Παπαδημούλης στο NEWS247: Αν ήταν στο χέρι του Μοσκοβισί, θα είχε κλείσει η αξιολόγηση

Παπαδημούλης στο NEWS247: Αν ήταν στο χέρι του Μοσκοβισί, θα είχε κλείσει η αξιολόγηση

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζει την πορεία της αξιολόγησης, τα εργασιακά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά αλλά και τη σύγκλιση των Ευρωομάδων στο Στρασβούργο με στόχο την επίτευξη μιας νέας, ευρείας πλειοψηφίας. Το NEWS 247 μεταδίδει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Λίγο μετά το τέλος της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό θέμα, κατά την οποία ο Πιερ Μοσκοβισί εξέπεμψε “θετικό σήμα” για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε στο NEWS 247 για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για τη στάση της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Παπαδημούλης στάθηκε στις “θυσίες του ελληνικού λαού” που έχουν οδηγήσει όπως είπε, στην επίτευξη και στην υπέρβαση των συμφωνημένων στόχων, και τόνισε πως η τελική συμφωνία καθυστερεί λόγω των “παράλογων απαιτήσεων της τελευταίας στιγμής” από παράγοντες του ΔΝΤ αλλά και τον “γνωστό για τον δογματισμό και τις εμμονές του”, κ. Σόιμπλε.

Έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες από “ακραίους συντηρητικούς κύκλους” που επιδιώκουν μια αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που κάνει κακό τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στην Ευρωζώνη συνολικά. Ανέφερε δε, πως η εισήγηση Μοσκοβισί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου του Στρασβούργου ήταν πολύ θετική για τη χώρα και πως αν ήταν στο χέρι του Ευρωπαίου Επίτροπου, “η αξιολόγηση θα είχε ήδη κλείσει”.

Να μη χαθεί το μομέντουμ

“Ο κ. Μοσκοβισί μίλησε με θετικό τρόπο, για τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Με γαλλική ευγένεια και στρογγυλές διατυπώσεις, ανέφερε πως και οι δανειστές πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και έκανε μια ειδική αναφορά στο ΔΝΤ. Αν ήταν στο χέρι του και στο χέρι της ελληνικής πλευράς, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει”, σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης για να συνεχίσει:

“Την τελευταία στιγμή μπήκαν στο τραπέζι απαιτήσεις παράλογες από το ΔΝΤ και τον γνωστό κ. Σόιμπλε, τις οποίες χαρακτήρισε παράλογες και η Κομισιόν. Πρέπει να επικρατήσει η λογική και να κάνουν όλοι προσπάθειες, δεν πρέπει να επικρατήσει η αδιαλλαξία του κ. Σόιμπλε και του ΔΝΤ. Η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα όχι μόνο για λόγους πολιτικούς, αλλά και για λόγους γεωπολιτικούς. Είχα την ευκαιρία μέσα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο να τονίσω πως οι Έλληνες φυλάνε σύνορα και πως την εποχή Τραμπ και Ερντογάν, είναι επικίνδυνο να παίζει κανείς με τη φωτιά στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών. Οι πάντες αναγνωρίζουν πως στη χώρα μέχρι το ’19 θα έχουμε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, αν όμως συνεχιστεί η αβεβαιότητα, θα χάσουμε αυτό το μομέντουμ”.

Ο κ. Παπαδημούλης, ανέπτυξε άλλωστε εκ νέου τη θέση του πως υπάρχουν ακραίοι κύκλοι που προωθούν σχέδιο αποσταθεροποίησης.

“Υπάρχουν ακραίοι κύκλοι που θέλουν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων για να χτυπήσουν την κυβέρνηση Τσίπρα. Εκτιμώ πως είναι μειοψηφικοί στο στρατόπεδο των δανειστών, γιατί είναι και συμφέρον της Ευρωζώνης να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα”.

Πλέον, όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, πρέπει να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις για εκλογίκευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, για επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για την ελάφρυνση του χρέους, και να μη μείνουμε στις υποσχέσεις. “Εμείς από την πλευρά μας να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά με ένα πακέτο ουδέτερο, ισοσκελισμένο, ισολογισμένο, για μετά το ’18”.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε:

“Μου έκανε κακή εντύπωση που οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επιτέθηκαν εντός της Ολομέλειας στους ευρωβουλευτές της χώρας τους, επιτέθηκαν άσχημα ακόμη και στην Κομισιόν και δεν είπαν μια λέξη για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε. Αυτό σημαίνει πως φοράνε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος όταν είναι στο εξωτερικό; Εμένα για άλλη φανέλα μου φάνηκε”.

Αναφερόμενος ακόμη στο ζητούμενο των συμμαχιών, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε:

“Είδατε πως στην Ολομέλεια, εκτός από την ευρωομάδα της Αριστεράς, και η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και η ευρωομάδα των Πρασίνων, αλλά ακόμη και μεμονωμένοι ευρωβουλευτές από τους Φιλελεύθερους, τους Συντηρητικούς, μίλησαν με σεβασμό για την Ελλάδα και τις προσπάθειες των Ελλήνων. Έχουμε πλέον μεγαλύτερη συμπαράσταση, ωστόσο τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις. Από εκεί και πέρα, η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά, κάνω μεγάλες προσπάθειες για να διευρήνουμε τα ερείσματα της ελληνικής πλευράς στους Σοσιαλιστές και στους Πράσινους”.

Ακόμη δήλωσε πως “δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τους βουλευτές τους εδώ και οι ηγεσίες τους στην Αθήνα με τις ηγεσίες των εδώ ευρωομάδων τους. Ξέρετε ο Τζιάνι Πιτέλα και η Σκα Κέλερ, δεν είναι για παράδειγμα, ΣΥΡΙΖΑ”.

Θυμίζουμε εδώ πως με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, υπήρξε πρόταση για αποστολή κειμένου προς τους εκπροσώπους των θεσμών -Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και EMΣ, από την Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει το Ελληνικό Πρόγραμμα.

Η πρόταση του κ. Παπαδημούλη έγινε δεκτή και τελικά εστάλη η επιστολή στην οποία υπάρχει αίτημα για τα εργασιακά στην Ελλάδα, με την Ομάδα Εργασίας να ζητά από τους θεσμούς “να λάβουν υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων”.

Οι Θεσμοί καλούνταν να ενημερώσουν το Ευρωκοινοβούλιο “σχετικά με την εκτίμησή τους για την έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (Expert Group) που συγκροτήθηκε για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα και τις συστάσεις της”, καθώς και “σε ποιον βαθμό την έχουν λάβει υπόψη κατά τη διαμόρφωση των απόψεών τους, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας”.

Χθες, η Κομισιόν απάντησε δια των Επιτρόπων Πιερ Μοσκοβισί αρμόδιου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και Μαριόν Τύσσεν, αρμόδιας για θέματα Απασχόλησης τονίζοντας ότι “η Κομισιόν στηρίζει την πρόταση του πορίσματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά στην Ελλάδα”.

Με αφορμή την απάντηση, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: “Η απάντηση της Κομισιόν είναι σε θετική κατεύθυνση – στις προτάσεις του πορίσματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται με σαφήνεια η επαναφορά ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ως μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μένει να μετατραπεί και σε πράξη, μέσα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το πρόγραμμα αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προγράμματος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα