Σκύλος σώζει την ιδιοκτήτρια του από κρίση πανικού

Σκύλος σώζει την ιδιοκτήτρια του από κρίση πανικού
Εκπαιδευμένοι σκύλοι που δρουν στην εκδήλωση κρίσης πανικού χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, σε βετεράνους με διαταραχή μετατραυματικού στρες. (AP Photo/Jeff Roberson) AP

Τα ένστικτα του πιο πιστού φίλου του ανθρώπου μπορούν να μας σώσουν και από τον εαυτό μας.

Η νέα τάση στην Αμερική είναι τα καφέ που προσφέρουν τη δυνατότητα αποσυμπίεσης, μέσω χαδιών σε κουτάβια. Για την ακρίβεια, μπορείς να παραμείνεις στο χώρο για μια ώρα και… να κάνεις δουλίτσα και αν θες μπορείς να υιοθετήσεις κάποιο από τα σκυλάκια.

Έχουν προηγηθεί έρευνες που έχουν αποδείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν και να ανταποκριθούν σε συναισθήματα. Και άρα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του στρες. Για την ακρίβεια, αποδείχθηκε ότι τα κατοικίδια -πολλώ δε αν τα έχετε σπίτι- ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό. Είναι ο νευροδιαβιβαστής που αφορά τη βελτίωση της διάθεσης. Άλλες, πιο πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στο ότι εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να διαισθανθούν πιθανές κρίσεις πανικού του ιδιοκτήτη τους και να τον προετοιμάσουν.

Αυτό έκανε και ο Oakley, στο video που ακολουθεί. Μόλις η ιδιοκτήτρια του αρχίζει να βαριανασαίνει, ο σκύλος παίρνει θέση κοντά της και σύμφωνα με την εκπαίδευση του απομακρύνει τα χέρια της γυναίκας από το πρόσωπο της και τα κατευθύνει πάνω του -ώστε εκείνη να ηρεμήσει.

Τι είναι κρίση πανικού;

Πρόκειται για αιφνίδιο επεισόδιο έντονου φόβου (χωρίς να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος), που προκαλεί έντονες σωματικές αντιδράσεις. Σημείωση: ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως τα ακριβή αίτια. Τα συμπτώματα (φόβος για την απώλεια ελέγχου, ναυτία, αύξηση παλμών, ταχυκαρδία, εφίδρωση και τρέμουλο, ενώ παρατηρείται και δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος) κορυφώνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Το 4% του πληθυσμού έχει βιώσει κρίση πανικού, που προτιμά τις γυναίκες -σαν τον Αλτσχάιμερ. Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία.

Διευκρίνιση

Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται μια/δυο φορές στη ζωή μας. Συνήθως προηγείται στρεσογόνο γεγονός. Αν οι κρίσεις είναι συχνές, τότε μιλάμε πιθανότατα για διαταραχή πανικού. Πού οφείλονται Στα γονίδια, το έντονο άγχος ή σε προβλήματα στα επίπεδα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου κατά τη διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών. Μπορεί να επηρεάσει ένα στρεσογόνο ή σοκαριστικό συμβάν, οι μεγάλες αλλαγές, η υπέρμετρη λήψη καφεϊνης. Η χειρότερη συνέπεια είναι ο φόβος της επανάληψης -που δημιουργεί άγχος.

Πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε;

Κατ’ αρχάς πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό (ψυχοθεραπευτή) και αν χρειαστεί να λάβουμε φαρμακευτική αγωγή. Σε πρώτη φάση, μένουμε εκεί όπου είμαστε, παίρνουμε βαθιές εισπνοές, ρίχνουμε νερό στο πρόσωπο μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εστιάσουμε αλλού την προσοχή μας. Για παράδειγμα, επιδιδόμαστε σε απλές μαθηματικές πράξεις (1+1, 2+2). Αρκεί να φύγει το μυαλό μας από το άγχος που μπλοκάρει το σύστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα