Τι κάνατε κύριε υπουργέ για τα Εξάρχεια;

Τι κάνατε κύριε υπουργέ για τα Εξάρχεια;

Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Δένδιας μιλούν στο NEWS247 για τα έργα και τις ημέρες τους στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης σε ό,τι αφορά τα Εξάρχεια

Τον όρο “άβατο” για τα Εξάρχεια χρησιμοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας αποφασισμένος να τελειώσει με το “άβατο των Εξαρχείων” από τον πρώτο μήνα. Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη γειτονιά βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ εδώ και χρόνια, αλλά και στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης πλέον μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Δύο πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νίκος Δένδιας, απαντούν στα ερωτήματα του NEWS247 για τα έργα και τις ημέρες τους στο υπουργείο, για το τι πρέπει να γίνει στο εξής και εάν όντως τα Εξάρχεια είναι άβατο ή μήπως άβατο είναι μόνο για ορισμένους, συγκεκριμένους πολιτικούς.

Πώς ήταν η κατάσταση στα Εξάρχεια επί θητείας σας; Τι μέτρα λάβατε για να τη διαχειριστείτε;


Βασίλης Κικίλιας:

“Από τον Ιούνιο του 2014 που ανέλαβα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, υλοποιήσαμε την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με σχεδιασμό και σειρά δράσεων για να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης, τόσο για τους κατοίκους της, όσο και για τους επισκέπτες και ασφαλώς για τη χώρα. Υπογραμμίζω ότι το κέντρο της πρωτεύουσας μιας χώρας, με ιστορικές γειτονιές, καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ίδια την εικόνα της στο εξωτερικό. Και η Αθήνα οφείλει να αναδειχθεί ως πόλη ασφαλής και φιλόξενη για όλους.

Με τη συμμετοχή περίπου 600 αστυνομικών, ξεκινήσαμε την επιχείρηση «Θησέας» και στο πλαίσιο της ολιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, της «έξυπνης» και κοινοτικής αστυνόμευσης, της προσανατολισμένης σε στόχους στρατηγικής, σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της πόλης, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της παράνομης μετανάστευσης, του παραεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών, της αντιμετώπισης μορφών ανομικής συμπεριφοράς και χουλιγκανικής δράσης.

Παράλληλα, ανοίξαμε δρόμο συνεργασίας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτιμώντας ότι η καλή συνεργασία αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση των κατάλληλων πολιτικών, που θα επιφέρουν βελτίωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών”.

Νίκος Δένδιας:

“Όταν ανέλαβα καθήκοντα ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον Ιούνιο του 2012, η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Η απουσία πολιτικής βούλησης είχε οδηγήσει σε φαινόμενα παντελούς απουσίας του Κράτους και σε φαινόμενα «άβατου», όπως συμβαίνει δυστυχώς και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως η εκ νέου απόδοση στο κοινωνικό σύνολο της «Βίλας Αμαλία» (η οποία λειτουργεί πλέον ως δημόσιο σχολείο) και της οικίας της Μαρίας Κάλλας, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ταραξίες στερήθηκαν τον ζωτικό τους χώρο και των ορμητηρίων τους. Σε συνδυασμό με τις συχνές αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων, στάλθηκε το μήνυμα ότι η ασυδοσία έλαβε τέλος. Γεγονός που είχε αντίκτυπο και στην κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας συνολικά, καθώς το διάστημα από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2014, παρά την μεγάλη κοινωνική και πολιτική ένταση, τα επεισόδια μειώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, σταμάτησε το «έθιμο» των καταστροφών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Δεν υποστηρίζω φυσικά ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Έγινε όμως ένα πολύ μεγάλο βήμα για την εμπέδωση της νομιμότητας”.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πρόβλημα σήμερα στα Εξάρχεια; Γιατί δεν λύνεται; Τι παρεμβάσεις χρειάζονται για να λυθεί;

Βασίλης Κικίλιας:

“Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για την περιοχή της Αττικής, την διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναδεικνύουν την αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία οφείλεται στην εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι «έκλεισε το μάτι» στην ατιμωρησία και πέρασε το μήνυμα ότι θα ανεχτεί την ανομία.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να προστατεύσει τη λειτουργία δημοσίων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών στην περιοχή, καθώς επιλέγει η ίδια να υποβαθμίσει το ρόλο της κρατικής οντότητας, καταργώντας τις ομάδες άμεσης επέμβασης της Αστυνομίας (Ομάδα Δέλτα) και απομακρύνοντας τις πεζές περιπολίες και τις διμοιρίες από το κέντρο.

Οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άρτια εκπαιδευμένοι και κάνουν καλά τη δουλειά τους. Το έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν και τους εμπιστευόμαστε. Δε μπορούμε όμως να εμπιστευθούμε μια κυβέρνηση που βάζει τις ιδεοληψίες των στελεχών της πάνω από την ασφάλεια των Ελλήνων.

Συνομιλώ καθημερινά με κατοίκους της πόλης και μου μεταφέρουν τις ανησυχίες τους, αλλά και τη συνεχή αίσθηση περί της ανομίας και της αταξίας που επικρατεί. Πώς θα αισθανθούν ασφάλεια οι πολίτες, όταν ένοπλοι αναρχικοί και διάφοροι εξτρεμιστές, γνωστοί «μπαχαλάκηδες», κάνουν άνω-κάτω τα Εξάρχεια;

Πώς θα αισθανθούν ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σε θέση να προστατεύσει αυτούς και τις περιουσίες τους όταν πέφτει θύμα βίας ανώτερο στέλεχός της στο κέντρο της Αθήνας;

Πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι η κατάσταση στα Εξάρχεια δεν πάει άλλο. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την απόλυτη δέσμευσή του ότι η αποκατάσταση και η διαφύλαξη της έννομης τάξης, στο κέντρο, στις γειτονιές, παντού στην Ελλάδα, είναι προτεραιότητά του μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.”

Νίκος Δένδιας:

“Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί – στην καλύτερη περίπτωση – για τα όσα συμβαίνουν στα Εξάρχεια. Χωρίς να υπάρχει η πολιτική βούληση είναι αδύνατον η Ελληνική Αστυνομία να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο αποκατάστασης της νομιμότητας. Φτάσαμε στο σημείο να έχει συγκροτηθεί μία de facto ένοπλη «πολιτοφυλακή» στην περιοχή η οποία παρελαύνει μάλιστα με τα όπλα ανά χείρας, αλλά και ένα διαρκές ξεκαθάρισμα λογαριασμών με εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς η Κυβέρνηση να ενοχλείται! Με αυτή τη λογική είναι αδύνατον φυσικά να λυθούν τα προβλήματα. Ενδεχομένως να χρειάζονται και οικιστικές ή άλλου είδους παρεμβάσεις, όπως π.χ. η μετατροπή του ΕΜΠ σε μουσειακό χώρο, σε συνδυασμό με τα σχέδια για επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ώστε να υπάρξουν νέες δραστηριότητες στην περιοχή. Αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση όμως δεν μπορεί να γίνει τίποτα και αυτό αποβαίνει εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είναι και τα μεγάλα θύματα της συγκεκριμένης κατάστασης”.

Είναι τα Εξάρχεια άβατο ή μήπως αποτελούν άβατο μόνο για πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες;


Βασίλης Κικίλιας:

“Το ιδιότυπο «άβατο», που επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας, πρέπει να τελειώνει. Σε καμία δημοκρατική χώρα δεν είναι νοητή η απουσία του κράτους, του νόμου και της τάξης από οποιαδήποτε περιοχή ή γειτονιά. Είτε αυτή λέγεται Εξάρχεια, είτε λέγεται Βοτανικός. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Είτε στρέφονται εναντίον του κράτους, είτε επιχειρούν να το υποκαταστήσουν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την εμπέδωση του κράτους Δικαίου. Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ευνομούμενη Πολιτεία, πρωτίστως η ασφάλεια των πολιτών, θα αποκατασταθεί σε κάθε σημείο της Πατρίδας μας”.

Νίκος Δένδιας:

“Απ’ όσο γνωρίζω είναι άβατο ακόμη και για δημοσιογράφους. Ας μην ξεχνάμε ότι είχαν αναρτηθεί αφίσες με φωτογραφίες δημοσιογράφων της τηλεόρασης πριν αρκετά χρόνια, οι οποίοι «καταζητούντο»! Αλλά ας μην σταθούμε στο ποιους αφορά το άβατο. Από μόνη της η συγκεκριμένη έννοια στην καρδιά της πρωτεύουσας του κράτους συνιστά ένα απαράδεκτο φαινόμενο και παραπέμπει σε μία λογική που όχι απλώς δεν είναι αντιεξουσιαστική, αλλά είναι βαθύτατα αυταρχική. Ουδείς επιθυμεί την αστυνομοκρατία ή να υπάρχει μία συνεχής αιτία εντάσεων. Αλλά δεν είναι δυνατόν σε συγκεκριμένη περιοχή να μην εφαρμόζονται οι νόμοι του Κράτους Δικαίου και για αυτόν ακριβώς τον λόγο να μετατρέπεται σε άσυλο πάσης φύσεως παραβατικών στοιχείων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα