Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Cimon, το ρομπότ με πρόσωπο καρτούν

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Cimon, το ρομπότ με πρόσωπο καρτούν

Το ρομπότ προορίζεται να λειτουργήσει ως βοηθός των αστροναυτών, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη του.

Το πειραματικό ρομπότ Cimon, το οποίο αιωρείται και διαθέτει πρόσωπο καρτούν στάλθηκε σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό(ISS), με πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Space X, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Η επίσημη ονομασία του ρομπότ είναι “Crew Interactive Mobile Companion” (Διαδραστικός Κινητός Σύντροφος Πληρώματος) και προορίζεται να λειτουργήσει ως βοηθός των αστροναυτών, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη του.

Ζυγίζει πέντε κιλά και διαθέτει 14 εσωτερικούς μικρούς κινητήρες, που θα του επιτρέπουν να ίπταται στις συνθήκες μειωμένης βαρύτητας στο εσωτερικό του ISS. Επίσης, είναι εφοδιασμένο με μικρόφωνα και κάμερες για να διευκολύνουν τη συνεργασία του με τους ανθρώπους, ιδίως με τον νέο Γερμανό αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ, με τον οποίο θα έχει την μεγαλύτερη αλληλεπίδραση, μεταξύ άλλων βοηθώντας τον να πραγματοποιήσει μία σειρά από επιστημονικά πειράματα.

Το ζητούμενο είναι να διερευνηθεί σε ποιον βαθμό είναι εφικτή και αποδοτική η συνεργασία ρομπότ-ανθρώπων σε ένα διαστημικό περιβάλλον.

Το Cimon, που μιλάει αγγλικά και μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις, δημιουργήθηκε από τις εταιρείες Airbus και ΙΒΜ για λογαριασμό της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας DLR. Προγραμματίζεται να επιστρέψει στη Γη στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το BBC.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα