Θλιβερό ρεκόρ στις θάλασσες. Ναυαγοσώστες στο NEWS247: “Λιγότεροι πνιγμοί αν είχαν καλυφθεί, όπως θα έπρεπε, οι παραλίες”

Θλιβερό ρεκόρ στις θάλασσες. Ναυαγοσώστες στο NEWS247: “Λιγότεροι πνιγμοί αν είχαν καλυφθεί, όπως θα έπρεπε, οι παραλίες”

Η διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, Βάνια Βήχου "αποκρυπτογραφεί" στο NEWS247 τη μάστιγα του φετινού καλοκαιριού

Με τους θανάτους από πνιγμό να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο το φετινό καλοκαίρι, αγγίζοντας μέχρι στιγμής τους 180, το NEWS247 επικοινώνησε με την ιδρύτρια και διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, της πρώτης αναγνωρισμένης στην Ελλάδα, Βάνια Βήχου, σε μια προσπάθεια να “αποκρυπτογραφηθεί” το φαινόμενο.

Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι πρωτοφανές. Οι περισσότεροι πνιγμοί, δεν είναι πνιγμοί καθαρόαιμοι. Είναι περιστατικά, τα οποία καταλήγουν σε θάνατο αλλά οφείλονται κατά κύριο λόγο σε παθολογικά αίτια. Αφορά πολύ περισσότερο την τρίτη ηλικία, που παρουσιάζει και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Αφορά περισσότερο τους άνδρες, οι οποίοι παρουσιάζουν και περισσότερο καρδιοπάθεια και έχουμε και ένα τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ναυαγοσωστών στη χώρα φέτος” ήταν τα πρώτα λόγια της κ. Βήχου.

Ευθύνες σε δήμους και λιμεναρχεία

“Δυστυχώς, έχω υπολογίσει ότι στις τρεις θέσεις, η μία παραμένει ακάλυπτη. Πρώτον γιατί οι δήμοι καθυστέρησαν παρά πολύ να προχωρήσουν στις προκηρύξεις για τις θέσεις ναυαγοσωστών, οπότε την εποχή που το έκαναν δεν βρήκαν όσα άτομα χρειάζονταν. Δεύτερον γιατί τα λιμεναρχεία δεν διοργανώνουν πολύ συχνά εξετάσεις για άδεια παραλίας. Γιατί για να δουλέψει κάποιος ναυαγοσώστης πρέπει να έχει τρία χαρτιά. Πρέπει να έχει πτυχίο αναγνωρισμένης σχολής, όπως είναι η Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής, πρέπει να έχει άδεια χειριστή ταχυπλόου και να έχει δώσει εξετάσεις στο λιμεναρχείο και να έχει βγάλει την άδεια παραλίας.

Αυτές οι εξετάσεις στο λιμεναρχείο για άδεια παραλίας γίνονται πάρα πολύ σπάνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά που βγαίνουν να δουλέψουν σαν ναυαγοσώστες, είναι λίγα. Παρ’ όλο που η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη. Κι αυτό είναι κρίμα, γιατί διανύουμε μια περίοδο μεγάλης ανεργίας στις νεαρές ηλικίες και παρ’ όλα αυτά μένουν τόσες θέσεις ακάλυπτες”.

 

“Λιγότεροι θάνατοι, αν οι παραλίες είχαν καλυφθεί όπως θα έπρεπε από ναυαγοσώστες”

“Αυτονόητο ότι αν οι παραλίες είχαν καλυφθεί όπως θα έπρεπε από ναυαγοσώστες, θα υπήρχαν λιγότεροι θάνατοι. Γιατί εκεί που υπάρχουν ναυαγοσώστες, οι οποίοι δεν είναι superman βέβαια, θα βοηθήσουν. Θα βοηθήσουν να βγει από το νερό, γιατί είναι εκπαιδευμένοι και αυτό ξέρουν να κάνουν, θα δώσουν κάποιες συμβουλές σε όσους πίνουν αλκοόλ, δεν προσέχουν τα παιδιά. Κάποιοι τις ακούν, κάποιοι άλλοι δεν τις ακούν. Και τρίτον και πάρα πολύ σημαντικό: θα παρέχει πρώτες βοήθειες. Το πρώτο χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει ασθενοφόρο είναι πάρα πολύ κρίσιμο σ’ αυτές τις περιπτώσει γιατί έχουμε να κάνουμε με διακοπή της αναπνοής.

Όλα αυτά τα περιστατικά που συμβαίνουν δεν έχουν να κάνουν με αιμορραγίες, με κατάγματα, με χτυπήματα. Δεν αναπνέει ο άλλος και μετά σταματάει να χτυπάει η καρδιά του ή αντίστροφα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι αν δεν βρεθεί κάποιος εκείνη τη στιγμή για να παρέχει πάρα πολύ γρήγορα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, προφανώς θα τον χάσουμε. Δηλαδή βοηθάμε και στη διάσωση για να βγάλουμε τον άνθρωπο από το νερό και στην παροχή των πρώτων βοηθειών“.

“Έχει φοβηθεί ο κόσμος και ζητάει από ναυαγοσώστες να τους προσέχουν”

Δεν είναι τυχαίο ότι στις παραλίες που υπάρχουν πύργοι ναυαγοσωστών, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου κάθεται γύρω από αυτούς. Κυρίως ηλικιωμένοι και γονείς. Και μάλιστα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, επειδή φέτος έχουν φοβηθεί με όλα αυτά που συμβαίνουν, να ζητάνε από τους ναυαγοσώστες να τους προσέχουν περισσότερο ή να τους συνοδεύουν στην είσοδο τους στο νερό. Αλλά όταν κάποιος έχει να κοιτάξει 1.000, και 2.000 και 3.000 άτομα, δεν μπορεί βέβαια να συνοδεύει ένα συγκεκριμένο άτομο γιατί θ’ αφήσει από την προσοχή του όλους τους υπόλοιπους.

Οι ναυαγοσώστες φέτος περνάνε πολύ δύσκολα γιατί είναι παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Αυτοί που ασχολούνται με την ναυαγοσωστική είναι  ηλικίας 18-30 και συνήθως 18-25, είναι φοιτητές που έχουν το καλοκαίρι τους ελεύθερο και θέλουν τον χειμώνα να έχουν κάποια χρήματα, άτομα που είναι αθλητικής φύσεως, συνήθως δεν καπνίζουν, αθλούνται. Αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις στη ζωή τους πριν ασχοληθούν με τη ναυαγοσωστική. Χάνουν τον ύπνο τους κι’ αυτοί, δεν είναι εύκολη δουλειά. Είναι εύκολη από την άποψη ότι είσαι στη θάλασσα, ότι κάνεις και διακοπές ταυτόχρονα, ότι περνάς ωραία αλλά υπάρχει και ηθική ευθύνη, που είναι μεγαλύτερη από τη νομική”.

Paris Sarrikostas

 

“Τουριστικές περιοχές δεν έχουν ούτε έναν ναυαγοσώστη”

Πάντως πρέπει να προσέχει και ο κόσμος. Οι πνιγμοί φέτος έχουν μια αύξηση, αυτή τη στιγμή, της τάξης του 35-45%. Επίσης, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, πολύ τουριστικές, όπως είναι η Κέρκυρα, η Θάσος που δεν έχουν ούτε ένα ναυαγοσώστη. Και μάλιστα για την Κέρκυρα, αυτό είναι πολύ περίεργο γιατί μιλάμε για ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της χώρας.

Στις παραλίες υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο, το οποίο και το λιμεναρχείο προσπαθεί να τηρήσει, όσον αφορά την πρόσληψη ναυαγοσωστών. Όταν μια παραλία χαρακτηριστεί πολυσύχναστη λουτρική εγκατάσταση (σ. οργανωμένος χώρος με αντίτιμο για μπάνιο) είναι υποχρεωμένος αυτός που την εκμεταλλεύεται να προσλαμβάνει ναυαγοσώστη και να του παρέχει τον εξοπλισμό. Στην πισίνα όμως ουσιαστικά, ο νόμος δεν εφαρμόζεται.

Προσπαθεί το λιμεναρχείο να δει αν εφαρμόζεται και όπου δεν εφαρμόζεται, δίνει πρόστιμα. Και μάλιστα σε περίπτωση που οι παραλίες ανήκουν σε δήμους, γιατί το 90% των ελληνικών παραλιών το εκμεταλλεύονται δήμοι, υπάρχει και ποινική ευθύνη από τον δήμαρχο, αν υπάρξει περιστατικό που δεν καταλήξει καλά και δεν υπάρχει ναυαγοσώστης. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του λιμεναρχείου, να γίνονται δηλαδή πιο συχνά εξετάσεις και να λυθεί και το θέμα ότι οι δήμοι θα πρέπει να προχωράνε γρήγορα στην ανεύρεση ναυαγοσωστών”.

Καλός μισθός αλλά…

Αν βγαίνει ο δήμος τον Αύγουστο και ζητάει άτομα, είναι πολύ αργά. Γιατί όποιος έχει δίπλωμα ναυαγοσώστη ή θα έχει πάει διακοπές ή θα δουλεύει. Δεν κάθεται κάποιος στην Αθήνα να περιμένει να δει αν θα τον χρειαστεί κάποιος δήμος τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, οι ναυαγοσώστες βγαίνουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί σχολές ναυαγοσωστικής στην επαρχία δεν υπάρχουν πολλές, είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να συντηρηθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αν δεν προσφέρει ο δήμος διαμονή, να μην πάει κανένας να δουλέψει.

Γιατί κάποιος που θα πάρει μισθό 800-900 ευρώ τον μήνα, δεν μπορεί να δώσει και για διαμονή και για φαγητό κτλ. Οι μισθοί είναι καλοί πάντως σε σχέση με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Γιατί όταν κάποιος είναι 18-20 χρονών και έχει ένα μισθό 800-900 ευρώ τον μήνα καθαρά συν ένσημα, δουλεύει έξι 7ωρα και ένα ρεπό την εβδομάδα, θεωρώ ότι είναι καλά αν υπάρχει διαμονή”.

 

Η ΠΑΣΧΝΑ συστήνει: Τι να μην κάνουν οι λουόμενοι

Να κατασκηνώνουν μπροστά στο πύργο του ναυαγοσώστη.

Να κολυμπούν έξω από τις σημαδούρες ή 200m μακριά από την ακτή. Ο ναυαγοσώστης είναι υποχρεωμένος, εφόσον έχει λέμβο, να πάει και να τους ειδοποιήσει για την απαγόρευση.

Να κολυμπούν στο διάδρομο με τις σημαδούρες όπου βρίσκεται η σωστική λέμβος του ναυαγοσώστη.

Να ανεβαίνουν πάνω στην σωστική λέμβο και να κάνουν βουτιές.

Να βάζουν το σκύλο τους μέσα στην θάλασσα (εκτός αν είναι απομακρυσμένη και όχι πολυσύχναστη παραλία) και να τον αφήνουν χωρίς λουρί.

Να μπαίνουν μεθυσμένοι στο νερό.

Να μπαίνουν φαγωμένοι στο νερό.

Να μπαίνουν όταν έχουν κάνει χρήση τοξικών ουσιών.

Να ψαρεύουν με αγκίστρια, πετονιές, ψαροντούφεκο, δίχτυα κ.α. μέσα στην πλαζ.

Να αφήνουν τα μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη και αν δεν γνωρίζουν κολύμβηση χωρίς κολυμβητικά βοηθήματα στο νερό (μπρατσάκια, σωσίβιο, γιλέκο κ.α.). Σε καμία περίπτωση τα κολυμβητικά βοηθήματα δεν αντικαθιστούν την επίβλεψη.

Να ανεβάζουν παιδιά και άτομα που δεν γνωρίζουν κολύμβηση σε αεροστρώματα θαλάσσης, βάρκες, φουσκωτά ή οποιοδήποτε πλωτό μέσο χωρίς σωσίβια.

Να αφήνουν τα παιδάκια να πετάνε άμμο-πέτρες το ένα στο άλλο ή στους λουόμενους.

Να παίζουν επικίνδυνα ρακέτες ανάμεσα στους λουόμενους ή μπροστά από τον πύργο του ναυαγοσώστη.

Να μην συμμορφώνονται στις υποδείξεις των ναυαγοσωστών.

Να κάνουν πλάκα στον ναυαγοσώστη ότι πνίγονται.

Να απασχολούν το ναυαγοσώστη χωρίς σοβαρό λόγο.

Να έρχονται με ταχύπλοο σκάφος στην πλαζ μέσα από τις σημαδούρες απαγόρευσης και με τη μηχανή σε λειτουργία κοντά στους λουόμενους.

Να έρχονται οι ηλικιωμένοι ασυνόδευτοι και να ζητούν από τον ναυαγοσώστη να τους κρατά μέσα στη θάλασσα.

Να κάνουν αγώνες άπνοιας.

Να κάνουν βουτιές από βράχια.

Να ζητούν από το ναυαγοσώστη να τους αλείψει με λάδι ή αντηλιακό.

Να ζητούν από το ναυαγοσώστη να τους φέρει καφέ ή οτιδήποτε άλλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα