Περιηγήσου σε όποιο Μουσείο θες από τον καναπέ σου

Περιηγήσου σε όποιο Μουσείο θες από τον καναπέ σου
An attendee holds a Google Inc. Cardboard virtual reality headset at the Tokyo Game Show 2015 at Makuhari Messe in Chiba, Japan, on Thursday, Sept. 17, 2015. There will be record attendance at this year's show with 473 vendors, including more than half from abroad, as of Sept. 1, according to organizers. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images Bloomberg via Getty Images

Η καινούρια έκδοση του Google Arts & Culture θέλει να κάνει το βήμα παραπέρα στις εφαρμογές περιήγησης σε πολιτιστικούς χώρους, συνδυάζοντας εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες με τεχνολογίες αιχμής!

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δημόπουλος

Η εκτενής χρήση της τεχνολογίας προς όφελος των απανταχού φίλων του πολιτισμού δεν είναι καμία ιδιαίτερα καινούρια ή ιδιαίτερα πρωτότυπη σκέψη. Η υιοθέτηση τόσο της επαυξημένης (AR) όσο και της εικονικής πραγματικότητας (VR) τα τελευταία χρόνια όμως, έφερε αναπόφευκτες εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα η περιήγηση σε ένα μουσείο να γίνεται μια ολοένα και πιο εντυπωσιακή εμπειρία χρόνο με το χρόνο, χωρίς μάλιστα η παρουσία σου στον χώρο να θεωρείται πλέον απαραίτητη.

 

Όπως ακριβώς όμως τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού ανά τους αιώνες χρειάζονται συντήρηση για να δείχνουν πάντα… αριστουργήματα, αντιστοίχως και οι κλασικές εφαρμογές που ασχολούνται με τις κλασικές τέχνες χρίζουν αναβαθμίσεων και λοιπών καλλωπισμών.

Κάπως έτσι λειτούργησε και η Google, παραδίδοντας μας πρόσφατα ένα ολοκαίνουριο Google Arts & Culture website και app, από το Google Cultural Institute. Μια εφαρμογή τόσο πλήρη που σου δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσεις τα πάντα, από θέματα όπως « οι γάτες στην τέχνη διαχρονικά, από το 200 π.Χ.» μέχρι « το κόκκινο χρώμα στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό», όπως και οτιδήποτε στο ενδιάμεσο!

Τα νέα εργαλεία της Google είναι ικανά να βοηθήσουν τον καθένα να ανακαλύψει κάθε λογής έργα και εκθέματα, εξασφαλίζοντας μας τη δυνατότητα να βυθιστούμε σε πολιτιστικές εμπειρίες που διατρέχουν την τέχνη, την ιστορία και τα «θαύματα» του κόσμου μας, με υλικό από περισσότερα από 1000 μουσεία, 70 και πλέον κρατών.

Με το νέο Arts & Culture, ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα να ψάχνει βάση λέξεων, φράσεων ή χρονολογικά. Μπορεί να παρατηρεί την εξέλιξη ενός καλλιτέχνη στο πέρασμα του χρόνου, ή να στηρίξει τις αναζητήσεις σε χρώματα και τεχνοτροπίες. Επιπρόσθετα, με ένα σύστημα Virtual Reality για smartphones, όπως το Cardboard της ίδιας της Google ή το Gear VR της Samsung, μπορεί κάποιος να κάποιος να περιηγηθεί (μέσω του app που είναι διαθέσιμο τόσο σε Android όσο και σε iOS συσκευές) στους δρόμους της σύγχρονης Νέας Υόρκης χαζεύοντας την street art διάσημων καλλιτεχνών, ή ακόμα και να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και να βρεθεί στον Ναό του Δία στη… Σικελία!

Πέρα από όλα αυτά η Google συνεργάζεται ήδη με τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου για να προσφέρει μια πλήρη AR εμπειρία στους χρήστες της εφαρμογής της, αφού μέσω της επιλογής Art Organizer (διαθέσιμη προς το παρόν σε επιλεγμένα μουσεία και γκαλερί ανά την υφήλιο) μπορεί κανείς να λάβει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί γύρω από έναν πίνακα ή κάποιο άλλο έργο τέχνης, απλά εστιάζοντας την κάμερα του smartphone επάνω του.

H Πληροφορική είναι μία συναρπαστική, ενδιαφέρουσα και δυναμική επιστήμη. Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η ραγδαία βελτίωση των υπολογιστών την αναπτύσσουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με αποτέλεσμα συνεχώς να αλλάζει και να διευρύνεται.

Οι φοιτητές του Athens Tech, μέσω του BSc Computer Science, διερευνούν τα θεωρητικά θεμέλια του τομέα της πληροφορικής, κατανοούν σε βάθος τις αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε πραγματικά έργα, και αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τον εκπληκτικό ρυθμό αλλαγών που χαρακτηρίζουν την επιστήμη αυτή, και να ανταπεξέλθουν άμεσα και με απόλυτη επιτυχία στην ανάγκη για νέες προτάσεις και πρακτική εφαρμογή των σπουδών τους!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα