Τι έμαθε ο πρώτος υπάλληλος στην Apple από τον Στιβ Τζομπς

Ήταν το παιδί για όλες τις δουλειές, όταν ακόμα η Apple στεγαζόταν σε ένα γκαράζ

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Ο Μπιλ Φερνάντεζ ήταν ο πρώτος υπάλληλος στην Apple, πριν από 40 χρόνια, το 1976. Συμμαθητής του Στιβ Τζομπς από το γυμνάσιο και γείτονας του κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερου Στιβ Βόζνιακ, γνωριζόταν και με τους δύο προτού ακόμα στήσουν την εταιρεία.

Έτσι, όταν θέλησαν να προσλάβουν κάποιον για να τους βοηθάει, χάρη στα χρήματα που πολύ γρήγορα είχε επενδύσει στην Apple o Μάικ Μάρκουλα (μέτοχος και για πολλά χρόνια διευθυντικό στέλεχος), ήταν ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκαν. Ο 22χρονος τότε Φερνάντεζ εργαζόταν ήδη - όπως και ο Βόζνιακ - στη Hewlett-Packard και προσελήφθη ως τεχνικός ηλεκτρονικών. Πρακτικά, όπως λέει, ήταν το παιδί για όλες τις δουλειές.

PHOTO COURTESY OF BILL FERNANDEZ

Σήμερα και μετά από μια μακρά πορεία στη Σίλικον Βάλεϊ έχει τη δική του εταιρεία (Omnibotics) και αρκετά να διηγηθεί από την πολύχρονη παρουσία του στην Apple και τη σχέση του με τον Στιβ Τζομπς: «Για να πετύχεις πρέπει να παρακινείς καθημερινά τον εαυτό σου και να αντλείς δύναμη από μέσα σου. Πρέπει να σκέφτεσαι ότι μπορώ να κάνω οτιδήποτε χρειαστεί, ακόμα και αν δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Πρέπει να έχεις την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρεις».

Θυμάται ότι ο Τζομπς είχε ισχυρό κίνητρο. Επίσης τον διέκρινε μια καλώς εννοούμενη βιασύνη. Ήταν συνεχώς σε εγρήγορση. «Εμφανιζόταν συνέχεια με ιδέες και έθετε νέες προκλήσεις. Αυτό πρέπει να κάνει όποιος θέλει να δημιουργήσει μια νέα επιτυχημένη εταιρεία. Και να είναι κάθε στιγμή παρών, διατεθειμένος να κάνει όποια δουλειά χρειαστεί», λέει ο Μπιλ Φερνάντεζ.

ADVERTISING

SHARE: