Οι 5 νέες τεχνολογίες που είδαμε στου Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Οι 5 νέες τεχνολογίες που είδαμε στου Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Μια γρήγορη ματιά σε μερικές από τις καινοτομίες που έκαναν το ντεμπούτο τους στη Βραζιλία τον Αύγουστο

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δημόπουλος

Στα τέσσερα χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, η τεχνολογία συνέχισε φυσικά να εξελίσσεται, επηρεάζοντας την καθημερινότητα μας με εκπληκτικό ρυθμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είδαμε να αξιοποιούνται κάποιες από αυτές τις καινοτομίες κάνοντας τόσο την εμπειρία των άμεσα εμπλεκομένων όσο και των θεατών καλύτερη από ποτέ.

Πληρωμές με NFC

H VISA σε συνεργασία με την τράπεζα Bradesco της Βραζιλίας μοίρασε σε περισσότερους από 3000 αθλητές, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες που εμπλέκονται με τη διοργάνωση των Αγώνων, μια σειρά από λαστιχένια βραχιολάκια με τεχνολογία Near Field Communications (NFC), αντίστοιχη αυτής που υπάρχει τα τελευταία χρόνια και στο smartphone σου. Οι κάτοχοι του συγκεκριμένου gadget μπορούσαν να κάνουν τις αγορές τους χρησιμοποιώντας ανέπαφες πληρωμές σε περίπου 4000 σημεία του Ολυμπιακού Χωριού και των λοιπών Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων του Ρίο.

 

Επιπρόσθετα, επιλέχθηκαν 45 -πολύ- τυχεροί αθλητές, στους οποίους και δόθηκαν και τα αντίστοιχα δαχτυλίδια εξοπλισμένα με τεχνολογία NFC, σχεδιασμένα από την McLear & Co και εφοδιασμένα με ένα ισχυρό microchip της Gemalto. Αδιάβροχα, κομψά και χωρίς καμία ανάγκη για χρήση εξωτερικών πηγών ενέργειας ώστε να λειτουργήσουν, τα συγκεκριμένα δαχτυλίδια είναι σίγουρο πως θα μας απασχολήσουν ξανά στο άμεσο μέλλον!

Καινοτομίες στο photofinish

Μία από τις κύριες καινοτομίες που εισήχθησαν για τους Αγώνες του Ρίο είναι η νέα photofinish τεχνολογία από την Omega.

 

Οι κάμερες με τη συγκεκριμένη τεχνολογία συλλαμβάνουν για δεκαετίες εικόνες των αθλητών τη στιγμή που διασχίζουν τη γραμμή τερματισμού, η νέα έκδοση της τεχνολογίας όμως, η κάμερα Scan ‘O’ Vision MYRIA, συλλαμβάνει την καλύτερη ποιότητα εικόνας όπως και περίπου 10.000 ψηφιακές φωτογραφίες σε μια κάθετη γραμμή ανά δευτερόλεπτο!

 

Αερόστατα ασφαλείας

Μια δημιουργία του Βραζιλιάνου κατασκευαστή Altave ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, τα 4 αυτά αερόστατα στέλνουν εικόνες που λαμβάνουν από 13 διαφορετικές κάμερες σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού!

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι εν λόγω συσκευές παρακολούθησης μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιούνται σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ και η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, το Τόκιο, καθώς και το Κατάρ που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, έχουν δείξει ήδη το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Νέοι πίνακες αναγραφής αποτελεσμάτων

Στου φετινούς Αγώνες είδαμε για πρώτη φορά και την προσθήκη έγχρωμων εικόνων στους πίνακες αναγραφής των αποτελεσμάτων των αγωνισμάτων (επίσης από την Omega), με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας θέασης από όσους παρευρέθηκαν στα στάδια, τα γυμναστήρια, τις αρένες και τα κολυμβητήρια.

 

Η νέα αυτή τεχνολογία βοήθησε ιδιαίτερα και σε μεμονωμένα αγωνίσματα όπως η τοξοβολία, όπου χάρη στους αισθητήρες που προστέθηκαν στο παραδοσιακό χαρτί, επιτράπηκε στους θεατές να γνωρίζουν πότε το βέλος χτύπησε τον στόχο καθώς και την εμφάνιση του αποτελέσματος στην οθόνη μόλις δευτερόλεπτα αργότερα.

Το “cloud” δίνει -ξανά- τις λύσεις

Ίσως ένα από τα ανέκαθεν σημαντικότερα προβλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η διαχείριση των δεδομένων. Φέτος υπήρξαν σημαντικές καινοτομίες και σε αυτόν τον τομέα αφού δόθηκαν cloud-based λύσεις σε πολλά παρασκηνιακά κομμάτια της Οργάνωσης, όπως οι δραστηριότητες των εθελοντών και η διαχείριση των διαπιστευτηρίων.

Η εταιρία τηλεπικοινωνιών Embratel υλοποίησε ένα ιδιωτικό cloud περιβάλλον εργασίας, ικανό να ανταποκριθεί στις εν λόγω ανάγκες, το οποίο σύμφωνα με την Atos (την υπεύθυνη για το ΙΤ εταιρεία όλων των Αγώνων) θα αποτελέσει πρότυπο αλλά και κοινό τόπο εξέλιξης για την κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών της Διοργάνωσης και σε επόμενους Αγώνες.

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα γύρω από το χώρο των υπολογιστικών δικτύων και να είσαι παρόν στα επόμενα, μεγάλα επιτεύγματα της τεχνολογίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Athens Tech, θα σε βοηθήσουν. Κάνε κι εσύ το δικό σου βήμα στον χώρο της τεχνολογίας, μέσα από ένα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Athens Tech και δες πώς είναι να εκπαιδεύεσαι σε πραγματικές συνθήκες αγοράς πριν καν εισχωρήσεις σε αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα