Wikileaks: Πρώτος στόχος το ΔΝΤ, δεύτερος ο Τόμσεν

Wikileaks: Πρώτος στόχος το ΔΝΤ, δεύτερος ο Τόμσεν
Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras and the Minister of Labour Giorgos Katrougalos, with presidents of scientific administrative bodies, in Athens, on Jan. 25, 2015 / , , , 25 , 2015 Menelaos Myrillas / SOOC

Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να πιέσει το ταμείο και θέτει ζήτημα απομάκρυνσης του Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα

Μετά την αποκάλυψη των Wikileaks για τη βόμβα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση ασκεί πίεση προς το Ταμείο με δύο στόχους σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές: Πρώτος στόχος είναι το ίδιο το ΔΝΤ και δεύτερος στόχος η απομάκρυνση του Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, από το ελληνικό πρόγραμμα, με το επιχείρημα ότι κινδυνεύει να χαθεί η εμπιστοσύνη στη διαπραγμάτευση.

Έτσι καλείται το Ταμείο, είτε να δεσμευτεί δημόσια ότι τα λεγόμενα στους διαλόγους που αποκάλυψε το Wikileaks δεν είναι θέση του ΔΝΤ (πράγμα που άπαντες γνωρίζουν ότι δεν ισχύει) είτε να απομακρύνει τον κ.Τόμσεν από το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν στην επιστολή του προς τη διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει, ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμπρηστικός ρόλος του κ.Τόμσεν στη διαπραγμάτευση είχε διαφανεί από το περίφημο δείπνο των θεσμών στις Βρυξέλλες πριν από ένα μήνα με μενού την αξιολόγηση. Στο δείπνο εργασίας στη βελγική πρωτεύουσα δεν είχε συμμετάσχει εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ο κ.Τόμσεν, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, καθώς και κορυφαία στελέχη του Eurogroup και του ESM, ήτοι στενοί συνεργάτες των κ. κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τότε, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είχε διαφανεί ότι προσωπικά ο κ.Τόμσεν έβαζε εμπόδια στο κλείσιμο της αξιολόγησης και δη για ιδεολογικούς λόγους στα όρια της εμμονής κατά τις συγκεκριμένες πηγές. Έθετε δηλαδή αιτήματα με το σκεπτικό πως το Ταμείο δεν μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να έχει αφήσει τη σφραγίδα του σε συγκεκριμένα ζητήματα, πέραν του ότι ζητεί πιο αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα ώστε να προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους. 

Εξ ου και εφόσον δεν καταστεί δυνατόν να υποχωρήσει συλλήβδην το ΔΝΤ μετά τις αποκαλύψεις, ο δεύτερος στόχος της Αθήνας είναι να εξουδετερωθεί έστω ο κ.Τόμσεν.

Στην κυβέρνηση όμως αρχίζουν και αντιλαμβάνονται ότι πέφτουν θύματα του παιχνιδιού “κακός μπάτσος, καλός μπάτσος” όπου το ρόλο του κακού έχει χρεωθεί το ΔΝΤ και το ρόλο του καλού η Γερμανία όσον αφορά στα μέτρα, ενώ οι ρόλοι αντιστρέφονται όσον αφορά στο χρέος.

Για αυτό και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με τον οποίο επικοινώνησε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των επαφών του μετά την αποκάλυψη των Wikileaks, δήλωσε στο News247 ότι οι απειλές του Ταμείου στρέφονται και κατά της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο κ.Παπαδημούλης έδωσε και “γραμμή”, τονίζοντας ότι τώρα η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Η Αθήνα είχε θέσει ως στόχο η συμφωνία να έχει κλείσει και να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Απριλίου. Καθώς όμως αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα που δημιουργούσε το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση διόλου δεν είχαν ξεπεραστεί οριστικά όπως διαβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές τις προηγούμενες ημέρες, το μπρα ντε φερ συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα