Τουρκικές κραυγές κατά Κοντονή για τους “8”

Τουρκικές κραυγές κατά Κοντονή για τους “8”
Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ήρθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μία μέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία Eurokinissi

Με πολύ εκνευρισμό και γερή δόση υποκρισίας αναμεταδίδουν δύο τουρκικές εφημερίδες τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο ραδιόφωνο 24/7, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφυλακιστούν τον Μάιο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα το καλοκαίρι του 2016. "Σκανδαλώδης απόφαση" γράφει η Sabah, ενώ σε ανάλογο ύφος είναι και το σχόλιο της Cumhuriyet

Με πηχιαίους τίτλους οι εφημερίδες Sabah και Cumhuriyet στρέφονται κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, με αφορμή την δήλωσή του στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ότι “δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίζει τη διαδικασία απελευθέρωσής τους με την παρέλευση του 18μηνου”.

“Σκανδαλώδης απόφαση… Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι οι οκτώ στρατιωτικοί θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι το Μάιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά η φιλοκυβερνητική Sabah. Ταυτόχρονα, σε μία επίδειξη υποκρισίας “ξεχνά” την θεωρία που έχει διατυπώσει επισήμως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, περί “αυτόνομης Δικαιοσύνης” στην Τουρκία, προκειμένου να δικαιολογήσει τους προκλητικά αργούς ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η δικαστική διαδικασία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Η Cumhuriyet καταγράφει την παρατήρηση του κυρίου Κοντονή, ότι “δεν υπήρξε προσφυγή της τουρκικής πλευράς στην ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν εδώ, στην Ελλάδα, για τα αδικήματα που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα”, χωρίς να την σχολιάζει επί της ουσίας, ενώ χαρακτηρίζει “FETO” (δηλαδή μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν) τους οκτώ που ζητούν άσυλο στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στην συνέντευξη του στο ραδιόφωνο 24/7 και στις απαγωγές ατόμων από τουρκικές υπηρεσίες που έδρασαν στο έδαφος τρίτων χωρών, με το πρόσχημα ότι αναζητούν “Γκιουλενιστές”. Τόνισε πως “όλοι οι ευρισκόμενοι νόμιμα στην Ελλάδα δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο”, ενώ στο ερώτημα εάν το ζήτημα των οκτώ επηρεάζει την παράταση της κράτησης των δύο Ελλήνων, ο υπουργός απέφυγε να κάνει εικασίες, ιδιαίτερα, όπως είπε, από τη στιγμή που οι Τούρκοι λένε πως δεν συνδέεται.

Στη συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης στο Ραδιόφωνο 24/7 αναφέρεται και η ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet, που μεταφέρει όσα είπε για την αποφυλάκισή τους μετά την πάροδο του 18μηνου, χωρίς να σχολιάζει περαιτέρω τη δήλωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα