Πώς το Snap It μετρά τις θερμίδες του φαγητού σας από μία φωτογραφία

Πώς το Snap It μετρά τις θερμίδες του φαγητού σας από μία φωτογραφία

Ετοιμάζεστε να καταβροχθίσετε κάτι αλλά αναρωτιέστε πόσες θερμίδες μπορεί να κρύβει; Μια φωτογραφία και θα έχετε την απάντησή σας

Του Κωνσταντίνου Δημόπουλου

Κάποια χρόνια πριν, εκείνοι που πρόσεχαν τη διατροφή τους συνήθιζαν να έχουν εύκαιρο έναν θερμιδομετρητή, ένα βιβλιαράκι δηλαδή που περιείχε –αλφαβητικά συνήθως- μια τεράστια λίστα με τροφές και κάθε λογής φαγώσιμο μαζί με τις θερμίδες που είχε το καθένα. Έτσι, όταν κάποιος λιμπιζόταν ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά ας πούμε, ανέτρεχε στον θερμιδομετρητή του και ψάχνοντας, έπαιρνε μια ιδέα για τις θερμίδες που θα έπαιρνε.

Με την τεχνολογία να έχει πραγματοποιήσει άλματα ωστόσο, συνεισφέροντας και στο ευ ζην του σύγχρονου ανθρώπου, δεν θα γινόταν να μην είχε βρεθεί τρόπος… ψηφιοποίησης του παλιού, καλού αλλά τελείως ντεμοντέ πλέον θερμιδομετρητή. Το όνομα αυτού; Snap It! Πρόκειται για ένα επαναστατικό app από τη Lose It!, εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στην εύρεση λύσεων περιορισμού βάρους και προγραμμάτων διατροφής, πάντα μέσω εφαρμογών.

Τι κάνει πρακτικά το Snap It; Το κατεβάζετε στο smartphone σας και κάθε φορά που ετοιμάζεστε να φάτε κάτι, απλά τραβάτε μια φωτογραφία. Το app αναλαμβάνει να αναγνωρίσει ό,τι περιλαμβάνει η λήψη σας και να σας πληροφορήσει για τα θρεπτικά στοιχεία που θα πάρετε. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου αυτόματα αλλά απαιτεί ένα ελάχιστο feedback από πλευράς σας. Μπορεί π.χ. το Snap It να αναγνωρίσει ένα μήλο αλλά δεν είναι σε θέση –ακόμα- να προσδιορίσει το μέγεθός του. Θα καταλάβει ότι έχετε φωτογραφίσει σούσι αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του ή τον τύπο ρυζιού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του.

Η λογική λέει πως το λεγόμενο “machine learning”, η ικανότητα ενός συστήματος δηλαδή να μαθαίνει κάθε φορά που εκτίθεται σε νέα δεδομένα χωρίς να απαιτείται εκ νέου προγραμματισμός του, θα κάνει σύντομα το θαύμα του και το Snap It όσο περνά ο καιρός θα γίνεται ολοένα και καλύτερο, όντας παράλληλα σε θέση να καταγράψει αποτελεσματικότερα τις τροφές που καταναλώνουμε. Σε τελική ανάλυση εξ άλλου αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος που καλείται να παίξει: του ημερολογίου τροφής/φαγητού προκειμένου να έχει ο καθένας μας μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του τι τρώει.

 

Το Snap It βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ακόμα και το μεγαλύτερο πρότζεκτ της τεχνολογίας, τα αυτόνομα οχήματα, ξεκίνησαν με την τεχνητή νοημοσύνη να βοηθά σε πρώτη φάση τον οδηγό για να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο στην πορεία μετά από χρόνια δοκιμών και εντυπωσιακή εξέλιξη. Αυτό είναι το ζητούμενο και για το Snap It λοιπόν: αρχικά ζητά τη συνδρομή του χρήστη για πρακτικά θέματα όπως τα υλικά παρασκευής ενός φαγητού και το μέγεθος μίας μερίδας, μέχρι να φτάσει αργότερα στο σημείο να τα προσδιορίζει το ίδιο χωρίς το παραμικρό feedback.

Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα tracking apps που κυκλοφορούν στην αγορά, το Snap It δεν θα σας προσφέρει λεπτομερή καταγραφή των όσων τρώτε, υπολογίζοντας μέχρι και την τελευταία θερμίδα με απόλυτη ακρίβεια. Θα σας δώσει ωστόσο μια γενική –και αρκετά “to the point”- ιδέα για τα όσα καταλήγουν στο στομάχι σας κάθε μέρα, συνεισφέροντας με τον τρόπο του στη βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών –ή τη δημιουργία του γευστικότερου ημερολογίου που είχατε ποτέ!

Το Snap It έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά λίστα από εφαρμογές που έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν τον χρήστη να ασχολείται μαζί τους σε καθημερινή βάση. Μιλάμε εξ άλλου για την αγορά των apps, μία εξαιρετικά επικερδή αγορά και έναν τομέα της Πληροφορικής ανοιχτό σε νέες προτάσεις και ιδέες –και με εξαιρετικές προοπτικές, εφ’ όσον γνωρίζει κάποιος πώς να επιβληθεί του ανταγωνισμού.

 

Αυτά ακριβώς είναι και τα εφόδια που προσφέρει μέσω των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων όπως τα BSc (Hons) in Computer Science – Internet Computing και MSc in Advanced Software Engineering – Web and Mobile Applications το Athens Tech.

Με αφορμή το Snap It και με έντονο ενδιαφέρον για το machine learning, την ικανότητά του δηλαδή να αξιολογεί τις πληροφορίες με τις οποίες το τροφοδοτούν οι χρήστες και βάσει αυτών να εξελίσσεται και το ίδιο, ρωτήσαμε τους ειδικούς συμβούλους του Athens Tech για όλα όσα μπορεί να μάθει κανείς στα προγράμματα του ιδρύματος καθώς επίσης και τις αξίες από τις οποίες διέπονται αυτά.

Το AthTech με στόχο την επιμόρφωση των φοιτητών του σε σύγχρονα θέματα τεχνολογικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος παρέχει ένα ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών τα οποία οδηγούν στην απόκτηση του B.Sc ή M.Sc. πτυχίου. Το M.Sc. πτυχίο σε Advanced Software Engineering προσφέρεται μέσα από τέσσερις ροές εξειδίκευσης μια από τις οποίες είναι η Αναλυτική Δεδομένων που εστιάζει στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων με σκοπό την κατάλληλη απεικόνιση τους, την ανίχνευση ιδιοτήτων μέσα σε αυτά όπως για παράδειγμα προτύπων ή σημείων συσσώρευσης και της επακόλουθης επεξεργασίας τους. Καινοτόμες εφαρμογές όπως το Snap It βασίζονται σε ευφυείς αλγορίθμους οι οποίοι αποτελούν αντικείμενο έρευνας σε Αναλυτική Δεδομένων. Οι αλγόριθμοι αυτοί διδάσκονται από παρελθόντα δεδομένα σε σημείο που να μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα (υπολογισμό θερμίδων στην περίπτωση του Snap It) για τα νέα δεδομένα με τα οποία τροφοδοτούνται. Τέτοιοι αλγόριθμοι αποτελούν σημείο ενδιαφέροντος της ερευνητικής κοινότητας καθώς και αντικείμενο μελέτης των μαθημάτων σε Αναλυτική Δεδομένων που προσφέρει το AthTech. Συμπληρωματικά με αυτή τη ροή το M.Sc. σε Advanced Software Engineering προσφέρει τη ροή σε Web and Mobile Applications η οποία περιλαμβάνει μαθήματα τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη δημιουργία εφαρμογών οι οποίες μπορούν να τρέχουν σε κινητές συσκευές (smartphones) ή να είναι διαθέσιμες μέσω του Ιστού. Ο συνδυασμός δεξιοτήτων αυτών των δύο περιοχών αποτελεί τη βάση για ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών όπως αυτής του Snap It.

Η επιστήμη της Πληροφορικής μεταβάλλεται δυναμικά σε καθημερινή βάση, η εποχή και οι περιστάσεις απαιτούν “out of the box” προσέγγιση και διαρκή καινοτομία για να ξεχωρίσει κανείς και το Athens Tech προσφέρει τα εργαλεία και τη μεθοδολογία που θα χρειαστεί κάποιος για να θέσει τα θεμέλια μιας επιτυχημένης καριέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα