Ποια είναι η Prowler.io και γιατί θέλει να κάνει τα συστήματά μας… εξυπνότερα;

Ποια είναι η Prowler.io και γιατί θέλει να κάνει τα συστήματά μας… εξυπνότερα;

Όταν όλοι απαιτούμε καθετί που χρησιμοποιούμε να είναι “smart”, κάποιος δεν πρέπει να ασχοληθεί για να κάνει τα έξυπνα συστήματα, εξυπνότερα; Nα σας γνωρίσουμε την Prowler.io

του Κωνσταντίνου Δημόπουλου

Κάποτε τα video games αποτελούσαν την εντυπωσιακότερη εμπορική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Ήταν η εποχή που η βιομηχανία τεχνολογίας ακόμα έψαχνε τον τρόπο να κάνει πραγματικότητα όλα αυτά τα sci-fi που παρουσίαζε κατά καιρούς ως επί το πλείστον το Hollywood. Όλα αυτά βέβαια σήμερα φαντάζουν τελείως ξένα: στην εποχή που το Internet of Things κυριαρχεί και έχουμε εξοικειωθεί πλέον με την ιδέα πως τα αυτοκίνητά μας είναι σε θέση να μας πηγαίνουν στον προορισμό μας χωρίς εμείς να χρειάζεται να κάνουμε σχεδόν τίποτα, τα «έξυπνα» συστήματα μοιάζουν να κυριαρχούν.

Πώς όμως τα ήδη «έξυπνα» αυτά συστήματα θα γίνουν ακόμα εξυπνότερα; Εδώ είναι που υπεισέρχεται το machine learning, η ικανότητα ενός συστήματος να εξελίσσεται και να «μαθαίνει» κάθε φορά που του παρουσιάζονται νέα δεδομένα δηλαδή, χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε παρέμβαση στον κώδικα ή τους αλγορίθμους του. Με δυο λόγια, το βασικό αντικείμενο της Prowler.io, ενός startup από το Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να διαιρεθεί σε δύο κατηγορίες βάσει του αντικειμένου του εκάστοτε συστήματος: την αντίληψη και τη λήψη αποφάσεων. Μέχρι και σήμερα, η βιομηχανία τεχνολογίας εστίαζε κατά βάση στην πρώτη, έχοντας ως στόχο να βοηθήσει τις μηχανές και τα συστήματα να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους και η αλήθεια είναι πως τα έχει καταφέρει περίφημα. Με τη λήψη αποφάσεων όμως τι γίνεται;

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο, πολλά υποσχόμενο πεδίο με εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος. Για την ανάπτυξη των αλγορίθμων της, η Prowler.io χρησιμοποιεί μια τεχνική γνωστή ως «ενισχυτική μάθηση» ( reinforcement learning), μέσα από την οποία ένα σύστημα μαθαίνει μέσα από την άμεση αλληλεπίδραση με το περιβάλλον γύρω του με σκοπό να μεγιστοποιήσει μία δεδομένη ανταμοιβή. Χωρίς να μπούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες, πρόκειται για σύστημα μάθησης στο οποίο βασίζονται ακόμα δύο μεγάλα ονόματα του χώρου, η –ιδιοκτησίας Google- DeepMind και η VocallQ.

Στόχος της Prowler.io είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πληθώρα διαφορετικών interface (API), βρίσκοντας πρακτικά εφαρμογή παντού. Εξ άλλου συστήματα σαν κι αυτά εστιάζουν στη λήψη αποφάσεων και όχι στις αποφάσεις αυτές καθαυτές, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να τα εκμεταλλευτεί από τις μετακινήσεις και τις γραμμές παραγωγής, μέχρι τα καταλύματα και την αγορά λιανικής.

Η αρχή όμως πρέπει να γίνει από έναν χώρο που θα προσφέρει στην Prowler.io την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων για να εξερευνήσει κι η ίδια τα όρια της τεχνολογίας με την οποία πειραματίζεται, παρουσιάζοντας παράλληλα ομοιότητες με τον πραγματικό κόσμο ως προς την προσέγγιση και τι καλύτερο για όλα αυτά από το gaming; Εξ άλλου είναι κοινή παραδοχή ότι στα video games, η βαρύτητα ως τώρα έχει δοθεί στα γραφικά και όχι την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως πολύ εύστοχα δε υπογραμμίζει ο εκ των ιδρυτών και CEO της Prowler.io, Vishal Chatrath, αν η τεχνητή νοημοσύνη δεν δουλέψει καλά σε ένα αυτόνομο όχημα, ενδεχομένως να θρηνήσουμε και θύματα, εν αντιθέσει με ένα video game όπου απλά θα προκαλέσει ένα ακόμα “load”…

 

Η Prowler.io συνεχίζει το έργο της χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, αποκαλύπτοντας ελάχιστα στοιχεία για την πρόοδό της. Πριν λίγους μήνες εξασφάλισε δε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. λιρών, ποσό που θα της επιτρέψει να ενισχύσει το προσωπικό της, ευελπιστώντας να μας δείξει ακόμα πιο εντυπωσιακά δείγματα της δουλειάς της στο εγγύς μέλλον.

Η αλματώδης πρόοδος που έχει διαγράψει η τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια αποτελεί ακόμα μία απόδειξη για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν στην Πληροφορική. Με τη βοήθεια δε προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, όπως τα BSc (Hons) in Computer Science και MSc in Advanced Software Engineering – Web and Mobile Applications που προσφέρει το Athens Tech, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορέσει να εξερευνήσει τον θαυμαστό κόσμο της και να θέσει τις βάσεις για μια συναρπαστική καριέρα.

Έχοντας εντυπωσιαστεί από την προσέγγιση της Prowler.io στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και θέλοντας να σχηματίσουμε μια πληρέστερη εικόνα γι’ αυτή, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς συμβούλους σπουδών του Athens Tech προκειμένου να τους ρωτήσουμε για τις εφαρμογές του λεγόμενου machine learning στην καθημερινότητά μας αλλά και την τάση των αυτόνομων οχημάτων.

[σχόλιο]

Η Πληροφορική εξ άλλου συνιστά έναν κλάδο που μεταβάλλεται διαρκώς και δυναμικά, με τις εξελίξεις να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και το Athens Tech θα σας βοηθήσει να θέσετε τα θεμέλια για μια πορεία γεμάτη προοπτικές και υποσχέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα