H Toyota θέλει να γίνουμε φίλοι με το αυτοκίνητό μας

H Toyota θέλει να γίνουμε φίλοι με το αυτοκίνητό μας

Το Concept-i αντικατοπτρίζει το όραμα για την αυτοκίνηση στη δεκαετία του 2030

Αποστολή στο Λας Βέγκας, Παναγιώτης Μαρκίδης

Στο κινηματογραφικό «Her» (2013) του Spike Jonze ο μοναχικός πρωταγωνιστής (Joaquin Phoenix) αναπτύσσει έναν περίπλοκο δεσμό με το λειτουργικό σύστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή του, το οποίο έχει όνομα, φωνή (της Scarlett Johansson), ανεπτυγμένη τεχνητή ευφυΐα, αλλά και συναισθηματική νοημοσύνη. Δηλαδή, μπορεί να αντιλαμβάνεται, να ελέγχει και να αξιολογεί τα συναισθήματα του χρήστη.

Κάπως έτσι φαντάζεται το μέλλον της αυτοκίνησης και η Toyota, με το Concept-i που παρουσιάζει στο CES. Πέραν από τον ιδιαίτερο, φουτουριστικό σχεδιασμό του οχήματος, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πλατφόρμα λειτουργίας, αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τον οδηγό και τους επιβάτες. Υπό το πρίσμα αυτό εξάλλου θέλουν να το προσεγγίσουμε οι δημιουργοί του: Λιγότερο ως μηχανή και περισσότερο ως φίλο. Εξάλλου, όπως συμβαίνει με όλα τα πρωτότυπα μοντέλα, κανείς δεν φαντάζεται ότι θα βγει κάποτε στους δρόμους ακριβώς όπως παρουσιάζεται στο Λας Βέγκας.


«Το Concept-i ακολουθεί το πιστεύω μας ότι τα οχήματα δεν θα πρέπει να ξεκινάνε από την τεχνολογία. Θα πρέπει αρχίζουν και να τελειώνουν με την εμπειρία που οι άνθρωποι αποκομίζουν χρησιμοποιώντας τα», λέει η Toyota. Το όραμα των Ιαπώνων περιστρέφεται γύρω από δύο βασικούς άξονες: Πως θα κάνουν το αυτοκίνητο ασφαλέστερο και πως θα εξελίξουν την αλληλεπίδραση με τα οχήματά μας – προφανώς αγνοούν τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τους αγιασμούς τροχοφόρων.


Το σύστημα λέγεται Yui, αν και στο μέλλον θα μπορούμε να το δίνουμε το όνομα της αρεσκείας (οπότε ίσως οι αγιασμοί να εξελιχθούν σε κανονικά βαφτίσια). Με το που κάθεσαι πρώτη φορά στη θέση του οδηγού, το Yui σου προτείνει να γνωριστείτε και ζητά να μάθει διάφορα πράγματα για σένα, μέσω φωνητικής επικοινωνίας. Στην πορεία, το αυτοκίνητο θα μαθαίνει αυτόματα από τις συνήθειες μας, οπότε θα προσαρμόζει τον τρόπο λειτουργίας του σε αυτές.
 

Το Concept-i αντικατοπτρίζει το όραμα της Toyota για την αυτοκίνηση στη δεκαετία του 2030, όταν τα αυτοδηγούμενα, διασυνδεδεμένα οχήματα –που θα «μιλάνε» μεταξύ τους- προβλέπεται να κυριαρχούν στους δρόμους και ο ρόλος του οδηγού θα είναι εντελώς διαφορετικός από τον σημερινό. Τότε, το σύστημα τεχνητής ευφυίας κάθε μοντέλου πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από τον κινητήρα. Και αυτό οι κατασκευαστές αυτοκινήτων το έχουν ήδη κατά νου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα