Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτά ‘συναισθήματα’

Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτά ‘συναισθήματα’

Ο AI συνθέτης της Baidu, δημιουργεί πρωτότυπη μουσική εμπνευσμένη από την τέχνη, μελοποιώντας τη διάθεση της κάθε εικόνας!

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δημόπουλος

Όταν σκεφτόμαστε εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence ή ΑΙ) στην καθημερινή ζωή, είθισται το μυαλό μας να τρέχει σε πράγματα όπως τα logistics και η αποδοτικότητα τους, τα πλήρως αυτοκινούμενα οχήματα (τελικά όντως ο όρος «αυτοκίνηση» χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο όλα αυτά τα χρόνια) και τη διαχείριση δεδομένων εν γένει.

 

Αλλά οι άνθρωποι της κινέζικης Baidu (ενός κολοσού στο χώρο της τεχνολογίας και των web services που έχει δημιουργήσει AI για σχεδόν κάθε είδος εργασίας) αναρωτήθηκαν κάτι διαφορετικό. Τι μπορεί να προσφέρει η ΑΙ στον χώρο της τέχνης; Με ένα νέο έκθεμα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου, η εταιρεία επιδεικνύει μια πρόωρη απάντηση στο ερώτημα αυτό: μια AI που παρατηρεί και αναλύει πίνακες, ενώ στη συνέχεια συνθέτει πρωτότυπη μουσική εμπνευσμένη από αυτούς!

Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, όπως περίτρανα μας δείχνει και το ακόλουθο video:

Πρόκειται φυσικά για δύο απλές μελωδίες πιάνου. Το πρώτο κομμάτι, εμπνευσμένο από την «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ, είναι μελωδικό και αργόσυρτο. Το δεύτερο, εμπνευσμένο από την απεικόνιση οκτώ αλόγων να καλπάζουν (μια παράδοση στα εικαστικά της Κίνας), είναι πιο γρήγορο και ρυθμικό, με μια αόριστα οριεντάλ αίσθηση που ταιριάζει με την κινεζική καταγωγή του πίνακα.

Σύμφωνα με τη Baidu, η AI το επιτυγχάνει αυτό αφού πρώτα αναλύει το περιεχόμενο μιας εικόνας, κάνοντας πράγματα όπως αναγνώριση αντικειμένων (αναγνωρίζοντας π.χ. μια γάτα από έναν άνθρωπο) αλλά και αντιστοίχηση διαθέσεων προς τα στοιχεία των εικόνων (κόκκινο για το πάθος, κίτρινο για τη ζεστασιά κλπ). Από τη στιγμή που έχει μια ιδέα για την συναισθηματική αίσθηση της εικόνας με βάση όλα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να εντοπίσει, τότε έρχεται η ώρα για τη μουσική σύνθεση. Η AI έχει πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη από παρτιτούρες οι οποίες διασπώνται σε μουσικές μονάδες βάση συναισθήματος. Στη συνέχεια, συνθέτει ένα κομμάτι χρησιμοποιώντας τις μουσικές αυτές μονάδες που συσχετίζονται με τα οπτικά στοιχεία που προσδιορίζονται στην εικόνα.

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Πληροφορική είναι μία συναρπαστική, ενδιαφέρουσα και δυναμική επιστήμη. Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και η ραγδαία εξέλιξη των υπολογιστών αναπτύσσουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς την Επιστήμη της Πληροφορικής που συνεχώς αλλάζει και διευρύνεται. Οι φοιτητές του Athens Tech, μέσω του BSc Computer Science, διερευνούν τα θεωρητικά θεμέλια του τομέα της πληροφορικής, κατανοούν σε βάθος τις αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε πραγματικά έργα, και αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τον εκπληκτικό ρυθμό αλλαγών που χαρακτηρίζουν την επιστήμη της πληροφορικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα