ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 1000 ΛΕΞΕΙΣ: Ο,ΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΦΑΖΕΤΑΙ

Με αφορμή την φράση που ακούστηκε στο video που παρουσιάστηκε στην δίκη της Χρυσής Αυγής θυμόμαστε την πιο «γνωστή άγνωστη» φωτογραφία ρατσιστικής δράσης στην Αθήνα

Στις αρχές της εβδομάδας, κατά την διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής η Πολιτική Αγωγή ζήτησε να προβληθεί ένα βίντεο από εκδήλωση του κόμματος το 2012 l όπου ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης εμφανίζεται να περιμένει την εντολή από τον βουλευτή Γιάννη Λαγό για να δράσουν, όπου «ό,τι κινείται, σφάζεται». Η εντολή αφορούσε το πανηγύρι στην Παναγίτσα, τον Αύγουστο του 2012 όμως όπως φαίνεται και από την κεντρική φωτογραφία ήταν γενική πρακτική σε ρατσιστικές οργανώσεις την περίοδο εκείνη οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

Η φωτογραφία που δείχνει δύο κουκουλοφόρους νεαρούς – του ενός, που κρατάει και ένα αντικείμενο στο χέρι, το πρόσωπο φαίνεται ξεκάθαρα – να επιτίθενται σε ένα μετανάστη κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τον Μάιο του 2011χωρίς όμως να προκαλέσει την αίσθηση που θα έπρεπε. Ήταν μόλις δύο ημέρες μετά από την άγρια δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, τα ξημερώματα της 10ης Μαΐου από Αφγανούς, όταν ρατσιστές, κάτω από την προβιά των «αγανακτισμένων πολιτών», καλούσαν στο σημείο του φονικού για να αποδώσουν τιμή – όπως οι ίδιοι μόνο γνωρίζουν – στη μνήμη «του άτυχου Έλληνα». Το διήμερο που ακολούθησε της δολοφονίας, δηλαδή στις 11 και 12 Μαΐου, υπήρξε ένα από τα αγριότερα πογκρόμ μεταναστών στην Αθήνα που όμως κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες – η άγρια δολοφονία δεν άφηνε χώρο να ακουστεί κάτι διαφορετικό – «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Μετανάστες που ζούσαν ήσυχα στην περιοχή μετατράπηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες σε κινούμενοι στόχοι όπου επάνω τους ξεσπούσε η (κατευθυνόμενη) οργή «αγανακτισμένων πολιτών».

Τα γεγονότα αυτά καταγράφηκαν από τους δικηγόρους και μέλη της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), φιλοξενήθηκαν στην σελίδα τους jailgoldendawn.com, και έγινε αναφορά που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά ήδη από τις 10/05/2011, έχουν ξεκινήσει επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, κατά βάση σκουρόχρωμων, πέριξ της πλατείας Βικτωρίας και του τόπου της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη ως “αντίποινα”, από οργανωμένες ομάδες μαυροφορεμένων αντρών με συμμετοχή της Χρυσής Αυγής. (…) H φημολογούμενη πληροφορία ότι υπεύθυνοι για τη δολοφονία είναι “σκουρόχρωμοι μετανάστες” γίνεται σημαία ακροδεξιών οργανώσεων, με πρώτη τη Χρυσή Αυγή, που αξιοποιεί την ευκαιρία να εξαπολύσει τάγματα εφόδου τα οποία για τέσσερις μέρες εφορμούν από το σημείο της δολοφονίας, υπό την ιδιότητα των “αγανακτισμένων πολιτών”, ξυλοκοπούν και μαχαιρώνουν αδιακρίτως κάθε σκουρόχρωμο μετανάστη, κάνοντας πράξη τη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης. Τα βράδια της 10/05 και 11/05 συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών από τα τάγματα εφόδου σε διάφορες περιοχές του κέντρου. Αναμφισβήτητα, η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, 21 ετών και υπηκόου Μπανγκλαντές. (…)

Οι επιθέσεις όμως θα λάβουν τη μορφή οργανωμένου και ανοιχτού πογκρόμ το μεσημέρι της 12/05/2011. (…) Το ΕΚΑΒ καταγράφει 17 τραυματίες, εκ των οποίων οι 12 είναι άγρια μαχαιρωμένοι. Οι τραυματίες μεταφέρονται στην Πολυκλινική στην Ομόνοια και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Εκείνη μόνον την ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, στην Πολυκλινική νοσηλεύτηκαν 19 αλλοδαποί και, σύμφωνα με δηλώσεις του Λεωνίδα Ανωμερίτη, διευθυντή του νοσοκομείου, στο Γ. Γεννηματάς νοσηλεύτηκαν περίπου 20 αλλοδαποί.

Σε ότι αφορά την κεντρική φωτογραφία του άρθρου – η οποία επίσης συμπεριελήφθη στην αναφορά των δικηγόρων – καθώς και την δεύτερη σκηνή όπου εμφανίζονται άλλοι δύο νεαροί (χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπα τους) να καταδιώκουν τον μετανάστη, τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Σε αντίθεση με την πιο προσβεβλημένη και διαδεδομένη φωτογραφία ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κόρινθο , εδώ δεν υπήρχε κάποια πληροφορία. Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δεν είναι γνωστός ούτε ο φωτογράφος, ούτε οι πρωταγωνιστές (θύτες και θύμα), ούτε πια ήταν η εξέλιξη της σκηνής.

Το μόνο που αναφέρεται στην αναφορά είναι «Από όσο γνωρίζουμε, ταυτοποίηση και ποινική δίωξη κατά των ατόμων αυτών δεν έχει υπάρξει. Από ανώνυμες πληροφορίες που αντλούμε από το διαδίκτυο, ο μαχαιροβγάλτης της πρώτης φωτογραφίας έχει υποδειχτεί ως κάτοικος της Κυψέλης με το επίθετο “Μπ….”».

Σε ότι αφορά το τελευταίο πρόσωπο και καθώς η δικαιοσύνη λειτουργεί με τους γνωστούς σε όλους ρυθμούς φέρεται να υπήρξε μία εξέλιξη «αυτοδικίας» τον Νοέμβριο του 2012, από την, πρωτοεμφανιζόμενη τότε, οργάνωση «Μαχώμενη Μειοψηφία». Σε προκήρυξη που αναρτήθηκε στο indymedia από την οργάνωση αναφέρεται ότι «
το φασιστάκι και μαχαιροβγάλτη που όλοι μας θυμόμαστε στην γνωστή φωτογραφία στο πογκρόμ φασιστών εναντίων μεταναστών μετά την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τον Μαΐου του 2011 παρά το γεγονός πως η φάτσα του μόστραρε σε όλα τα πρωτοσέλιδα, η αναβαθμισμένη κατασταλτική πολιτική δεν τον άγγιξε κλείνοντας πονηρά το μάτι σε όσους σκεφτούν να πράξουν αντίστοιχα στο μέλλον και συγκαλύπτοντας πολιτικά τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο Δένδιας καλύπτει πολιτικά τα βασανιστήρια εναντίον των συλληφθέντων αγωνιστών της αντιφασιστικής μοτοπορείας. Τον αναζητήσαμε και τον εντοπίσαμε στο σπίτι του στην οδό (σ.σ αναφέρουν όνομα οδού και αριθμό) στην Κυψέλη, το προσωπικό του όχημα με αριθμό πινακίδας πυρπολήθηκε με εμπρηστικό μηχανισμό τα ξημερώματα της 25/11, ενώ ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να αισθάνεται ασφαλής, όπως δεν αισθάνονται και οι χιλιάδες μετανάστες που ζουν υπό τον φόβο των θρασύδειλων επιθέσεων από τσουτσέκια σαν τον Μπ…. και τους ομοίους του» .

Η τελευταία εξέλιξη σε ότι αφορά τόσο την συγκεκριμένη φωτογραφία όσο και το πογκρόμ στις 11 και 12 Μαϊου 2011 είναι ότι πριν από ένα περίπου μήνα ο φάκελος πέρασε πάλι από τον εισαγγελέα στο αρμόδιο τμήμα όπως δήλωσε ο Κώστας Σκαρμέας, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Κλήθηκα στις 10/09/2015, για συμπληρωματική κατάθεση στο αρμόδιο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Ασφάλειας Αττικής σχετικά με την αναφορά που είχαμε υποβάλει με τον Θανάση Καμπαγιάννη στον Άρειο Πάγο για το πογκρόμ που εξαπέλυσαν μέλη της Χρυσής Αυγής τις ημέρες μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας το 2011, με αποκορύφωμα το όργιο βίας της 12ης Μαϊου.

Η Εισαγγελία επέστρεψε την δικογραφία στο Τμήμα Ρατσιστικής Βίας για συμπληρωματική προανάκριση. Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την αναφορά μας και 4,5 χρόνια μετά το πογκρόμ, συνεχίζουμε να απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των δραστών: να συλληφθούν και να αποδοθούν κατηγορίες στους φυσικούς αυτουργούς του πογκρόμ, αλλά και στους ηθικούς αυτουργούς και αυτούς που καθοδηγούσαν τις βίαιες επιθέσεις, ανάμεσά στους οποίους είναι οι πλέον υπόδικοι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Ηλιόπουλος και Μπούκουρας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα