Το ‘Lines’ του Βασίλη Μαζωμένου δεν είναι άλλη μια ταινία για την κρίση

Το ‘Lines’ του Βασίλη Μαζωμένου δεν είναι άλλη μια ταινία για την κρίση

Ο σκηνοθέτης με αφορμή την νέα του ταινία "Lines" μιλά στο News 24/7 για τις 4.000 αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στη χώρα τα χρόνια της κρίσης και για τη "ζημιά που έχει συντελεστεί στις ψυχές των Ελλήνων όταν οι εξελίξεις τούς τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια"

Συνέντευξη στον Χρήστο Καράμπελα

Ο Βασίλης Μαζωμένος φέρει δίκαια τον τίτλο του πειραματιστή σκηνοθέτη: Έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το είδος του docudrama, έχοντας σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τα φιλμ «Το Χρήμα – Μια Μυθολογία του Σκότους» και «10η Μέρα»και καταμετρά ως παραγωγός στο ενεργητικό του πολλές ταινίες μικρού μήκους.

Η νέα κινηματογραφική του δουλειά τιτλοφορείται Lines” ( Γραμμές) και αποτελεί ένα ψυχογράφημα για την Ελλάδα που κυριολεκτικά πεθαίνει, καθώς επικεντρώνεται στις (τουλάχιστον) 4.000 αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα την επταετία της κρίσης.

Η ταινία ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαζωμένος στο News 24/7 δεν στοχεύει «σπεκουλάρει» πάνω στην κρίση. «Πιο πολύ μας ενδιαφέρει το ράγισμα των ψυχών. Το “Lines” αποτελεί ένα ποιητικό υπερρεαλιστικό δράμα για τη ψυχική καταστροφή των Ελλήνων».

Τι σας ώθησε κι ενέπνευσε να ασχοληθείτε με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, αυτό των αυτοκτονιών στην επταετία της κρίσης;

«Η κρίση δεν έχει μόνο υλική διάσταση. Σκεφτόμουν διαρκώς πόση ζημιά γίνεται στις ψυχές των ανθρώπων όταν αυτές οι εξελίξεις τούς τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια. Μένουν μετέωροι και τραυματισμένοι. Η ανθρώπινη τραγωδία δεν πρέπει ούτε να αναπαράγεται ούτε να αποκρύπτεται.»

Χρειάστηκε να κάνετε έρευνα για το ζήτημα;

«Η έρευνα ήταν απαραίτητη για να θεμελιωθεί το μέγεθος και η διάσταση του προβλήματος. Και μόνο τα συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία ήταν αρκετά για να καταλάβουμε. Ήταν οι χιλιάδες Έλληνες που καταφεύγουν στα ψυχοφάρμακα για να αντέξουν.»

Οι ταινίες προσπαθούν μέσα από τις αφηγήσεις τους να αφυπνίσουν συνειδήσεις

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να ωθήσουν σήμερα έναν Έλληνα στην αυτοκτονία;

«Η ανασφάλεια και η έλλειψη οποιασδήποτε ελπίδας. Όταν δεν έχεις τίποτα δεν σε νοιάζει. Όταν έχεις και χάνεις τα πάντα, τότε καταρρέει ο κόσμος γύρω σου.»

Οι ιστορίες στην ταινία σας είναι αληθινές, με στοιχεία από πραγματικές περιπτώσεις ή μυθοπλαστικές;

«Εμπνεύστηκα από αληθινά περιστατικά, αλλά το κύριο αφηγηματικό σώμα της ταινίας είναι καθαρά μυθοπλαστικό. Η ταινία δεν είναι ούτε ρεπορτάζ, ούτε ντοκιμαντέρ. Έχει τη δική της λογική και θα τη χαρακτήριζα ένα ποιητικό υπερρεαλιστικό δράμα για τη ψυχική καταστροφή των Ελλήνων.»

Υπάρχει μια ιστορία που έχετε ακούσει ή μια στιγμή στην ταινία που ξεχωρίζετε, αγγίζει ένα νεύρο σας πιο πολύ;

«Είναι μια πραγματική ιστορία ενός 50χρονου που ζούσε στην Κυψέλη μαζί με τη μάνα του, η οποία έπασχε από άνοια. Είχαν περιουσία, αλλά δεν μπορούσε τίποτα να αξιοποιηθεί. Ανέβηκαν στην ταράτσα, την έσπρωξε κι έπεσε κι εκείνος.»

 

Κοινή συνισταμένη στην ταινία σας είναι η Γραμμή Βοήθειας. Έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές οι γραμμές αυτές, πιστεύετε αν απευθύνονταν περισσότεροι άνθρωποι σε αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί σε κάποιες περιπτώσεις τα χειρότερα;

«Κάνουν σπουδαίο έργο οι γραμμές και εκτιμώ ότι αποτρέπουν τα χειρότερα. Βέβαια στην ταινία μου είναι μια φανταστική γραμμή, μάλλον συμβολικής σημασίας.»

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές ασθένειες αντιμετωπίζονται συνήθως με προκατάληψη. Πιστεύετε ότι η ταινία μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή στον τρόπο θεώρησης και αντιμετώπισης των ανθρώπων αυτών;

«Οι ταινίες δεν είναι για να διδάσκουν ούτε να για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Προσπαθούν μέσα από τις αφηγήσεις τους να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Έτσι και αλλιώς δεν δείχνουμε τις αυτοκτονίες. Δεν μας ενδιαφέρει να σπεκουλάρουμε πάνω στην κρίση. Πιο πολύ μας νοιάζει το ράγισμα των ψυχών.»

Το ‘Lines’ δεν είναι άλλη μια ταινία για την κρίση

Η Τέχνη μπορεί να θεωρηθεί διέξοδος για κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη κι ενδεχομένως να έχει φτάσει ψυχολογικά σε τέλμα;

«Αν αναφέρεστε στην τέχνη σαν διαδικασία ψυχοθεραπείας είναι κάτι γνωστό για χρόνια και εφαρμόσιμο. Παρ’ όλα αυτά επειδή η κατάθλιψη είναι πολύ σοβαρό πράγμα θα συνιστούσα την καταφυγή σε γιατρό.»

Βλέπετε φως από την δυσχερή κατάσταση που βιώνουμε ή πιστεύετε θα συνεχιστεί η ‘μιζέρια’;

«Η κρίση είναι συνδυασμός πραγμάτων και όχι μια οικονομική καταστροφή. Είναι κατάρρευση ταυτόχρονα και πολιτισμική. Για να στηθεί το “οικοδόμημα” από την αρχή θα χρειαστεί κόπος και χρόνος. Γιατί η καταστροφή που έχει συμβεί εντός μας, μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη.»

 

Η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί απαισιόδοξη. Αυτός είναι ο σκοπός της; Ή μήπως στοχεύει σε μια λύτρωση με το παρουσιάζεται μια πραγματικότητα που δεν έχει μέχρι τώρα αποτυπωθεί σε αυτή τη διάσταση στο ελληνικό σινεμά;

«Δεν πιστεύω στους όρους ‘αισιόδοξος’ – ‘απαισιόδοξος’. Οι ταινίες είναι αυθύπαρκτες καταστάσεις που δημιουργούν έναν δικό τους κόσμο, που δεν έχει απόλυτη σχέση με την πραγματικότητα, αλλά δημιουργεί πραγματικότητα. Άρα μια σημαντική ταινία είναι εμπειρία. Η ταινία μου δεν είναι άλλη μια ταινία για την κρίση. Όσοι τη δουν θα το καταλάβουν.»

Ποιες είναι οι αντιδράσεις και τα σχόλια που έχετε εισπράξει μέχρι τώρα; Υπάρχει κάποια έντονη στιγμή που θυμάστε από το κοινό, θετική ή αρνητική;

«Πολλές θετικές αντιδράσεις, συγκίνηση, διαπίστωση ότι η ταινία φανερώνει αλήθειες και αρκετή συζήτηση για το φινάλε που δεν θα σας αποκαλύψω…»

Η ταινία “Lines”, μια συμπαραγωγή της Horme Pictures, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ, μόλις πραγματοποίησε την πανελλαδική του πρεμιέρα στο 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στη συνέχεια προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάζεται καθημερινά στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού ‘Βικτώρια’).

Αύριο, Τρίτη, και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, οι προβολές στο Τριανόν θα γίνονται από κόπια με αγγλικούς υπότιτλους δίνοντας έτσι την ευκαιρία και στο μη ελληνόφωνο κοινό της Αθήνας να την παρακολουθήσει.

Να σημειωθεί ότι απόψε στις 22.00, σε μια ξεχωριστή προβολή της ταινίας στο Τριανόν θα είναι παρόντες για να συνομιλήσουν με το κοινό ο Βασίλης Μαζωμένος και δύο εκ των πρωταγωνιστών του, ο Τάσος Νούσιας κι ο Κώστας Ξυκομηνός.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία ‘Lines’

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα