SUNLIGHT: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΕΩΣ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

Στην ακριτική Θράκη υπάρχει μία - από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει - βιομηχανίες που έχει πολύ ενέργεια, τόση που την εξάγει σε όλο τον πλανήτη

Το 1980 στην οδό Εμμ. Μπενάκη, ο Πάνος Γερμανός άνοιξε τη πρώτη του επιχείρηση, το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης μπαταριών. Το διαφημιστικό σλόγκαν που χρησιμοποιούσε τότε ήταν πως διέθετε μπαταρίες «Από ένα ρολόι μέχρι ένα ελικόπτερο». Μετά από μερικές δεκαετίες, ξεπέρασε την “υπόσχεση¨του και παράγει μπαταρίες ακόμη και για υποβρύχια.

Η επιχειρηματική πορεία του Πάνου Γερμανού, έχει αποδείξει πως μπορεί να επενδύσει σε πολλούς χώρους αλλά και να πουλήσει με την ίδια ευκολία. Έφτιαξε το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα με 1.000 καταστήματα που μετέπειτα πούλησε στον ΟΤΕ (προκαλώντας μέχρι και Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για τους όρους της συναλλαγής). Επένδυσε σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας από το Ουζμπεκιστάν έως την Πολωνία και πούλησε μερίδια. Συμμετείχε μετοχικά από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών έως διαδικτυακά καταστήματα, και αποσύρθηκε όταν το θεώρησε σκόπιμο. Στο λιανεμπόριο της Ελλάδας μετά και από την «ήσυχη εξαφάνιση» των Multirama επέστεψε με τα Public τα οποία πλέον με 48 καταστήματα (45 στην Ελλάδα και τρία στην Κύπρο) έχουν εδραιωθεί στον χώρο του βιβλίου και των προϊόντων τεχνολογίας και διασκέδασης. Σε μια δραστηριότητα όμως έμεινε πιστός, αυτής των μπαταριών. Ξέφυγε από το εμπόριο, έγινε κατασκευαστής και σήμερα πουλάει μέσω της βιομηχανικής μονάδας Sunlight σε 100 χώρες του κόσμου, εξελισσόμενος ως βασικός προμηθευτής της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Πάνος Γερμανός

Πριν ακόμη γίνει ο ίδιος επιχειρηματίας είχε δουλέψει ως στέλεχος σε μεγάλες εταιρίες μπαταριών όπως η UCAR και η Duracell. Κάπως έτσι έμαθε τις δυνατότητες μιας βιομηχανίας που στην Ελλάδα δεν είχε εκπροσώπηση. Ως έμπορος από το μικρό μαγαζάκι της Εμμ.Μπενάκη κατάφερε σύντομα -το 1985- να αναλάβει την αντιπροσωπεία και διανομή των μπαταριών Toshiba. Μετά από λίγα χρόνια όμως αποφάσισε να ξεφύγει από τις κοινές μπαταρίες και να ασχοληθεί με τους συσσωρευτές ενέργειας που χρησιμοποιούνται είτε σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γεννήτριες ή σε πολεμικές μηχανές όπως τα υποβρύχια.

Παρά του ότι ο ίδιος και τα στελέχη του ομίλου του είχαν τα μάτια τους ανοιχτά για ευκαιρίες και εκτός συνόρων, η ευκαιρία βρέθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα στην απομακρυσμένη Ξάνθη. Το 1991 εξαγόρασε έναντι 300 εκατ. δραχμών τα πάγια του συγκροτήματος της Sunlight στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης. Η εταιρεία μετά την κατάρρευση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε περάσει στον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων , και ο Π.Γερμανός ήρθε για να την επαναφέρει στη ζωή. Ξεκίνησε με 28 εργαζομένους και σήμερα ο όμιλος της Sunlight απασχολεί περισσότερα από 600 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η βιομηχανία έχει πλασαριστεί πλέον στην πρώτη τριάδα των ευρωπαίων «παικτών» που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση και διάθεση ενέργειας με εφαρμογές στη βιομηχανία, στην άμυνα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το 98% της παραγωγής να διοχετεύεται στο εξωτερικό.

ImagePro illustrations LTD

Ενέργεια από τα προϊόντα της παίρνουν το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, η πίστα της Φόρμουλα 1 στο Αμπου Νταμπι, ορυχεία στη Χιλή, το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Ρωσία, ακόμη και το Μουσείο της Ακρόπολης. Μπαταρίες της Sunlight «φορούν» υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας αλλά και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής.

To 70% των πωλήσεών της αφορά βιομηχανικές μπαταρίες (μπαταρίες έλξης για περονοφόρα οχήματα, υβριδικές μπαταρίες και συσσωρευτές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), το 10% του τζίρου προέρχεται από τη διανομή καταναλωτικών μπαταριών (τηλεκοντρόλ, τρανζίστορ κ.ά.) της Toshiba, καθώς η ελληνική εταιρεία παραμένει βασικός αντιπρόσωπος της πολυεθνικής σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ρωσία, και το 20% από συμβόλαια για την προμήθεια μπαταριών σε υποβρύχια.

Το 2014 και σε μια εποχή που ελάχιστοι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες διαθέτουν χρήματα και μάλιστα για τη δημιουργία κάτι νέου, ο Πάνος Γερμανός ολοκλήρωσε επένδυση 30 εκατ.ευρώ για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Sunlight. Έστησε μια υπερσύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών, επίσης στην Ξάνθη, η οποία απασχολεί 50 ανθρώπους. Η νέα μονάδα αποτελεί πλεονέκτημα για τη βασική παραγωγή της Sunlight, αφού της προσφέρει μόλυβδο που έως πρότινος αναγκαζόταν να προμηθεύεται -σαφώς ακριβότερα – από το εξωτερικό. Μ’αυτή την κίνηση η Sunlight σταμάτησε εκροή συναλλάγματος περίπου 30-35 εκατ.ευρώ για την προμήθεια της πρώτης ύλης κατασκευής των μπαταριών και εξοικονόμησε περίπου 3-4 εκτα.ευρώ.

Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται και στα οικονομικά μεγέθη. Το 2014, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 25% στα 125 εκ. ευρώ έναντι 95 εκ. το 2013, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκαν στα €10,2 εκ., ενισχυμένα κατά 32%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η εταιρεία αύξησε κατά 28% την ποσότητα των παραγόμενων βιομηχανικών μπαταριών, ενώ ενίσχυσε τις πωλήσεις της σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες (βιομηχανικές μπαταρίες έλξης και εφεδρικής χρήσης, αμυντικές μπαταρίες, καταναλωτικές μπαταρίες).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα