Το Android συναγωνίζεται τα Windows ως το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως

Διαφορετική η εικόνα στην ελληνική αγορά, με το λογισμικό της Microsoft να κυριαρχεί

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Πριν από πέντε χρόνια η σημερινή εικόνα θα ήταν αδιανόητη, υποστηρίζουν οι αναλυτές της StatCounter αναφορικά με τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα σε συσκευές που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία πρόσβασης στο Internet: Δηλαδή φορητούς και σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, ενώ τα Windows παραμένουν στην πρώτη θέση με 38,6%, το Android βρίσκεται πλέον σε μικρή απόσταση με 37,4%, αντλώντας ισχύ από τις πολυπληθείς αγορές της Ασίας, καθώς οι έξυπνες φορητές συσκευές συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην καθημερινότητα όσων επικοινωνούν, ενημερώνονται και διασκεδάζουν μέσω Internet – παγκοσμίως το iOS της Apple είναι τρίτο με 12,99% και ακολουθεί το macOS με 5,24%.

Πριν από πέντε χρόνια, το 2012, δηλαδή στο μέσο της δεκαετίας από την αρχή της επανάστασης των smartphones με την άφιξη του πρώτου iPhone, τα Windows κατείχαν το 82% της on line αγοράς και το Android βρισκόταν μόλις στο 2,2%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα Windows (σε όλες τις εκδόσεις) συνεχίζουν να κυριαρχούν μεταξύ των ηλεκτρονικών υπολογιστών (με μερίδιο 84,1%), ενώ η συνολική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά αναλόγως την ήπειρο ή την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Έτσι, στην αγορά της Βόρειας Αμερικής τα Windows έχουν το 40,7% μεταξύ όλων των συσκευών, με το iOS να ακολουθεί (24,9%) και το Android να έρχεται τρίτο (20,3%). Στην Ευρώπη τα Windows συνεχίζουν να προηγούνται ξεκάθαρα με 51,8%, το Android συγκεντρώνει το 23,5% και ακολουθεί το iOS με 13,83%.

Την ίδια στιγμή το Android της Google έχει περάσει μπροστά στην Ασία (51,8%), όπου τα Windows είναι στη δεύτερη θέση (29,8%) και το iOS στην τρίτη (8,85%).

Στην ελληνική αγορά τα Windows παραμένουν κυρίαρχα (66,12%), το Android ακολουθεί σε απόσταση (21,03%) και έπονται τα iOS (5,17%), Linux (2,79%) και macOS (2,58%).

Τα στοιχεία της StatCounter αντλούνται σε μηνιαία βάση από την ανάλυση επισκεψιμότητας 15 δισ. σελίδων σε 2,5 εκατομμύρια websites.

ADVERTISING

SHARE: