Χάρτης: Θα πολεμούσες για την πατρίδα; Τι απάντησαν οι Έλληνες

Χάρτης: Θα πολεμούσες για την πατρίδα; Τι απάντησαν οι Έλληνες

Τι ρόλο παίζει η θρησκεία, το πολεμικό παρελθόν και η γεωγραφική θέση μίας χώρας στην επιθυμία των πολιτών να την υπερασπιστούν σε ένα πόλεμο;

Η ερώτηση στην δημοσκόπηση της WIN/Gallup, που εικονογραφήθηκε σε χάρτη πρόσφατα, ήταν όσο πιο ευθεία γίνεται: ” Θα πολεμούσες για την πατρίδα σου” και η απάντηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από ένα ξερό “ναι” ή “όχι”. Συμμετείχαν 1.000 πολίτες σε κάθε μία από τις 64 χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε και ο παγκόσμιος μέσος όρος θέλει το 61% να είναι έτοιμο να πάει στην πρώτη γραμμή.

Η Ελλάδα αν και βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο με ποσοστό 54% βρίσκεται σε μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, πίσω από την Φινλανδία (74%) την Τουρκία (73%), την Ουκρανία (62%), την Ρωσία (59%), το Κόσοβο (58%), την Σουηδία και την Βοσνία (55%).

Αντίθετα όσο πιο δυτικά πηγαίνει στην Ευρώπη ο χάρτης τόσο πιο χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η πολυπολιτισμική και φιλελεύθερη Ολλανδία (15%) ενώ χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται σε δύο χώρες που βίωσαν έντονα την ήττα τους στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο το 18% των Γερμανών θα πήγαιναν ξανά στο μέτωπο και μόνο το 20% των Ιταλών. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παγκόσμιο ναδίρ θετικών απαντήσεων συναντάμε την πρώην σύμμαχος τους, Ιαπωνία με ποσοστό 11%.

Στον αντίποδα συναντάμε το Μαρόκο και τα νησιά Φίτζι (94%) και το Πακιστάν με το Βιετνάμ (89%). Στον διαχωρισμό με βάση το θρήσκευμα παρατηρείται ότι οι Μουσουλμάνοι δηλώνουν σαφώς πιο πρόθυμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους ενώ οι χριστιανοί βρίσκονται κάτω ακόμη και από τους άθεους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα