Διαδικτυακό σκάνδαλο: Ψευδείς ειδήσεις για εξαγορά εκατομμυρίων από τη Google

Διαδικτυακό σκάνδαλο: Ψευδείς ειδήσεις για εξαγορά εκατομμυρίων από τη Google

Διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων για συμφωνία της Google με εταιρεία διαχείρισης ασύρματης πρόσβασης. Το Δελτίο Τύπου που αναστάτωσε το διαδίκτυο και διαδόθηκε μέσω των google news

Η ευρεία χρήση του Διαδικτύου έχεις ως αποτέλεσμα το αέναο ταξίδι των ειδήσεων. Τα χωροχρονικά όρια καταργούνται και η διασπορά των πληροφοριών πραγματοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς. Όμως, ποιος μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα πως αυτό που διαβάζει είναι αληθές;

Σε αυτά τα πλαίσια δικαιολογείται η αναστάτωση που προκλήθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν στο Δίκτυο έκανε την εμφάνισή της η είδηση πως ο κολοσσός της Google εξαγόρασε για 400 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία  ICOA Inc, η ο οποία είναι διαχειριστής Wi-Fi, ασύρματης πρόσβασης σε μεγάλης κυκλοφορίας τοποθεσίες, όπως αεροδρόμια, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Όπως αντιλαμβάνεστε η είδηση μεταδόθηκε παντού, με τους διάφορους διαδικτυακούς τόπους που την αναπαρήγαγαν να κάνουν αναλύσεις για την κίνηση της Google και τις προσπάθειές της να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της.

Μάλιστα το τραγελαφικό της όλης ιστορίας, είναι ότι η ψευδής είδησης διαδόθηκε κυρίως μέσα από την κατηγορία ειδήσεων της google (google news). Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποιο φίλτρο αξιολόγησης και είναι πολύ εύκολο κάποιος να αναρτήσει κάποιο κείμενο και να το κατηγοριοποιήσει με αυτόν τρόπο και να προκαλέσει πανικό στο διαδίκτυο, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις .  

Το επίσημο Δελτίο Τύπου διάψευσης δεν άργησε να αποσταλεί από τον διανομέα εταιρικών ανακοινώσεων PRWeb.

Γνωστοποιήθηκε πως η είδηση δεν ήταν τίποτα άλλο από μία απάτη. Η συμφωνία δεν υπήρξε ποτέ και ήταν μία φάρσα, από αυτές που συμβαίνουν καθημερινά ακόμα και σε ”δυνατούς παίκτες” όπως η διάσημη μηχανή αναζήτησης. Επισημαίνεται πως το πρώτο Δελτίο Τύπου εκδόθηκε από την PRWeb.

Το Δελτίο Τύπου έκανε λόγο για ”κλοπή ταυτότητας”. Η σύντομη αυτή δήλωση δεν άφηνε περιθώρια επεξήγησης του πρώτου ψευδούς δελτίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ICOA, Γιώργος Στρουθόπουλος, επιβεβαίωσε πως η εταιρεία δεν εξαγοράστηκε και πως ποτέ δεν είχε ξεκινήσει συζητήσεις με δυνητικούς αγοραστές. Ανώνυμη πηγή από τη Google επιβεβαίωσε επίσης το γεγονός των παραπλανητικών ειδήσεων που κυκλοφόρησαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα