Ζημιές 445 δισ. δολαρίων από το ψηφιακό έγκλημα σε έναν χρόνο

Security concept: computer keyboard with word Cyber Crime, selected focus on enter button background, 3d render
Security concept: computer keyboard with word Cyber Crime, selected focus on enter button background, 3d render SECURITY CONCEPT: COMPUTER KEYBOARD WITH WORD CYBER CRIME, SELECTED FOCUS ON ENTER BUTTON BACKGROUND, 3D RENDER

Τεράστιο το κόστος των κυβερνοεπιθέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις on line εξαπάτησης δεν αναφέρονται καν στις Αρχές

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Με την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των χρηματοοικονομικών απειλών κατά των καταναλωτών και των επιχειρήσεων συνεχώς να αυξάνεται, οι απώλειες της διαδικτυακής απάτης, της κλοπής προσωπικών δεδομένων και στοιχείων ταυτότητας και του hacking γενικότερα τρέχουν πλέον με ρυθμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ανά έτος –το 2016 εκτιμάται ότι το ψηφιακό έγκλημα προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία ζημιές 445 δισ. δολαρίων! Και καθώς πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται στις Αρχές, το πραγματικό οικονομικό κόστος υπολογίζεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερο.

Μάλιστα, οι μισοί χρήστες on line υπηρεσιών που έχουν πέσει θύμα απατεώνων και έχουν απολέσει χρήματα από εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω μόνο ένα μικρό μέρος αυτών, ή ακόμα και τίποτα, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Kaspersky Lab.

Η σχετική έρευνα φανερώνει πόσο δαπανηρές είναι τελικά αυτές οι επιθέσεις για τους χρήστες του Διαδικτύου και πόσο προσοδοφόρες έχουν γίνει για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Κατά μέσο όρο, οι χρήστες του Διαδικτύου χάνουν 476 δολάρια ανά επίθεση και ένας στους δέκα που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι έχασε περισσότερα από 5.000 δολάρια σε μια ή περισσότερες επιθέσεις.

Πολλοί απαντούν ότι πραγματοποιούν χρηματοοικονομικές συναλλαγές on line (81%) και λιγότεροι από τους μισούς (44%) αποθηκεύουν τα οικονομικά τους στοιχεία στις έξυπνες συσκευές τους. Έτσι, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες πλέον συνδέονται διαδικτυακά για να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, οι περισσότεροι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν ευκαιρίες να εισπράξουν άμεσα, γεγονός που καθιστά σημαντικό για όλους να έχουν ισχυρή ψηφιακή ασφάλεια, προκειμένου να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα χρήματά τους. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 60% των χρηστών του Διαδικτύου προστατεύει όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί για να διαχειρίζεται τα οικονομικά του δεδομένα.

Οι συμπεριφορές σε σχέση με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο μπορούν να επηρεαστούν από τους χρήστες που λανθασμένα πιστεύουν ότι εάν χάσουν χρήματα σε κάποια συναλλαγή αυτά άμεσα θα τους επιστραφούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σχεδόν οι μισοί (45%) παραδέχονται ότι πιστεύουν πως θα αποζημιωθούν από τις τράπεζες για το οικονομικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο, χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά η έρευνα καταδεικνύει ότι στους μισούς (52%), από όσους έχουν αναφέρει χρηματική απώλεια, τελικά δεν τους έχουν επιστραφεί όλα τους τα κλεμμένα χρήματα.

ADVERTISING

SHARE: