Απόκριες 2018: Κορυφώνεται η γιορτή για μικρούς και μεγάλους

Απόκριες 2018: Κορυφώνεται η γιορτή για μικρούς και μεγάλους

Σε εορταστικό κλίμα το σημερινό doodle είναι αφιερωμένο στις Απόκριες. Τι σηματοδοτεί η περίοδος αυτή για την ορθόδοξη παράδοση

Μετά από επτά σερί ημέρες που είχε ως θέμα του τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το Doodle της Google άλλαξε σήμερα κλίμα, και έγινε αποκριάτικο! Πρωταγωνιστούν οι Απόκριες 2018. Άλλωστε, η Κυριακή (18/02) είναι η κορύφωση αυτής της γιορτής για μικρούς και μεγάλους!

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή.

Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.

Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες.

Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω -και συνεκδοχικά ολόκληρη η περίοδος από την είσοδο του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα- ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από το κρέας».

Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).

Στην Ελλάδα, οι Απόκριες είναι μια εποχή για παιχνίδια, παρελάσεις και εορτασμούς.

Αν και το Καρναβάλι γιορτάζεται για αιώνες (ή και περισσότερο!), η σύγχρονη μορφή του προέρχεται πιθανότατα από ένα πάρτι που κρατιόταν από έναν έμπορο με το όνομα Moretis το 1829. Καθώς οι νέοι πολιτισμοί επισκέπτονταν και άφηναν τα σημάδια τους στα ελληνικά νησιά, οδηγώντας σε διαφορετικές εκδοχές του Καρναβαλιού σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το Καρναβάλι τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα (Καθαρή Δευτέρα), όταν αρχίζει και η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα