ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 1000 ΛΕΞΕΙΣ: Ο BOWIE, Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΚΑΙ Ο IGGY POP

Σαράντα χρόνια πριν, ο David Bowie περνούσε στο πάνθεον τον διάσημων που «πόζαραν» για mugshot. Μία φωτογραφία που έμενε καλά κρυμμένη για δεκαετίες

Από τις 10 Ιανουαρίου, ημερομηνία που σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά του David Bowie, το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει με φωτογραφίες του «Λεπτού Λευκού Δούκα». Φωτογραφίες από συναυλίες και εξώφυλλα δίσκων, ασπρόμαυρα και έγχρωμα πορτρέτα του, σκηνές από τις ταινίες που έχει παίξει, φωτογραφίσεις από περιοδικά. Ανάμεσα σε όλες αυτές υπάρχει και μια την οποία δεν την τράβηξε κάποιος διάσημος φωτογράφος αλλά ο αξιωματικός υπηρεσίας στο αστυνομικό τμήμα του Ρότσεστερ, στην Νέα Υόρκη, την 25η Μαρτίου του 1976. Πρόκειται για μία mugshot (φωτογραφία σήμανσης) η οποία έχει την δική της ιστορία καθώς παρέμενε στο σκοτάδι έως το 2007. Πως όμως ο David Bowie μπλέχτηκε σε μία περιπέτεια η οποία είχε μάλιστα και φωτογραφικές αποδείξεις;

Αργά το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου, ο Βρετανός καλλιτέχνης, ύστερα από μία ακόμη πετυχημένη συναυλία, αυτή την φορά στο War Memorial Arena, διασκέδαζε με φίλους, στην τριών δωματίων σουίτα του στο Americana Rochester Hotel. Η αστυνομία μετά από πληροφορίες που είχε εισέβαλε στη σουίτα και σε έλεγχο που έκανε εντόπισε 182 γραμμάρια μαριχουάνας. Στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας το γεγονός καταγράφηκε στις 2.25 π.μ. ενώ ανάμεσα στα τέσσερα πρόσωπα που συνελήφθησαν με την κατηγορία κατοχής μαριχουάνας ήταν και ο James Osterberg, τον οποίο γνωρίσαμε αργότερα ως Iggy Pop (σ.σ. το τότε καλλιτεχνικό του όνομα ήταν Iggy Stooge).

Η μαριχουάνα κατασχέθηκε και ο Bowie,ο σωματοφύλακας του, o Iggy Pop και μία 20χρόνη από το Rochester οδηγήθηκαν στο κρατητήριο στο Monroe Country. Αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι χάρη στην εγγύηση 2.000 δολαρίων που κατέβαλε ο Bowie. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας ο Bowie έδωσε το πραγματικό του όνομα, Jones και διεύθυνση κατοικίας αυτή του σπιτιού του στο Λονδίνο (89 Oakley St.).

Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε μετά το αυτόφωρο την επόμενη να οδηγηθούν στο δικαστήριο όμως ο τοπικός δικηγόρος που προσέλαβε ο Bowie κατάφερε να πάρει μία μικρή παράταση καθώς κατέθεσε ότι ο Bowie έπρεπε να φύγει οδικώς (σ.σ. καθώς φοβόταν τα αεροπλάνα) για την επόμενη συναυλία του, στην παγκόσμια τουρ που πραγματοποιούσε, στο Springfield της Μασαχουσέτης. Όπως εξήγησε την επόμενη το πρωί ο δικηγόρος Thomas Presutti, ο οποίος ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου, υπάρχουν βαριές ποινές όταν ένας καλλιτέχνης δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του για μία συναυλία.

Τρεις ημέρες αργότερα ο Bowie επέστρεψε στο Rochester (σ.σ. αφού προηγουμένως είχε περάσει ξανά από το κρατητήριο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την φωτογράφιση) και στο δικαστήριο, όπου τον περίμεναν περίπου 200 θαυμαστές του και μισή ντουζίνα πόρνες που ούρλιαζαν, όπως περιγράφει η τοπική εφημερίδα. Η κατηγορία που του είχε ασκηθεί μπορούσε να επιφέρει ποινή έως 15 χρόνια όταν όμως ο δικαστής ζήτησε από τον καλλιτέχνη να πάρει θέση για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν αυτός απάντησε με τρεις λέξεις: «No guilty, sir». Την ίδια υπερασπιστική γραμμή κράτησαν και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι και το δικαστήριο τους άφησε ελεύθερους με εγγύηση μέχρι να ερευνηθεί καλύτερα η υπόθεση.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την διαδικασία ο Βοwie ανέφερε ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν υποδειγματική απέναντι του ενώ απέφευγε να δώσει απαντήσεις σχετικά με το θέμα της μαριχουάνας. Είχε προηγηθεί επαφή με τις προξενικές αρχές καθώς η τουρ έπρεπε να συνεχισθεί εκτός Αμερικής και ήθελε να βεβαιωθεί ότι μπορεί να φύγει από την χώρα. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινούσε το ταξίδι της επιστροφής στην Βρετανία με πλοίο.

Η φωτογραφία σήμανσης ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2007 όταν πουλήθηκε στο ebay έναντι 1.750 ευρώ (σ.σ. σήμερα η αξία της θα είναι κατά πολύ πολλαπλάσια) από τον Tom Hess με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για τον άρρωστο αδελφό του. Ο αδελφός του, Gary Hess ο οποίος εργάζονταν σε μια εταιρεία εκποιήσεων καθαρίζοντας το σπίτι ενός συνταξιούχου αστυνομικού είχε βρει στα σκουπίδια του την συγκεκριμένη φωτογραφία χωρίς ο ίδιος να μπορέσει να εκτιμήσει την αξία της.

– Με πληροφορίες από: democratandcronicle.com και bowiewonderworld.com

Διαβάστε ακόμη: Απρόβλεπτος και ιδιοφυής: Ο David Bowie και το ‘κόλλημα’ με τις ελληνικές εφημερίδες

                           David Bowie: Πριν πεθάνει, ακολούθησε τον ‘Θεό’ στο Twitter

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα