Πόσο καλά ξέρεις το σκύλο σου

Πόσο καλά ξέρεις το σκύλο σου
H Λούσι, το σκυλί του κυβερνήτη Jerry Brown, όταν την είχε πρωτοϋιοθετήσει, το 2015 (Office of Gov. Jerry Brown via AP) AP

Έχεις αποφασίσει να μοιραστείς την καθημερινότητα σου με έναν σκύλο. Που συμπεριφέρεται με έναν "άλφα" τρόπο. Έχεις καταφέρει να τον αποκωδικοποιήσεις; Είσαι σίγουρος; Κάνε το τεστ που ακολουθεί.

Εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνται ως συνοδοί ανθρώπων, με προβλήματα όρασης -έπειτα φυσικά, από εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια σκύλοι εκπαιδεύονται και για να σώζουν ανθρώπους με διαταραχή μετατραυματικού στρες από κρίσεις άγχους. Αυτήν την εβδομάδα μάθαμε πως γενικά εκπαιδεύονται για να προστατεύουν από κρίσεις πανικού. Ήλθε η ώρα να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα, για τα ζώα που μπορούν μέχρι να δώσουν και τη ζωή τους για τους ιδιοκτήτες τους.

Για περισσόστερα από 30.000 χρόνια οι άνθρωποι ζουν με σκύλους. Που χαρακτηρίστηκαν ως “οι πιο πιστοί φίλοι”, πολλά χρόνια πριν αποδειχθεί επιστημονικά (μέσω μαγνητικών τομογραφιών) πως μας αγαπούν και μας αντιμετωπίζουν ως οικογένεια τους.

Το 2014 προέκυψαν και στοιχεία ότι οι σκύλοι εξαρτώνται περισσότερο από τους ανθρώπους για προστασία, στοργή, τρυφερότητα, από ό,τι από άλλους εκπροσώπους του είδους τους. Η νευροαπεικόνιση έγινε σε συνθήκες επαφής με διαφορετικές οσμές (ζώων, ανθρώπων, γνωστών ή αγνώστων), ώστε να διαπιστωθεί πώς τις επεξεργάζεται ο εγκέφαλος των συμπαθών τετράποδων. Που ως γνωστόν, εξερευνούν τον κόσμο μέσω της μύτης.

Οι επιστήμονες του Emory University απέδειξαν πως το άρωμα των ιδιοκητών τους πυροδότησε το “κέντρο ανταμοιβής” του εγκεφάλου. Είδαν και ότι από όλες τις οσμές, οι σκύλοι έβαζαν σε προτεραιότητα αυτές των ανθρώπων. Οι ειδικοί κατέληξαν πως η δημιουργία δεσμού με τους ιδιοκτήτες είναι ό,τι πιο σημαντικό για τους σκύλους, που ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο από άλλα ζώα για αυτόν.

Ας περάσουμε όμως, στο παρασύνθημα.

Φωτογραφίες: Αssociated Press

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα