ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μια ομάδα ερευνητών έχει βάλει στόχο να μας ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και η προσπάθειά τους δεν πέρασε απαρατήρητη από τη NASA. Μάθε πώς μπορείς να στηρίξεις την προσπάθειά τους με ένα κλικ

Την Κυριακή 15 Μαΐου μία από τις συνολικά 20 ομάδες από περισσότερες από 160 χώρες που έχει προκρίνει η NASA, θα επιλεγεί από το κοινό και θα ταξιδέψει στο ακρωτήρι Κανάβεραλ στη Φλόριντα για να ζήσει από κοντά την εμπειρία της εκτόξευσης διαστημικού δορυφόρου. Αυτή ακριβώς την εμπειρία ζωής, διεκδικεί και μια ομάδα Ελλήνων ερευνητών που κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό του NASA App Challenge (μ πορείς να στηρίξεις τη συμμετοχή τους εδώ).

Το WE του News247 τους εντόπισε και μίλησε με τον πρωτεργάτη και εμπνευστή του εγχειρήματος, Γιώργο Αναδιώτη, σχετικά με το διαγωνισμό αλλά και τα σχέδια της ομάδας που εντυπωσίασαν τους ειδικούς της NASA. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν πριν αρκετό καιρό, όταν o Γιώργος που έχει γνώσεις πάνω στην πληροφορική και ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, κλήθηκε να γράψει ένα άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό για το περιβάλλον. Κάνοντας την έρευνά του, διαπίστωσε πως αρκετά δεδομένα σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες δεν ήταν εύκολα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό ή αν ήταν η κατανόησή τους απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση και χρόνια εμπειρία.

Τότε είναι που γεννήθηκαν τα ερωτήματα στα οποία σήμερα καλείται η ομάδα του να απαντήσει. Τι δεδομένα υπάρχουν; Πώς μπορεί κανείς να τα συλλέξει, να τα εμπλουτίσει αλλά και να τα συγκρίνει με προηγούμενα δεδομένα βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα;

«Διαπίστωσα προσωπικά ότι δεν υπήρχαν δεδομένα διαθέσιμα στον απλό πολίτη. Αν κανείς θέλει να συγκρίνει για παράδειγμα τα στοιχεία ρύπων από έναν συγκεκριμένο μετρητή εκπομπής στην Αθήνα και πώς αυτά διαμορφώνονται στο πέρασμα του χρόνου, είναι σήμερα πρακτικά αδύνατο να το κάνει» μας εξηγεί ο Γιώργος.

Έτσι λοιπόν και αφού το ερέθισμα δόθηκε, μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε να μελετά αυτά τα δεδομένα προσπαθώντας να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση και να κάνει μια πρώτη επεξεργασία. Το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα όμως έγινε πριν από λίγες μέρες. Η NASA ανακοινώνει το NASA App Challenge και ο Γιώργος με τη βοήθεια άλλων επιστημόνων πηγαίνει στο χώρο του hackerspace στο κέντρο της Αθήνας και μπολιάζει τους προβληματισμούς του.

Το hackerspace δεν είναι παρά ένας χώρος ελεύθερης δημιουργίας, συνεργασίας και έρευνας. Μια ενεργή κοινότητα ανθρώπων με κεντρική φιλοσοφία το ελεύθερο λογισμικό, που φιλοξενεί διάφορα project. Στο hackerspace ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι. «Όπως ακριβώς μοιραζόμαστε τον κώδικά μας, έτσι θέλουμε να μοιραστούμε και τις ιδέες μας» είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα των ανθρώπων του. Γρήγορα, μέσα στο χώρο αυτό, σε ένα υπόγειο στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργείται μια ομάδα 10 ατόμων και βάζει στόχο να πάει… στο διάστημα με το project Climate Watch.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, του εξοπλισμού που υπάρχει εκεί, της γνώσης και της θέλησης, o Γιώργος, ο Πάνος, ο Δημήτρης και οι υπόλοιποι  ρίχτηκαν επί 48 ώρες στη δουλειά, όπως όριζε ο διαγωνισμός της NASA. Σκοπός τους ήταν να υλοποιήσουν μια εφαρμογή, δηλαδή ένα ελεύθερο λογισμικό που θα απαντά όσο γίνεται στα παραπάνω ερωτήματα, θα ενημερώνει τον πολίτη για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν, θα δέχεται νέα δεδομένα και θα τα αναλύει κάνοντας συγκρίσεις με άλλες χρονικές περιόδους. Μέσα από αυτό θα έρθει η ευαισθητοποίηση και η καλύτερη ενημέρωση, δύο πράγματα που η ομάδα θεωρεί αναγκαία για την αντιμετώπιση  του φαινομένου. 

Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα, όμως η ομάδα δούλεψε σκληρά και παρουσίασε ένα αποτέλεσμα που έκανε τη NASA να τους περάσει στον τελικό του NASA App Challenge και να τους αφήσει πια στην κρίση του κοινού.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντική για όλους. Όλοι ακούνε για τις συμφωνίες που γίνονται, όπως αυτή του Παρισιού, όμως λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνουν όλα αυτά. Εμείς μέσα από την εφαρμογή μας θέλουμε να τα αποκωδικοποιήσουμε» τονίζει ο Γιώργος και συμπληρώνει: «Θέλουμε ο κόσμος να επεμβαίνει σ’  αυτά τα δεδομένα που ήδη υπάρχουν. Για παράδειγμα, θα θέλαμε στο μέλλον να μπορεί κανείς να δει σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των ρύπων στη γειτονιά του, να βάζει στο πρόγραμμα τα δικά του δεδομένα και να κάνει συγκρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου» υπογραμμίζει.

«Η εφαρμογή θα είναι ελεύθερη για όλους, φιλική στο χρήστη, με ευχάριστο γραφικό περιβάλλον και θα έχει τη διαδραστικότητα που πρέπει, ώστε να μπορεί ο καθένας -χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις- να τη χρησιμοποιεί» μας εξομολογείται για τα μελλοντικά σχέδια.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα εφικτό και χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά. «Όλο αυτό το project είναι ακόμα σε πιλοτικό στάδιο, χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός και χρηματοδότηση για το επόμενο βήμα» λέει ο Γιώργος απευθύνοντας έτσι ανοιχτή πρόσκληση σε όλους μας να συμβάλουμε όπως ο καθένας μπορεί στο όλο εγχείρημα, ώστε να πάρει μια μέρα σάρκα και οστά.

Μέχρι τότε βέβαια, εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε την ψήφο μας που θα τους οδηγήσει στη Φλόριντα και από εκεί και πέρα είμαστε βέβαιοι πως όλα θα πάρουν το δρόμο τους, όπως ακριβώς τον έχει φανταστεί ο Γιώργος και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του Climate Watch.

«Πιθανότατα, ακόμη και αν κερδίσουμε, δεν θα γίνουμε ούτε πλούσιοι, ούτε διάσημοι, θα έχουμε όμως την ευκαιρία να κερδίσουμε περισσότερους συνεργάτες».

*Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα climatewatch.info καθώς και στη σελίδα της ομάδας στο facebook

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα