Φτιάξε το δικό σου videogame για την αγαπημένη σου κονσόλα

Φτιάξε το δικό σου videogame για την αγαπημένη σου κονσόλα

Με τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις στο software (αλλά και το hardware) της τρέχουσας γενιάς κονσολών, το game development έγινε περισσότερο προσβάσιμο από ποτέ

Του Κωνσταντίνου Δημόπουλου

Όσο και αν έχει γιγαντωθεί η βιομηχανία του gaming την τελευταία 10ετία, με παραγωγές που κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια και παιχνίδια που πολλές φορές απαριθμούν στα credits τους εκατοντάδες ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, θα υπάρχει πάντοτε μια ομάδα indie developers με μεγάλο πάθος αλλά περιορισμένους πόρους, που παρά τις αντιξοότητες και ίσως πέρα από κάθε προσδοκία, θα καταφέρνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να μας παρουσιάζει… αριστουργήματα!

Η ιστορία του κατ’ οίκων game development δεν είναι φυσικά κάτι καινούριο. Μερικοί από τους σημαντικότερους τίτλους στην ιστορία του gaming δημιουργήθηκαν από μια μικρή ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων σε κάποιο γκαράζ ή υπόγειο (ή κάτι άλλο εξίσου ρομαντικό), και πάντα το δημιούργημα τους προορίζονταν για τον υπολογιστή μας.

 

Η τελευταία τεχνολογική γενιά στις κονσόλες προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Με τις πρόσφατες μάλιστα εξελίξεις στον τομέα της ανανέωσης του hardware από τους δύο μεγάλους μονομάχους (Sony και Microsoft), όπου για πρώτη φορά θα δούμε κονσόλες να ενισχύονται εν μέσω εμπορικού κύκλου, το στοίχημα και για τους δύο μοιάζει από τώρα κερδισμένο.

Playstation 4

Η Sony αποφάσισε από την πρώτη στιγμή να υποστηρίξει τους ανεξάρτητους developers και φαίνεται πως συνεχίζει να τους υποστηρίζει ενεργά και μετά την  αποκάλυψη της αναβαθμισμένης έκδοσης του PS4 (το PS4 Pro) την περασμένη εβδομάδα. Άλλωστε, από το 2014 μέχρι σήμερα έχουμε δει μερικά από τα σημαντικότερα και ποιοτικότερα development tools της αγοράς να αποκτούν εγγενή υποστήριξη σε όλο το εύρος της πλατφόρμας Playstation (3, 4 και Vita).

To Game Maker Studio της YoYo Games, το Monogame (μια open-source εφαρμογή του XNA Development Framework της Microsoft σε C#), καθώς και η διάσημη Unity engine της Unity Technologies, τρία εκ των δημοφιλέστερων δηλαδή development tools για δημιουργούς και φοιτητές, είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα για κάθε φιλόδοξο designer και προγραμματιστή που θέλει να δει το videogame του στο online store της λαοφιλούς κονσόλας.

Παράλληλα, η ίδια η Sony έχει διαθέσει μέσω του GitHub, σε ελεύθερη, open-source μορφή, το δικό της Authoring Tools Framework, μια σουίτα εργαλείων που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από σχεδόν κάθε first party studio της Ιαπωνικής εταιρίας (όπως η Naughty Dog και η Quantic Dream) για τη δημιουργία ΑΑΑ παιχνιδιών που καρφώθηκαν επί μήνες στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων ανά τον κόσμο.

Xbox One

H Microsoft με τη σειρά της έκανε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά προς την κατεύθυνση του σπιτιού σου, κάνοντας πραγματικότητα από τον Απρίλιο μια υπόσχεση που είχε δώσει πριν από 3 περίπου χρόνια. Τη δυνατότητα κάθε κονσόλα Xbox One να μετατραπεί σε Development Kit χωρίς κανένα έξτρα κόστος, μέσω μιας δωρεάν εφαρμογής!

 

Η διαδικασία για να ενεργοποιήσεις το Dev Mode στην κονσόλα σου δεν απαιτεί κάποιον πρόσθετο εξοπλισμό, αν και για να έχει κανείς πλήρη πρόσβαση στις δυνατότητες που του προσφέρονται θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο Dev Center με μηνιαία συνδρομή που ανέρχεται στα $19.

Με την παράλληλη εξαγγελία του Project Scorpio, της δικής της απάντησης στο PS4 Pro της Sony που όλα δείχνουν πως θα είναι σημαντικά πιο ισχυρό σε καθαρή επεξεργαστική ισχύ, αλλά και την δεδομένη cross-platform συμβατότητα με τα Windows 10, η Microsoft μοιάζει να θέλει να ανακτήσει τον χαμένο χώρο και σε αυτό το πεδίο του ανταγωνισμού της βιομηχανίας.

Με τις κατάλληλες εκπαιδευτικές βάσεις το indie development μπορεί να είναι η δική σου αφετηρία στη βιομηχανία του gaming. Εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Athens Tech, χτίζουν την επόμενη γενιά των Ελλήνων developers και οικοδομούν ένα κατάλληλο digital περιβάλλον στο οποίο θα ευδοκιμήσουν τέτοιες προσπάθειες. Κάνε κι εσύ το δικό σου βήμα στον χώρο της τεχνολογίας, μέσα από ένα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Athens Tech και δες πώς είναι να εκπαιδεύεσαι σε πραγματικές συνθήκες αγοράς πριν καν εισχωρήσεις σε αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα