρίου 2018, το στρατοδικείο αποφασίζει πως η Ahed θα πρέπει να παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης της η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 31 του μήνα. Το ίδιο αποφασίζεται και για την μητέρα της Nariman, η οποία κατηγορείται επίσης για υποκίνηση σε βία επειδή κατέγραψε το γεγονός μεταδίδοντάς το στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με την Gaby Lasky, η απόφαση της κράτησης της Ahed δείχνει πως οι άνθρωποι στην περιοχή δικάζονται με διαφορετικούς όρους ανάλογα με την εθνικότητά τους. Η ίδια κατέθεσε στο δικαστήριο αρκετά παραδείγματα περιπτώσεων στα οποία ακόμη και ενήλικοι Ισραηλινοί έποικοι για παρόμοιου χαρακτήρα πράξεις δεν κρατούνται μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης τους. 

«Έχω παρουσιάσει στο δικαστήριο αρκετά επιχειρήματα για να μην κρατηθεί μέχρι το τέλος της διαδικασίας της δίκης. Το δικαστήριο δεν απάντησε τίποτα για αυτή την κατάχρηση του νόμου, δείχνοντας πως στην κατοχή δεν υπάρχει ισότητα στην αντιμετώπιση. Αυτό που έχω ζητήσει πλέον από τους κατήγορους είναι να μου παρουσιάσουν όλα τα στατιστικά των Ισραηλινών εποίκων που έχουν διωχθεί στο στρατιωτικό δικαστήριο για τα ίδια αδικήματα με την Ahed και αν δεν έχουν διωχθεί για παρόμοιες πράξεις να μου εξηγήσουν το γιατί. Στοχεύω λοιπόν να δείξω πως αυτή η 16χρονη κοπέλα, αν δικαζόταν μέσα στο Ισραήλ, δεν θα υπήρχε καν η σκέψη να κρατηθεί μέχρι το τέλος της δίκης».

Εκατοντάδες παιδιά από την Παλαιστίνη συλλαμβάνονται κάθε χρόνο

Σύμφωνα με τα στατιστικά που έχουν καταγράψει τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάθε χρόνο εκατοντάδες ανήλικοι Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές, με τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται σήμερα υπό κράτηση να φτάνει τα 350. Από το 2000 μάλιστα υπολογίζεται πως συνολικά έχουν περάσει από τις ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές 8.000 ανήλικοι.

Αυτή είναι και η διαφορά σύμφωνα με την δικηγόρο, ενός αστικού δικαστηρίου στο Ισραήλ με ένα στρατιωτικό δικαστήριο, το οποίο η ίδια χαρακτηρίζει όργανο της κατοχής. Η παραβίαση της Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού, την οποία έχει εγκρίνει και το κράτος του Ισραήλ παραβιάζεται κατάφορα σύμφωνα με την Lasky.

«Στο Ισραήλ υπάρχει ένας εξαιρετικός νόμος για τους ανήλικους που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλα κράτη του κόσμου σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται οι ανήλικοι που βρίσκονται υπό κράτηση, για το γεγονός ότι η κράτηση πρέπει να αποτελεί την τελευταία εναλλακτική κλπ. Στον στρατιωτικό νόμο όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πιστεύω ότι το στρατιωτικό δικαστήριο δεν είναι ένα δικαστήριο που απονέμει δικαιοσύνη. Είναι ένα εργαλείο της κατοχής και στοχεύει στην διαιώνισή της. Ο ρόλος του είναι να αναγκάζει τους κατοίκους της κατεχόμενης περιοχής να λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους του κατακτητή και αν δεν το κάνουν θα δικάζονται από δικαστήριο του κατακτητή. Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για απονομή δικαιοσύνης. Καταργεί όλα όσα έχουν συμφωνηθεί διεθνώς στην Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και όταν το ανέφερα αυτό στο δικαστήριο, δεν πήρα καμία απάντηση» υπογραμμίζει.

Demonstrators hold posters reading: "Release Ahed" during a protest demanding Israel to release Palestinian teenager Ahed Tamimi, in Paris, Thursday Jan. 4, 2018. Tamimi, a 17-year-old from the West Bank village of Nebi Saleh, was arrested last week by Israeli troops and faces charges of attacking soldiers. (AP Photo/Christophe Ena) AP

 

Οργανώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την απελευθέρωση της ανήλικης Παλαιστίνιας. Ανάμεσά τους, η Διεθνής Αμνηστία η οποία απευθύνει επείγουσα έκκληση συγκεντρώνοντας υπογραφές που θα στείλει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu , ενώ έχει οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 18:30 στο Μοναστηράκι.

Μιλώντας στο News 24/7 ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στην Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού υπενθυμίζει πως:

«Οι ποινές πρέπει να είναι οι ελάχιστες και να παραμένουν όσο το δυνατόν λιγότερο στη φυλακή. Πόσο δε μάλλον σε περιπτώσεις όπου η αδικία των κατηγοριών είναι προφανής και εξόφθαλμη όπως η περίπτωση της Ahed».

Συμπληρώνει δε, πως από το 2009 μέχρι σήμερα στο χωριό της Tamimi διεξάγονται συγκεντρώσεις καθώς οι ισραηλινοί έποικοι έχουν κλέψει τη γη των Παλαιστινίων, ενώ τους στερούν το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό. «Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων έχουν παρατηρηθεί περιστατικά υπέρμετρης βίας από την πλευρά του Ισραηλινού στρατού απέναντι στους διαδηλωτές που εξέφραζαν το δικαίωμά τους για διαμαρτυρία και αυτό αποτελεί την περιγραφή της πραγματικότητας και της καθημερινότητας των  Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη».

Η 16χρονη Ahed, που είναι σίγουρη πως αν δεν υπήρχε κατοχή θα ήταν επαγγελματίας αθλήτρια ποδοσφαίρου, έχει πλέον μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης των Παλαιστινίων. Σε αυτό, εκτός από τις πράξεις της, συνέβαλε και η αποφασιστικότητα που εξέπεμπε το χαμόγελό της την ώρα που εμφανιζόταν με χειροπέδες περασμένες στα χέρια της μέσα στην αίθουσα του στρατοδικείου Ofer.

Την εμφάνισή της αυτή, εξηγεί η δικηγόρος της: «Είναι μια πολύ δυνατή νεαρή κοπέλα .Έχει γεννηθεί σε μια πραγματικότητα κατοχής και ζει υπό κατοχή σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Στο παρελθόν, μέλη της οικογένειάς της έχουν φυλακιστεί επειδή αντιστέκονταν, ενώ άλλα έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων».

Όπως λέει, η ίδια είναι σίγουρη ότι η 16χρονη Ahed Tamimi είχε σκεφτεί πως μπορεί να έρθει η μέρα και για την ίδια να φυλακιστεί.

Φωτογραφίες: Associated Press

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα