Χάρτης: Οι μεγαλύτερες διαφορές θερμοκρασίας στην Ευρώπη

Χάρτης: Οι μεγαλύτερες διαφορές θερμοκρασίας στην Ευρώπη

Πόσο μπορεί να ανοίξει η ψαλίδα του θερμόμετρου σε μία χώρα από την πιο παγωμένη νύχτα ως την πιο ζεστή ημέρα; Που βρίσκεται η Ελλάδα;

Από τον καύσωνα των περασμένων ημερών ξαφνικά βρεθήκαμε σε μία ανοιξιάτικη μέρα καταμεσής του καλοκαιριού. Μία ωραία αφορμή για να δούμε τις μεγαλύτερες διαφορές θερμοκρασίας που έχουν καταγραφεί ιστορικά στην μεγάλη γειτονία μας, την Ευρώπη.

Οι αριθμοί στον χάρτη αφορούν στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της χαμηλότερης και της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ιστορικά σε μία χώρα. Έτσι το 75,8 που εμφανίζεται πάνω στην Ελλάδα είναι η διαφορά ανάμεσα στην χαμηλότερη θερμοκρασία (-27,8 βαθμούς Κελσίου) που είχαμε στην Πτολεμαΐδα στις 27 Ιανουαρίου του 1963 και στην υψηλότερη που είχε καταγραφεί στην Αθήνα.

Η χώρα με το μεγαλύτερο άνοιγμα θερμοκρασιών, όπως είναι λογικό εξαιτίας του μεγέθους της, είναι η Ρωσία. Στην μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του πλανήτη η ψαλίδα ανάμεσα στις ακραίες θερμοκρασίες έχει ξεπεράσει τους 100 βαθμούς Κελσίου φθάνοντας τους 103,5. Στο ευρωπαϊκό της τμήμα η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν – 58,1 και έχει καταγραφεί το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς του 1979, στην περιφέρεια του Κόμι, στην Σιβηρία και η υψηλότερη (45,4 βαθμοί) στην περιοχή της Καλμίκια, στην Κασπία Θάλασσα.

Αντίθετα η μικρότερη διαφορά, μόνο 42,4 βαθμοί, καταγράφεται στην λιλιπούτεια Μάλτα καθώς και στην Ιρλανδία με 52,4 βαθμούς Κελσίου άνοιγμα μεταξύ της πιο ψυχρής και της πιο θερμής ημέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα