Οι ποδηλατόδρομοι είναι passé. Ζήτω οι λωρίδες για χρήστες κινητών

Οι ποδηλατόδρομοι είναι passé. Ζήτω οι λωρίδες για χρήστες κινητών

Από το 2014 γίνονται πειράματα για λωρίδες που αφορούν πεζούς, οι οποίοι δεν έχουν μάτια για το δρόμο, παρά μόνο για τα κινητά τους. Η πόλη Chongqing το περνά στο επόμενο βήμα.

Δεν χρειάζεστε εμάς να σας ενημερώσουμε για τις συνέπειες του να περπατάς και να παίζεις με το κινητό σου. Πέραν του ότι καθυστερούμε όσους μας ακολουθούν, είναι συχνό το φαινόμενο να σκοντάφτουμε ή ακόμα και να πέφτουμε πάνω σε στύλους και πόρτες. Γενικά, συμβαίνουν πράγματα. Ας πούμε στην Κίνα μια γυναίκα περπατούσε σε εμπορικό κέντρο, με την προσοχή επικεντρωμένη στο κινητό και έπεσε σε συντριβάνι.

To Νews 24/7 είχε παρουσιάσει και κάποιες άλλες συνέπειες, τις οποίες συγκέντρωσε σε ένα κείμενο η καμπάνια #ItCanwait που “έτρεξε” η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής.


Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στην πόλη Shaanxi της Κίνας αποφάσισε να βρει μια λύση στο πρόβλημα: δημιούργησε και παρουσίασε τις λωρίδες για πεζούς χρήστες κινητών, στους δρόμους. Σύμφωνα με την Shaanxi Online News, η λωρίδα αυτή είναι βαμμένη με κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα, έχει πλάτος 80 εκατοστά και μήκος 100 μέτρα. Έχει και ζωγραφισμένα κινητά, για όσους δεν πιάνουν το υπονοούμενο. Η έμπνευση ανήκει σε εμπορικό κατάστημα της περιοχής, του οποίου η έξοδος “βγάζει” σε κεντρικό δρόμο και άρα τα ατυχήματα ήταν συχνά. Οι υπεύθυνοι του εμπορικού κέντρου πρότειναν να δοκιμαστεί η λωρίδα για ένα μήνα. Και προφανώς είχε θετικά αποτελέσματα.

Να πούμε κάπου εδώ ότι το Σεπτέμβριο του 2014 η πόλη Chongqing είχε παρουσιάσει λωρίδα 30 μέτρων, για πεζούς χρήστες κινητών.

(AP Photo/Cliff Owen) AP

Δυο μήνες νωρίτερα το National Geographic είχε κάνει ένα πείραμα, δημιουργώντας ειδικές γραμμές για πεζούς που περπατούν κανονικά και αυτούς που έχουν το κινητό μπροστά τους, σε πολυσύχναστη γειτονιά στην Washington DC. Στόχος ήταν “να μάθουμε και να αναλύσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά”. Στην αρχή ήταν όλοι συνεπείς. Κάπου την τρίτη μέρα, οι πεζοί άρχισαν να αγνοούν τις συστάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα