New Year Celebration at Ministry for Foreign Affairs, in Athens, on Jan. 9, 2015 / , 9 , 2015 Menelaos Myrillas / SOOC

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ, Ο ΠΑΟΚ ΚΑΙ Ο ΓΑΛΑΚΤΕΡΟΣ

Με την αλλαγή σκυτάλης σήμερα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κλείνει ένα κεφάλαιο. Το κεφάλαιο Βενιζέλου. Το WE θυμάται το ξεκίνημα και την πορεία του στην πάλαι ποτέ «μεγάλη δημοκρατική παράταξη»

Εάν υπάρχει μία εικόνα που να έχει αποτυπωθεί στο μυαλό των περισσότερων για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι αυτή της νύχτας της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, όταν το ΠΑΣΟΚ έχανε για δεύτερη φορά τις εκλογές από τον Κώστα Καραμανλή, με το κορυφαίο στέλεχος να κατευθύνεται προς την κεντρική αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου για να κάνει δηλώσεις. Δηλώσεις που έγιναν τελικά στον προαύλιο χώρο και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως καθώς περνούσαν σε όλους εμάς που ήμασταν απέναντι από το γυαλί την εικόνα του φιλόδοξου πολιτικού που ήθελε διακαώς να γίνει ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, και νομοτελειακά ο επόμενος πρωθυπουργός.

Νομοτελειακά γιατί ακόμη ζούσαμε τις ξέγνοιαστες ημέρες που οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ διαδέχονταν η μία την άλλη μόνο όταν ο λαός απλώς τις «βαρεθεί».

Meeting between the Vice President of the Government and Minister of Foreign Affairs Evangelos Venizelos and former Prime Minister George Papandreou, in Athens, November 20, 2014 / , , 20 , 2014 Nick Paleologos / SOOC

Το συγκεκριμένο «τρένο» ο κ. Βενίζελος το έχασε στην κυριολεξία στο παρά πέντε. Στις δημοσκοπήσεις των εκλογών που είχαν προηγηθεί, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τον έφερναν πρώτο στις προτιμήσεις τους με το σταλινικό 87,6%. Τι έγινε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχασε την ευκαιρία της ζωή του είναι λίγο πολύ γνωστά. Ο ίδιος μερικές εβδομάδες αργότερα θα υπεραμυνθεί της στάσης του εκείνο το βράδυ στο Ζάππειο: « Δηλαδή τί έπρεπε να κάνω; Να φερθώ υποκριτικά; Να το οργανώσω; Εγώ αντέδρασα, συναισθηματικά και πολιτικά. Ένιωσα ότι εκείνη τη στιγμή η παράταξη, ο κόσμος όλος που προσβλέπει στο ΠΑΣΟΚ, έχει μείνει εκκρεμής, άδειος συναισθηματικά και πολιτικά, ακούει μια αντιμετώπιση του γεγονότος ότι χάσαμε όπως χάσαμε, σχεδόν σαν να μην συμβαίνει τίποτε το ιδιαίτερο».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατά δήλωση του ιδίου ήταν δημοκράτης από κούνιας. Στην παρουσίαση ενός βιβλίου είχε αναφερθεί σε μία προσωπική του εμπειρία: « Το σχολικό έτος 1962-1963 πήγαινα στην Α Δημοτικού, στο 41ο Δ.Σ. Θεσσαλονικης, στην οδό Ικτίνου. Προς το τέλος της χρονιάς που είχαν χαλαρώσει τα πράγματα, η δασκάλα μας, η κυρία Μεσημέρη μας είπε να ζωγραφίσουμε ένα ελεύθερο θέμα. Κάποια παιδάκια ζωγράφιζαν το σπίτι τους, τη γιαγιά τους, μια εκδρομή. Εγώ λοιπόν έδωσα ένα σκίτσο, δεν τα κατάφερνα και πολύ καλά σε αυτά, και για να μην γίνουν παρεξηγήσεις έγραψα κιόλας λεζάντες για να είναι εύκολη η ερμηνία. Έδωσα λοιπόν στην δασκάλα μου ένα σκίτσο που είχε έναν άνθρωπο πάνω στο κρεβάτι και έλεγε επάνω “Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ” και κάτω “Γρηγόρης Λαμπράκης”. Εκείνη θορυβήθηκε, φώναξε τους γονείς μου και τους λέει “κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτό το παιδί”».

Μεγάλωσε στην δυτική πλευρά της πόλης, στους Αμπελόκηπους. Γράφτηκε στους Ναυτοπροσκόπους και πήγε στο 2ο Γυμνάσιο, στην οδό Σχολείων, κοντά στην Αγία Σοφία. Η μεταπολίτευση τον βρίσκει πρωτοετή στην Νομική στο Αριστοτέλειο με στόχο να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, δικηγόρος. Εκείνος άλλωστε ήταν που υπερασπίστηκε την επίθεση κατά του γιου του και το όνομα της οικογένειας όταν διαδίδονταν ότι αλλάξαν το επώνυμο τους από Τούρκογλου σε Βενιζέλος. Μετά τις σπουδές τις οποίες τις ολοκλήρωσε σε μία τετραετία έφυγε για δύο χρόνια στο Παρίσι για μεταπτυχιακό. Θα γυρίσει στην Θεσσαλονίκη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε ηλικία 33 ως διδάκτωρ Νομικής για να ακολουθήσει ο βαθμός του υφηγητή και στην συνέχεια του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου.

Politicians, artists, actors, writers, journalists and ordinary people attended the presentation of the book "The Mismatched" by Thanasis Niarchos. The presentation took place in Athens Concert Hall on November 27 / " ", SOOC

Το πρώτο «φλερτ» με την πολιτική έγινε το 1989, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε την νομική του στήριξη στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγινε πλέον γνωστός πέρα από τον στενό κύκλο των νομικών της συμπρωτεύουσας κερδίζοντας παράλληλα συμπάθειες μέσα στο ΠΑΣΟΚ καθώς το στήριξε στην – έως τότε – δυσκολότερη στιγμή της πορείας του. «Ανταμείφθηκε» με μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Α Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1993.

Ένα γεγονός που συνέβη δύο μήνες πριν τις εκλογές ήταν αυτό που του έδωσε ιδιαίτερη ώθηση με αποτέλεσμα αν και κατέβαινε πρώτη φορά να ήταν αυτός που θα έβγαινε πρώτους σε σταυρούς στην εκλογική του περιφέρεια. Ποιο ήταν αυτό το γεγονός;

Η διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ δικεφάλων βορρά και νότου για την απόκτηση του Νάσου Γαλακτερού. Ο μπασκετμπολίστας, τότε παίκτης της ΑΕΚ, ήθελε διακαώς να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Το μπάσκετ βρισκόταν στο απόγειό του, αλλά παρέμενε ερασιτεχνικό άθλημα, με δελτία και πολύπλοκες δύσκολες διαδικασίες μεταγραφών. Ο διεθνής είχε γίνει μήλο της έριδας μεταξύ των δύο ομάδων και θέμα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Το θέμα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου είχε πάρει και πολιτικές διαστάσεις. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ απείλησαν ότι, αν το θέμα δεν λυνόταν σύντομα – και φυσικά υπέρ τους – θα δημιουργούσαν εντάσεις στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πανό με το σύνθημα «Όχι στη Νέα Δημοκρατία, ο Γαλακτερός είναι η αιτία» είχαν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης. Η συνέχεια δόθηκε στις δικαστικές αίθουσες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπερασπίζεται τον ΠΑΟΚ και τον αθλητή. Μια υπόθεση που για τους υπόλοιπους ήταν δύσκολη για τον έμπειρο ποινικολόγο αποδείχθηκε διαδικασία λίγων ωρών. Μετά το ΠΑΣΟΚ και ο κόσμος του ΠΑΟΚ είχε βρει στο πρόσωπο του τον νέο ανέλπιστο ήρωα του κάτι που αποδείχθηκε και στις κάλπες.

Βλέποντας την δύναμη που είχε ο αθλητισμός – ειδικά στην εκλογική του περιφέρεια – έκανε τριπλέτα το 2001. Πέρασε τροπολογία  με την οποία ΠΑΕ και ΚΑΕ που χρωστούν σε δημόσιο και τρίτους «καθαρίζουν» πληρώνοντας μόνο το 2,3% των οφειλών. Από την «ειδική εκκαθάριση» μεταξύ των έξι ομάδων ωφελήθηκαν και οι τρεις μεγάλες της εκλογικής του περιφέρειας: ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής.

Deputy Prime Minister and Minister for Foreign Affairs Evangelos Venizelos received the President of SYRIZA Alexis Tsipras at the Foreign Policy Minister, in Athens, on December 1, 2014 / K 1 2014 Menelaos Myrillas / SOOC

Ο όχι και τόσο «σβέλτος» σε αυτά τα θέματα Άκης Τσοχατζόπουλος, έμεινε με το παράπονο ότι οι φίλοι του ΠΑΟΚ δεν εκτίμησαν τον αγώνα που είχε δώσει ώστε όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών να πάρει την ελληνική υπηκοότητα ο Μπάνε Πρέλεβιτς, τότε μπασκεστμπολίστας του ΠΑΟΚ.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του κειμένου στις ξένοιαστες ημέρες, η πλειοψηφία ήθελε τέτοιες χαρές και χάρες για να μετακινήσει χωρίς δεύτερη σκέψη την ψήφο της. Αλλά και στις σημερινές δύσκολες ημέρες αρκεί μία σειρά από δυσάρεστα νέα και η κάλπη σου φέρνει τον Βασίλη Λεβέντη να σε κερδίζει μέσα στο σπίτι σου.

Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Ευαγ. Βενιζέλος  δήλωσε ότι αποχωρεί πικραμένος :«  Νοιώθω μια βαθιά πίκρα. Γιατί πως μπορείς να νοιώσεις όταν έχεις δαπανήσει πέντε χρόνια που ισοδυναμούν με πενήντα στην πραγματικότητα, λόγω της πυκνότητας των εξελίξεων, για να κάνεις κάτι καλό για τον τόπο σου, να αποτρέψεις τη χρεοκοπία, την καταστροφή, τον εξανδραποδισμό, όταν έχεις διαπραγματευθεί σκληρά κι έχεις φέρει στη χώρα σου μείωση του δημοσίου χρέους κατά 180 δισεκατομμύρια ευρώ σε όρους πραγματικούς και ο κόσμος πιστεύει -όχι κακόπιστα, επειδή αυτό έχει εισπράξει- ότι έχεις μετάσχει σε μία κυβερνητική πολιτική η οποία του έχει κάνει κακό»…

Speech by Evangelos Venizelos in Thessaloniki. / . SOOC

Φωτογραφίες:
SOOC.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα