Κυρίες και κύριοι, ήρθαν τα ρομπότ παπάδες

Κυρίες και κύριοι, ήρθαν τα ρομπότ παπάδες

Ο ρομποτικός ιερέας BlessU-2 μπορεί να λέει ευχές σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, αλλά και με γυναικεία φωνή (Vid)

Πεντακόσια χρόνια μετά τη μεταρρύθμιση του Μαρτίνου Λούθηρου ο οποίος ζητούσε να καταργηθεί η κοσμική εξουσία του Πάπα και τασσόταν υπέρ της ανεξιθρησκείας, η τεχνολογία έρχεται σήμερα να παρουσιάσει την… κατάργηση των ίδιων των ιερέων.

Εντάξει, όχι ακριβώς έτσι, μιας και ο ανθρώπινος παράγοντας στη θρησκεία είναι πολύ δύσκολο να υποκατασταθεί, ωστόσο πλέον οι πιστοί θα έχουν και την επιλογή των ρομποτικών ιερέων, οι οποίοι θα μπορούν να ακούσουν από αυτούς, ευχές και δοξολογίες σε πέντε διαφορετικές γλώσσες. Στα Γερμανικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και τα Πολωνικά.

Το ρομπότ BlessU-2 παρουσιάστηκε σε έκθεση στη Βιτεμβέργη της Γερμανίας και μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Πίσω από την πρωτοβουλία είναι μάλιστα ο Stephan Krebs, μέλος της εκκλησίας των Προτεσταντών, ο οποίος μίλησε στον Guardian. “Θέλαμε να δούμε ποια θα ήταν η αντίδραση των πιστών, πώς θα αντιδρούσαν σε ένα ρομποτικό ιερέα και να διαπιστώσουμε αν είναι απαραίτητη η ανθρώπινη παρουσία σε μια Θεία Λειτουργία”.

Το ρομπότ διαθέτει μια οθόνη “touchscreen”, ενώ προσφέρει δυνατότητα επιλογής αντρικής ή γυναικείας φωνής. Μάλιστα, μπορεί να κάνει και εκτύπωση των ευχών του.

“Η ιδέα ήταν να ανοίξουμε ένα debate συζήτησης για το πού πάει η θρησκεία σήμερα”, αναφέρει ο Krebs. “Οι άνθρωποι που βλέπουν το BlessU-2 το αντιμετωπίζουν με περιέργεια, αλλά επίσης διασκεδάζουν και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι αντιδρούν θετικά. Άλλοι πιστεύουν πως θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους ιερείς με μηχανές. Πρόκειται για τους πιο συντηρητικούς και φανατικούς της θρησκείας”.

“Παρόλα αυτά, πράγματι, ένα ρομπότ δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει τον ρόλο του Κληρικού”, παρατηρεί ο Krebs. “Δεν θέλουμε να βάλουμε τις μηχανές μέσα στην Εκκλησία, θέλουμε να δούμε όμως αν οι μηχανές μπορούν κατά κάποιο τρόπο να συνδεθούν με την Εκκλησία, να δώσουμε μια θεολογική προοπτική στη ρομποτική”.

Σημειώνεται πως το BlessU-2 δεν είναι ο πρώτος ρομποτικός ιερέας στον πλανήτη, καθώς πέρυσι, ένας βουδιστικός ναός στο Πεκίνο, παρουσίασε έναν μοναχό-ρομπότ που έψελνε mantras και εξηγούσε στους ενδιαφερόμενους τις βασικές αρχές της θρησκείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα