Drone: Πτήση πάνω από τα μεταλλεία στο Λαύριο – Εκεί που “χτυπά η καρδιά” του master chef

Drone: Πτήση πάνω από τα μεταλλεία στο Λαύριο – Εκεί που “χτυπά η καρδιά” του master chef
Κτίριο στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στα πρώην μεταλλεία Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Ένα υπέροχο βίντεο που συνοψίζει την ιστορία αιώνων των μεταλλείων της Λαυρεωτικής, στα χαλάσματα των οποίων γυρίζεται σήμερα το μαγειρικό show του Star

Η αποκάλυψη της φετινής τηλεοπτικής σεζόν δεν είναι άλλη από το Master Chef, την τέταρτη δηλαδή edition του (μαζί με την πρώτη στο MEGA, τη δεύτερη που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και την περσινή πάλι από το Star). Το τηλεοπτικό πρόγραμμα χαρίζει πρωτιές στην Prime Time του σταθμού, ενώ σε κάθε δοκιμασία αποχώρησης στα social media γίνεται “πάρτι”.

Έχετε αναρωτηθεί που βρίσκεται η “Μέκκα” του ελληνικού Master Chef; Σε ποιο μέρος της Αττικής βρίσκονται τα ατμοσφαιρικά αυτά κτίρια που παρακολουθούμε καθημερινά, πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά το τέλος των μαγειρικών δοκιμασιών; Το Master Chef γυρίζεται λοιπόν στα παλιά και εγκαταλειμμένα Μεταλλεία Λαυρίου.

Αυτό το μέρος λοιπόν είναι τα παλιά και εγκαταλελειμμένα πλέον Μεταλλεία του Λαυρίου. Στα εκατοντάδες στρέμματα με τα κουφάρια μιας άλλης εποχής με ιδιαίτερα βαριά ιστορία, έχουν γυριστεί τα τελευταία χρόνια πέραν του Master Chef και σκηνές της σειράς «Οι Μάγισσες της Σμύρνης».

Η ομάδα του Up Drones κινηματογράφησε το πάρκο από ψηλά και οι εικόνες του βίντεο drone είναι εντυπωσιακές:

Ένας χώρος με δραστηριότητα από την αρχαιότητα

Τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή ξεκίνησαν οι αρχαίοι Έλληνες πριν το 3.000π.Χ. Η συστηματική και εντατική εκμετάλλευση των αργυρομολυβδούχων μεταλλευμάτων αρχίζει με τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας το 508 π.Χ. Με τον άργυρο του Λαυρίου και τους φόρους των συμμάχων ο Περικλής κατασκεύασε τα αθάνατα μνημεία του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών. Μετά την κλασσική αρχαιότητα διακόπτεται κάθε σοβαρή μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα και ακολουθούν πολλοί αιώνες σιωπής.

Γενική άποψη του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Το 1860 επισκέφθηκε την Λαυρεωτική ο νεαρός μεταλλειολόγος Α. Κορδέλλας και το 1863 πείθει τον Ιταλό μεταλλειολόγο J.B.Serpieri για την αξιοποίηση των αρχαίων σκωρίων. Ιδρύει το 1864 στην θέση Εργαστηριάκια την ιταλογαλλική εταιρεία «Hilarion Roux et Cie». Η εταιρεία αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των αρχαίων σκωρίων και την εξαγωγή αργυρούχου μολύβδου. Η εταιρεία εγκαινίασε το 1865 πλήρες εργοστάσιο με 18 κάμινους, μικρά μεταλλοπλύσια, μηχανουργείο και σιδηρόδρομο. Πρόκειται για την σημαντικότερη βιομηχανία στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Το 1867 απασχολούσε 1.200 εργάτες, τεράστιο αριθμό για τα μεγέθη της απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο.

Η ακμή και η παρακμή

Η ζωή της πόλης του Λαυρίου είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τις βιομηχανίες της περιοχής, που όπως είναι φυσικό ακολούθησε την πορεία τους. Η πρώτη σοβαρή κρίση ήλθε στις δεκαετίες 1880 και 1890 με την πτώση της τιμής του μολύβδου. Το καθοριστικό όμως πλήγμα ήλθε με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1930 η Ελληνική Εταιρεία εκποίησε τις εγκαταστάσεις της.

Από τα μέσα κυρίως της δεκαετίας του 1950 άρχισε μια καινούρια περίοδος για το Λαύριο που διαρκεί τις επόμενες δεκαετίες και χαρακτηρίστηκε από την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών κλάδων. Μετά το 1980 το Λαύριο αντιμετώπισε ξανά ένα νέο κύκλο κρίσης σαν συνέπεια της αποβιομηχάνισης σ’ όλη την Ελλάδα. Δεκάδες μονάδες διέκοψαν τη λειτουργία τους και περισσότερο από 20% του πληθυσμού εγκατέλειψε την πόλη λόγω της ανεργίας.

Τεχνολογικό και Βιομηχανικό πάρκο Λαυρίου

Μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και υψηλής αρχιτεκτονικής, σε μια ιστορικής σημασίας και ιδιαίτερης ομορφιάς περιοχή της Αττικής, το Συνεδριακό & Εκθεσιακό Κέντρο -Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) αποτελεί, μια ξεχωριστή πρόταση για τη φιλοξενία συνεδρίων, εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων.

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ιδρύθηκε στη θέση της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium) το 1992, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τη συνεργασία και τη στήριξη των φορέων και της κοινωνίας του Λαυρίου, της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κτίριο στα πρώην μεταλλεία Λαυρίου, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Οι εγκαταστάσεις του ΤΠΠΛ περιλαμβάνουν βιομηχανικούς, εργαστηριακούς και επαγγελματικούς χώρους υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας, οι οποίοι χτίσθηκαν στην πλειονότητά τους κατά τη χρονική περίοδο 1875-1940 και εξακολούθησαν να στεγάζουν βιομηχανική δραστηριότητα μέχρι το 1988. Στα 120 χρόνια βιομηχανικής λειτουργίας τους, τα κτίρια του ΤΠΠΛ υπέστησαν σημαντικές κτιριακές μετατροπές, συμπληρώσεις και προσθήκες, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης.

Σήμερα το Πάρκο διαθέτει ενιαίο χώρο 245 στρεμμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει 41 κτιριακές μονάδες συνολικού εμβαδού 25.000 τ.μ., που έχουν διατηρηθεί διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού.Τα βιομηχανικά κτίρια έχουν ανακατασκευαστεί συνδυάζοντας την καλαισθησία και τα ιστορικά στοιχεία με τη λειτουργικότητα.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια, ο χώρος έχει φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, 5 φωτογραφίσεις (κυρίως μόδας), 5 παρουσιάσεις προϊόντων, 7 meeting μεγάλων εταιρειών, περίπου 15 κινηματογραφικά, τηλεοπτικά και μουσικά γυρίσματα, 2 συναυλίες, 2 γυρίσματα video clip κλπ..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα