Γιατί μας αρέσει να βλέπουμε βίντεο με πρωταγωνίστριες γάτες

Γιατί μας αρέσει να βλέπουμε βίντεο με πρωταγωνίστριες γάτες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί απολαμαβάνουμε τα βίντεο με γάτες και τι ευχαρίστηση μας δίνουν (Vid)

Είναι αρκετά πιθανό να έχεις δει στο διαδίκτυο κάποιο βίντεο με πρωταγωνίστρια μια γλυκία γατούλα ή να ψάχνεις μέσα στη μέρα να χαζέψεις τέτοια βίντεο. Είναι απολύτως λογικό μιας και μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Indiana αποκαλύπτει ότι όσοι άνθρωποι βλέπουν βίντεο με πρωταγωνίστριες γάτες έχουν μόνο θετικα συναισθήματα να προβάλλουν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την επίκουρο καθηγήτρια Jessica Gall Myrick, η οποία εξέτασε πάνω από 7.000 ανθρώπους σχετικά με το πως νιώθουν όταν βλέπουν ένα τέτοιο βίντεο. ''Κάποιοι άνθρωποι ίσως αναρωτηθούν ότι τα βίντεο με γάτες δεν είναι αρκετά σοβαρό θέμα για να πραγματοποιηθεί έρευνα για αυτό. Ωστόσο τα γεγονότα τους διαψεύδουν, μιας και τα συγκεκριμένα βίντεο είναι από τα πιο δημοφιλή στο διαδίκτυο'' ανέφερε η Myrick και πρόσθεσε '' αν θέλουμε να καταλάβουμε καλύτερα πως επιδρά το διαδίκτυο στον καθένα ξεχωριστά αλλά και στην κοινωνία, δεν γίνεται να αγνοήσουμε αυτό το φαινόμενο''.

Αν ανατρέξει κάποιος στα νούμερα θα καταλάβει ότι η Jessica Gall Myrick δεν έχει άδικο σε όσα λέει. Το 2014 ανέβηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια βίντεο με πρωταγωνίστριες γάτες, τα οποία είχαν περίπου 26 δισεκατομμύρια θεατές. Τα βίντεο με θέμα τις γάτες είχαν τα περισσότερα ''views'' από τα υπόλοιπα βίντεο στο Youtube.

Αυτό που ήθελε να ανακαλύψει η Myrick είναι αν το να βλέπεις βίντεο με γάτες έχει την ίδια επίδραση που έχουν τα κατοικίδια στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι περνούν χρόνο μαζί τους. Τα αποτελέσματα της ερευνάς λοιπόν ήταν τα εξής:

  • Οι άνθρωποι ένιωθαν πως γεμίζουν με ενέργεια και σκεφτόντουσαν πιο θετικά αφού έβλεπαν κάποιο βίντεο με γάτα.
  • Είχαν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, κάποια ενόχληση ή λύπη.
  • Συχνά βλέπουν τέτοια βίντεο στη δουλειά ή όταν διαβάζουν
  • Η χαρά που νιώθουν επειδή βλέπουν κάποιο τέτοιο βίντεο δεν μειώνεται από την αίσθηση ότι χρονοτριβούν.
  • Όσοι έχουν γάτες αλλά και όσοι είναι ντροπαλοί είναι πιο πιθανό να παρακολουθήσουν βίντεο με γάτες.

Συνολικά η παρακολούθηση τέτοιων βίντεο είχε μόνο θετική επίδραση στους θεατές. ''Αν και μπορεί να έβλεπαν κάποιο βίντεο ενώ κανονικά έπρεπε να δουλεύουν, η συναισθηματική ανταμοιβή που αποκομίζουν είναι τέτοια που δεν νιώθουν κάποια τύψη για το ότι καθυστέρησαν'', δήλωσε η Myrick.

OnqnCoPLdyw

(Πηγή: indiana.edu)

ADVERTISING

SHARE: