Από τη Χάλκη στο Καστελόριζο: Τα ταυτόχρονα περιστατικά και οι δυσκολίες για τη μοναδική γιατρό

Από τη Χάλκη στο Καστελόριζο: Τα ταυτόχρονα περιστατικά και οι δυσκολίες για τη μοναδική γιατρό

Πώς έζησε την εμπειρία της Χάλκης η γιατρός Μαριάννα Καρβάνη που προσφέρει πλέον τις ιατρικές υπηρεσίες της στο ακριτικό Καστελόριζο

Δίνοντας τη σκυτάλη στον νέο αγροτικό γιατρό, Σταμάτη Παπασάββα , η Μαριάννα Καρβάνη θα έφευγε από τη Χάλκη για το ακριτικό Καστελόριζο.

Οι δυσκολίες όταν υπάρχει μόνο ένας γιατρός για όλους τους κατοίκους ενός μικρού νησιού υπαρκτές. “Μου έτυχαν περίπου 10 περιστατικά που έχριζαν μεταφοράς. Το μόνο που σκεφτόμουν είναι ότι πίσω στο νησί δεν έμενε κάποιος γιατρός.

Από τη μία είχες τον ασθενή, γιατί κάποιους πρέπει να τους συνοδεύσεις όταν το περιστατικό είναι κρίσιμο, και από την άλλη άφηνες ακάλυπτο το νησί. Αυτό είναι το κακό” εξηγεί στο NEWS 247.

Το άγχος όταν έπρεπε να μεταφέρει κάποιον ασθενή από τη Χάλκη μέχρι την Κάμειρο σκάλα όπου περίμενε το ΕΚΑΒ έντονο. Υπήρχε ο φόβος να μην προκύψει κάποιο περιστατικό όσα θα βρισκόταν εν πλω.

“Η μεταφορά γινόταν με τα μικρά καϊκάκια που έχει η Χάλκη, οπότε ναυλώναμε κάποιο και απέναντι περίμενε το ΕΚΑΒ. Εγώ έπρεπε να μεταφέρω τον ασθενή μέχρι την Κάμειρο σκάλα και μετά γυρνούσα πίσω. Πίσω έμενε μόνο μία νοσηλεύτρια”, αναφέρει στο NEWS 247.

Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις που η Μαριάννα Καρβάνη κλήθηκε βρίσκεται σε δύο περιστατικά ταυτόχρονα για να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

“Ο γιατρός βιώνει έντονα το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός στο νησί. Μου έτυχε να πρέπει να βρίσκομαι σε δύο σπίτια ταυτόχρονα. Σε δύο γιαγιάδες. Τι να κάνω;

Πήγαινα βοηθούσα τη μία και μετά πήγαινα να δω πως είναι η άλλη. Λείπει ένας επιμελητής, ένας μόνιμος γιατρός”, υπογραμμίζει.

Όσο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ερχόμενη από τη Θεσσαλονίκη στην ακριτική Χάλκη; Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προέκυψαν ήταν η απομάκρυνση του ΑΤΜ από τη Χάλκη .

“Το ΑΤΜ το έβγαλαν ξαφνικά μία Παρασκευή. Αναγκάστηκα να δανειστώ για να τα βγάλω πέρα. Δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους μη μόνιμους κατοίκους. Ως η μοναδική γιατρός δεν μπορούσα να φύγω και να περάσω στη Ρόδο για να βγάλω χρήματα.

Μου έλειψαν πολύ απλά πράγματα, καθημερινά. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρεθώ σε ένα μέρος χωρίς ΑΤΜ, χωρίς καταστήματα, χωρίς σινεμά. Όλα αυτά που θεωρείς δεδομένα. Ή ότι θα πας να ψωνίσεις και δεν θα βρεις κάποιο αγαθό που έβρισκες εύκολα”, εξήγησε στο NEWS 247.

Από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα στη Χάλκη, σε αντίθεση με το Καστελόριζο, το γεγονός ότι ο γιατρός επιβαρύνεται με τα έξοδα διαμονής.

“Η απάντηση που πήρα από το δημαρχείο κατά τις πρώτες ημέρες της παραμονής μου στη Χάλκη ήταν ένα ξερό όχι. Τα ενοίκια είναι ακριβά παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό ακριτικό νησί. Στο Καστελόριζο προβλέπεται σπίτι για τον γιατρό”, υπογραμμίζει.

Έχοντας πια μεταβεί στο Καστελόριζο, επισημαίνει πως είναι πολύ θετικό το γεγονός πως υπάρχει ένας ακόμα γιατρός. “Ελπίζω να κυλήσει εξίσου ομαλά η κατάσταση”, η ευχή της Μαριάννας με την οποία και θα ολοκληρώναμε τη συζήτηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα