Οι οίνοι SEMELI φέρνουν την Νεμέα στο ποτήρι σου

Οι οίνοι SEMELI φέρνουν την Νεμέα στο ποτήρι σου

Τι κάνει τα κρασιά SEMELI να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς; Μια επίσκεψη στο πρότυπο οινοποιείο της εταιρίας στo Κούτσι Νεμέας έλυσε όλες μας τις απορίες

Κοιτάζοντας τις πλάγιες της ημιορεινής Νεμέας από υψόμετρο 600 μέτρων, μπροστά μας εκτείνονται εκατοντάδες στρέμματα αμπελώνες. Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο οινοπαραγωγικές ζώνες των Βαλκανίων, όπου η ενασχόληση με το σταφύλι μετρά παραδόσεις αιώνων και η ελληνική ποικιλία Αγιωργίτικο κυριαρχεί.  Αυτόν τον ιστορικό τόπο επέλεξε η εταιρία SEMELI για τη δημιουργία ενός πρότυπου για τα ελληνικά δεδομένα οινοποιείου, στο Κούτσι Νεμέας, βάζοντας στόχο την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Και το πέτυχε με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καινοτομία στον τρόπο παραγωγής και ήπια μεταχείριση μιας εξαιρετικής πρώτης ύλης, άρρηκτα συνδεδεμένης με το αµπελοτόπι (terroir).

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το οινοποιείο είναι ανοιχτό στο κοινό κατόπιν συνεννόησης, περιηγηθήκαμε για λίγες ώρες από τα αμπέλια ως το κελάρι του για να δούμε βήμα βήμα τη διαδικασία παραγωγής και να καταλήξουμε στο χώρο της έκθεσης, δοκιμάζοντας ροζέ «Ορεινό Ήλιο», που μας πρότεινε η ξεναγός μας, Μαργαρίτα Συνγκιρίδου, Οινολόγος και Υπεύθυνη Πωλήσεων της SEMELI A.E. «Το φετινό ροζέ είναι εξαιρετικό, διακρίθηκε με χρυσό στο Challenge International du Vin στη Γαλλία», μας επισημαίνει ενώ έχουμε πλέον δει στην πράξη πώς διασφαλίζεται αυτή η ποιότητα και το εξαιρετικό ροζέ χρώμα στο ποτήρι μας.

«Για φέτος, έχουμε σχεδόν τελειώσει την καλλιέργεια. Βλέπετε το σταφύλι είναι σχεδόν έτοιμο, έχει φτάσει στο μέγεθος που είναι να φτάσει, δεν θα μεγαλώσει άλλο, λίγο θα χοντρύνουν οι ρώγες, θα πάρουν χρώμα, θα γίνουν λευκές, μετά ροζέ και σιγά σιγά κόκκινες. Γύρω στις 15 Σεπτέμβρη θα τρυγήσουμε Αγιωργίτικο. Αυτό είναι Αγιωργίτικο 15 ετών περίπου» μας λέει ο Θοδωρής Χατζάρας, αμπελουργός, υπεύθυνος για το 150 στρεμμάτων αμπελοτόπι της SEMELI A.E. στη Νεμέα. Ο κύριος Χατζάρας μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό το έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής για την ποιότητα του κρασιού και εξηγεί γιατί ευδοκιμεί η συγκεκριμένη ποικιλία. «Το 90% των αμπελιών που αξιοποιεί η εταιρία είναι στις πλαγιές του Κουτσίου Νεμέας. Διαλέξαμε αυτή την περιοχή διότι, αν βλέπετε, το έδαφος είναι σχεδόν λευκό. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο που μας βοηθά να έχουμε πολύ χρώμα στο σταφύλι μας, χωρίς να χρειαστεί να ασκήσουμε μεγάλη πίεση στα σταφύλια μας και να τα ταλαιπωρήσουμε για να απελευθερώσουν το χρώμα τους. Συνεπώς, οι πλαγιές που βλέπετε από τη Νεμέα μέχρι εδώ, που είναι σχεδόν άσπρα τα χώματα, είναι οι καταλληλότερες για καλλιέργεια ερυθρών ποικιλιών. Το 90% της παραγωγής είναι η ελληνική ποικιλία Αγιωργίτικο αλλά υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες διεθνείς σε μικροποσότητες, Cabernet, Merlot, Syrah…».

Το 90% των αμπελιών που αξιοποιεί η SEMELI  είναι στις πλαγιές του Κουτσίου Νεμέας. Διαλέξαμε αυτή την περιοχή διότι το έδαφος είναι πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο που μας βοηθά να έχουμε πολύ φυσικό χρώμα στο σταφύλι μας.

ο κύριος Χατζάρας, προσθέτει ότι εκτός από τη σύσταση του εδάφους σημαντικό ρόλο παίζει και η κλίση και το υψόμετρο. «Ο αέρας λόγω υψομέτρου αλλά και η κλίση του εδάφους βοηθούν στο να μην έχουμε πολύ υγρασία διότι στραγγίζουν πιο γρήγορα τα νερά και δεν λιμνάζουν όπως θα συμβεί στον κάμπο μετά από μια βροχή. Την υπερβολική υγρασία δεν τη θέλουμε, είναι σε βάρος της ποιότητας, διότι το σταφύλι θα γίνει πολύ μεγάλο και θα έχουμε περισσότερη σάρκα από ό,τι φλοιό, οπότε δεν θα έχουμε χρώμα». Σε βάρος της ποιότητας, εκτός από την υπερβολική υγρασία, είναι και η μεγάλη παραγωγή. «Κρατάμε την παραγωγή στα 600-700 κιλά το στρέμμα, ενώ στην πεδιάδα της Νεμέας μπορεί να φτάσει τους 2,5 τόνους το στρέμμα, όμως δεν θα είναι το ίδιο ποιοτικό με αυτό που φτιάχνουμε εδώ πάνω» τονίζει ο κύριος Χατζάρας.

Καθώς επιστρέφουμε από το κτήμα και μπαίνουμε στο οινοποιείο η Μαργαρίτα Συνγκιρίδου μας επισημαίνει ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά. «Το οινοποιείο είναι χτισμένο σε πλαγιά, σε τέσσερα  επίπεδα, διότι θέλουμε η μεταφορά του σταφυλιού και του κρασιού να γίνεται με τη  βαρύτητα, ούτως ώστε να αποφεύγουμε τη χρήση αντλιών που καταπονούν το σταφύλι και το κρασί και χάνουμε σε ποιότητα και σε χρώμα». Το κρασί που βλέπουμε να «ζυμώνεται» σου οινοποιητές, κόκκινο, ροζέ και λευκό, έχει βρει μεγάλη απήχηση στην ελληνική αγορά και όχι μόνο. «Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων είναι στην Ελλάδα αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι πωλήσεις στο εξωτερικό φτάνοντας στο 35% της συνολικής παραγωγής. Εξάγουμε σε Αμερική , Καναδά, Αυστραλία καθώς και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγια, Ολλανδία…» μας λέει η κυρία Συνγκιρίδου, ενώ όταν την ρωτάμε για το «μυστικό της επιτυχίας» απαντά:

Η καλή σχέση ποιότητας τιμής. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των οίνων SEMELI, αυτό θέλουμε να καθιερώσουμε από την αρχή και έτσι θέλουμε να πορευτούμε.

Την καλή σχέση ποιότητας και τιμής τονίζει και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας, Λεωνίδας Νασιάκος: «Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να παράγουμε οίνους υψηλής ποιότητας σε πολύ προσιτές τιμές, μας κάνει να ξεχωρίζουμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ασφαλώς για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, συνδυάζονται πολλοί παράγοντες εκ των οποίων οι δύο βασικότεροι είναι οι εξής: α) η κατασκευή του οινοποιείου σε πλαγιά, το οποίο βοηθάει στην ήπια μεταχείριση τόσο της πρώτης ύλης όσο και του οίνου, εξαιτίας  της βαρύτητας, με συνέπεια το προϊόν που παράγεται να είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και β) οι χαμηλές απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό για τη λειτουργία του οινοποιείου, ως συνέπεια του γεγονότος ότι πολλές εργασίες γίνονται είτε με φυσική διαδικασία, είτε με τη βοήθεια υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού».

~

Επίπεδο 1ο

Τα σταφύλια μπαίνουν στην ταινία διαλογής, όπου απομακρύνονται πέτρες, κλαδιά και κακοποιημένες ρώγες.

Ο αποραγιστήρας πιέζει ελαφρά τις ρώγες για να απελευθερωθεί ο χυμός τους.

Επίπεδο 2ο

Οι ρώγες πέφτουν στους οινοποιητές και ξεκινά η διαδικασία εκχύλισης και αλκοολικής ζύμωσης που διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες.

Η αλκοολική ζύμωση γίνεται στους 26-28 βαθμούς Κελσίου για το κόκκινο κρασί και στους 16-18 βαθμοί Κελσίου για ροζέ και λευκό κρασί.

Το λευκό κρασί μεταφέρεται σε δεξαμενές αποθήκευσης και από εκεί στη γραμμή εμφιάλωσης.

Επίπεδο 3ο

Στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει όλες τις ετικέτες κρασιού SEMELI, κόκκινες, ροζέ και λευκές, χαλαρώνοντας στο καθιστικό ή γευματίζοντας στο εστιατόριο.

Επίπεδο 4ο

Το λευκό Chardonnay και το κόκκινο κρασί μεταφέρονται στο κελάρι όπου παραμένουν αρχικά για ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια από 4 μήνες έως 3 χρόνια και στη συνέχεια παραμένουν για παλαίωση στη φιάλη (ειδικά το κόκκινο ΝΕΜΕΑ & Chateu Semeli) επιπλέον έως και 2 χρόνια με σκοπό να αποκτήσουν περισσότερη γευστική πολυπλοκότητα.

Το πρώτο στάδιο παλαίωσης γίνεται σε 700 δρύινα γαλλικά βαρέλια και το δεύτερο σε μπουκάλια, σε θερμοκρασία 12-13 βαθμών Κελσίου και με υγρασία 70-80%.

~

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της SEMELI ΑΕ, Δημήτρης Κουνελάκης, μας επισημαίνει πως «η δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας από ελληνικές ποικιλίες είναι κάτι που ξαφνιάζει ευχάριστα τους κριτικούς και γευσιγνώστες στο εξωτερικό» και περιγράφει ως εξής το όραμα της SEMELI ως ελληνικής εταιρίας: «Θα θέλαμε, το καλό επώνυμο κρασί να μπει στο καθημερινό τραπέζι των Ελλήνων και στο εξωτερικό να αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα που πραγματικά αξίζει. Να μην νομίζουν οι ξένοι ότι η Ελλάδα παράγει μόνον ανώνυμη ρετσίνα, αλλά εξαιρετικούς οίνους που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής και αποτελούν συνέχεια μιας μακραίωνης παράδοσης της χώρας στην αμπελοκαλλιέργεια».

Η δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας από ελληνικές ποικιλίες είναι κάτι που ξαφνιάζει ευχάριστα τους κριτικούς και γευσιγνώστες στο εξωτερικό.

Υπάρχει όμως έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη του οινοπαραγωγικού τομέα στην Ελλάδα; «Υπάρχει έδαφος ανάπτυξης που εξαρτάται από την ενημέρωση του κοινού για την αξία του κρασιού ως αναπόσπαστου μέρους της διατροφής και την ανάπτυξη της κουλτούρας της ανάλωσης επώνυμων εμφιαλωμένων οίνων» απαντά ο κύριος Κουνελάκης και συγκαταλέγει στα πλεονεκτήματα «την αξία των ελληνικών ποικιλιών (που τώρα τις αναζητούν στο εξωτερικό) αλλά και την ενασχόληση με την οινοποίηση νέων ανθρώπων με ειδικές σπουδές, εμπειρία και ταλέντο».

Filmmaker: Μάνος Αρμουτάκης
Επιμέλεια Βίντεο Παραγωγής: Ιωάννα Μπρατσιάκου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα