Thessaloniki Summit: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της ανάπτυξη

Thessaloniki Summit: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της ανάπτυξη

Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, η καινοτομία και οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, στο επίκεντρο του συνεδρίου - Όλες οι βασικές ομιλίες

«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να ξαναγίνει ένα σημαντικό οικονομικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο ολόκληρων των Βαλκανίων. Αυτό είναι το όραμά μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, που πραγματοποίησε το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ο ΣΒΒΕ σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ -Delphi Economic Forum

Greece's Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech at the second day of Thessaloniki Summit 2017, Thessaloniki, Greece on October 6, 2017. /    Thessaloniki Summit 2017, , 6 2017.
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech at the second day of Thessaloniki Summit 2017, Thessaloniki, Greece on October 6, 2017. / Thessaloniki Summit 2017, , 6 2017. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία “διαφορετική αντίληψη για την βόρεια Ελλάδα”, τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη συμπρωτεύουσα αλλά Κέντρο ισχυρό ολόκληρων των Βαλκανίων», ενώ χαρακτήρισε “εξαιρετικά σημαντικό” το γεγονός ότι η επόμενο ΔΕΘ θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, καθώς “ανακτά έναν ιδιαίτερο διεθνή ρόλο που συμβάλει στο δόγμα μας για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη μεριά του, συμμετείχε στο Thessaloniki Summit, χωρίς τοποθέτηση ή κεντρική ομιλία, αλλά συμμετέχοντας σε διαδικασία ερωταπαντήσεων με τους βιομηχάνους.

Opposition party leader Kyriakos Mitsotakis delivers a speech at the Thessaloniki Summit 2017, Thessaloniki, Greece on October 5, 2017. /     Thessaloniki Summit 2017, , 5 2017.
Opposition party leader Kyriakos Mitsotakis delivers a speech at the Thessaloniki Summit 2017, Thessaloniki, Greece on October 5, 2017. / Thessaloniki Summit 2017, , 5 2017. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Με το ακροατήριο να αποτελείται από οικονομικούς παράγοντες, πολιτικούς και τοπικούς φορείς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε σε ερωτήσεις που του έκαναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Μυλωνάς και Νίκος Πέντζος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Ανδρέας Δημητρίου.

«Το γεγονός ότι τα πράγματα πηγαίνουν λίγο καλύτερα από πέρυσι δε σημαίνει ότι πηγαίνουν καλά. Μασάζ στους αριθμούς κάνει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην ερώτηση του κ. Σαββάκη.

«Η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα συνειδητά με υψηλά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Οι δανειστές θεωρούν ότι η χώρα δεν έχει μεταρρυθμιστική αξιοπιστία γι' αυτό και μας δέσμευσαν με τέτοια πλεονάσματα. Εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους, αρχικά τον ΕΝΦΙΑ και μετά το φόρο επιχειρήσεων. Θα εξοικονομήσουμε δαπάνες από συμμάζεμα του Δημοσίου. Από το 2018 και μετά χρειαζόμαστε να κάνουμε ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι το εθνικό σχέδιο για να προχωρήσει η χώρα μετά το 2018. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, εμείς έχουμε μεσοπρόθεσμο σχέδιο για μετά το 2018. Κι αυτό το σχέδιο είναι μεταρρυθμιστικό, σχέδιο μεταρρυθμίσεων», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον θεσμό του Thessaloniki Summit, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος τόνισε πως “στόχος του Thessaloniki Summit 2017 είναι η επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, μέσω πολιτικών για την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας, για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας καθώς και η δημιουργία συνεργιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με Κυβερνήσεις, με Κεντρικές Τράπεζες και Επιχειρηματικούς Φορείς, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότατα της χώρας μας και ο τομέας των επενδύσεων και να τεθούν οι βάσεις για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη οικονομική και βιομηχανική πολιτική”.

Ο κ. Σαββάκης αναφέρθηκε στην έκταση της αποβιομηχάνισης στην Β.Ελλάδα και περιέγραψε τα βασικά συστατικά για την επίτευξη του στόχου της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Greece's Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech at the second day of Thessaloniki Summit 2017, Thessaloniki, Greece on October 6, 2017. /    Thessaloniki Summit 2017, , 6 2017.
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech at the second day of Thessaloniki Summit 2017, Thessaloniki, Greece on October 6, 2017. / Thessaloniki Summit 2017, , 6 2017. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ δεν παρέλειψε να ευχηθεί “η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για την ανάπτυξη της χώρας” να ξεκινήσει από το βήμα του Thessaloniki Summit 2017 και στάθηκε στην αναγκαιότητα της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Στο Thessaloniki Summιt 2017 έγινε και η πρώτη παρουσίαση του logo της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2018 από τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ.

Thessaloniki Summit: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της ανάπτυξη

«Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης στην περιοχή η υποστήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας που είναι στρατηγικός σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας αναζητούμε τρόπους βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα» δήλωσε ο κ. Πάιατ αποκαλύπτοντας το λογότυπο.

"Ποιο είναι το πρόβλημα που θέλεις να λύσεις;" ήταν το ερώτημα με το οποίο ξεκίνησε την ομιλία του ο CEO του ομίλου 24media Στάυρος Δρακουλαράκος αναφερόμενες σε μεγάλες επιτυχημένες εταιρίες και τα κενά τα οποία κάλυψαν με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Taxibeat, Airbnb, Spotify και Netflix που αφουγκράστηκαν τις ανάγκες των καταναλωτών για "πιστοποιημένες" και ασφαλείς μετακινήσεις καθώς και τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα, την αξιοποίηση ακινήτων που δε χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο, την πρόσβαση μόνο σε ένα συγκεκριμένο τραγούδι ενός αγαπημένου μας καλλιτέχνη χωρίς την ανάγκη να αγοράσουμε ολόκληρο το άλμπουμ και τέλος τη διαθεσιμότητα των σειρών/ταινιών όπου και όποτε τις θέλουμε, αντίστοιχα. Φυσικά δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη μεγάλη κρίση που διανύουν τα μέσα ενημέρωσης καθώς προσπαθούν να ανταποκριθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό περιβάλλον στο οποίο ο αναγνώστης ζητάει να έχει διαθέσιμη την πληροφορία όποτε και μόλις τη θελήσει καθώς και σε όλες τις συσκευές τις οποίες χρησιμοποιεί (Tablet, κινητό, υπολογιστή κ.α.).

Thessaloniki Summit: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της ανάπτυξη
TYPOSTHES

Ο κ. Δρακουλαράκος, έκλεισε με τη χρυσή πεντάδα μίας επιτυχημένης επιχείρησης που είναι η διαρκής αμφισβήτηση, η παρατήρηση, ο συνεχής πειραματισμός, η αξιοποίηση διαφορετικών τομέων και επιστημών καθώς και κάτι στο οποίο πάσχει πολύ η Ελλάδα μας, τη συνεργασία!

Ο γενικός διευθυντής της Πειραιώς, Στέφανος Μυτιληναίος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως συνήθως όταν μιλάμε για καινοτομία βλέπουμε εικόνες από δορυφόρους και ​αποκλειστικά νέα τεχνολογία. Στην τράπεζα Πειραιώς όμως η καινοτομία βασίζεται σε λύσεις πρακτικές που εξυπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας. Τα ebranch είναι ηλεκτρονικά καταστήματα που ξεκίνησαν από την Αθήνα και σύντομα θα εξαπλωθούν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Η καινοτομία εδράζεται στο γεγονός ότι κάνει την εξυπηρέτηση πελατών πανεύκολη για όλες τις ηλικίες καθώς ο πελάτης συνομιλεί με τον facilitator όπως θα έκανε με τον υπάλληλο του ταμείου. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχίας των e branch μας ανέφερε μία γιαγιά η οποία αφού εκτέλεσε τη συναλλαγή που ήθελε με επιτυχία, αναφώνησε "Τελικά αυτό το internet δεν είναι τόσο δύσκολο" και την επόμενη ημέρα ήρθε με τις φίλες της! Ενώ έκλεισε την ομιλία του με την κα Ρέα που τους έφερε τυρόπιτα και τόνισε πως καινοτομία είναι να βρίσκουμε πρακτικές λύσεις που εξυπηρετούν τους καταναλωτές και που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος.

Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που θα αξιοποιήσει τη θετική οικονομική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα και θα συμβάλει ουσιαστικά στην Ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία, ζήτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, από το βήμα του “Thessaloniki Summit” 2017.

Thessaloniki Summit: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της ανάπτυξη

Ο κ. Στεργιούλης, επεσήμανε ότι απαιτούνται αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν την έρευνα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, θα ενισχύσουν την βιομηχανική παραγωγή και την αναδιάρθρωση της εγχώριας μεταποίησης με τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και θα διασφαλίσουν ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον για τη δυναμική προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς δήλωσε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μας κάνουν πολύ πιο παραγωγικούς και να οδηγήσουν την Ανάπτυξη καθώς και να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης. Τόνισε πως στην Ελλάδα πρέπει να μπει η δίκαια ψηφιακή ανάπτυξη και πως στο διάλογο που έχει ανοίξει για το Σύνταγμα θα πρέπει να εγκολπωθούν και τα ψηφιακά θέματα.

Επίσης επισήμανε ότι ως Υπουργείο οφείλουν να συνομιλούν με τον κόσμο και να αφουγκράζονται τις ανάγκες του.​ Έντεκα μήνες μετά τη δημιουργία του "Ψηφιακού Υπουργείου" έχει γίνει πολύ σοβαρή πρόοδος και μέσα στο νέο έτος θα αρχίσουν να μοιράζονται τα κουπόνια ψηφιακής τεχνολογίας επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα υλοποιηθεί η ψηφιακή υπογραφή όλων των δημοσίων υπαλλήλων γεγονός που θα μειώσει κατά πολύ το γραφειοκρατικό χρόνο και σύντομα θα δημιουργηθούν τα πρώτα ψηφιακά ΚΕΠ καθώς και η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ.

ADVERTISING

SHARE: